精英家教网 > 初中地理 > 题目详情

【题目】Imagine 50 years from now. Imagine the perfect school.

Getting to school is already difficult because of traffic. In 50 years' time, it will be even more difficult. A solution is needed. Imagine there is a big cyber-school, but the classes are in many different places, both in the suburbs and the city. You would never need to walk more than 10 minutes to get to school.

Once you get there, there is no teacher speaking at the front of the class. Instead there is a large screen playing a video of the teacher. There is a classroom helper who walks around helping you with your problems. You can get the best teaching there, and you have a helper who can help you understand your work. You listen to the teacher for only 15 minutes. Then you work in teams to do group projects and solve problems together.

The days of pen and paper are gone. You each have your own computer and you do all your work and tasks on it. After classes finish, you can stay there and talk with your school friends.

You each have a locker to keep your personal things. There is a fridge to keep your lunch and a microwave to warm it. There are sofas to sit on when it's time to read a book.

Your class would always be cool in summer and warm in winter. There is solar and wind power on the roof of the building. Each room is kept at a comfortable temperature automatically.

The school of the future is high-tech, but it is a friendly place to be!

1Nowadays it is difficult to get to school because of .

A. the terrible traffic

B. the bad weather

C. the long distance

2 walks around to help you with your problems in class.

A. A school friend

B. A computer teacher

C. A classroom helper

3You can after listening to the teacher for 15 minutes in class.

A. watch a fun video

B. begin the group projects

C. talk with your friends

4From the passage, we know the FALSE statement is .

A. each student has their own computer at school

B. it's neither too hot nor too cold in each classroom

C. you can use a fridge to keep and warm your food

5What's the best title for this passage?

A. The school of the future

B. The teacher in the future

C. The traffic in the future

【答案】

1A

2C

3B

4C

5A

【解析】

本文介绍了因为交通问题上学很难,五十年后将会更难,需要解决这个问题,建立一个网络学校,走路不到十分钟去学校,教室里没有老师讲课,没有笔和纸,每个人一台电脑,在上面学习,将来的学校是高科技。

1细节理解题。根据第二段Getting to school is already difficult because of traffic. 可知是因为交通问题,故选A

2细节理解题。结合第三段There is a classroom helper who walks around helping you with your problems. 可知是一个教室帮手,故选C

3细节理解题。根据第三段You listen to the teacher for only 15 minutes. Then you work in teams to do group projects and solve problems together. 可知可以进行小组活动,故选B

4细节理解题。根据第五段There is a fridge to keep your lunch and a microwave to warm it可知微波炉热饭,故C错,故选C

5标题判断题。结合最后The school of the future is high-tech, but it is a friendly place to be!. 可知本文是说将来的学校,故选A

用细节定位法来做细节理解题。

细节理解题属直接解答性问题,是阅读理解题中最简单的一种,多数属中低难度的送分题。但由于中考所占的比例很大,应特别引起注意。

事实和细节题的命题特点是:把某词语、某个句子或某具体事实用不同于原文的另一方式或句型表达,即同义改写。解答这类题的窍门是:A)注意掌握英语的多种表达法;B)正确分析词语在句中的作用;C)熟练运用英语的句型转换;D)读懂题干所提出的问题,并准确地找到文中涉及该问题的句子。

做细节题具体方法与步骤如下:

略读材料,大概了解原文,掌握中心或主旨。

按文章的体裁,作者写作的组织模式及有关的信息词,如for examplefirstsecond…等预测应该到何处寻找自己所需要的事实。

将自己精力放在寻找你所需要的细节上,快速通篇跳读,眼睛自左至右,自上而下呈Z形扫视,直到找到细节出处,待找到含细节句子时,放慢速度,仔细核对比较内容,直至找到答案。

练习册系列答案
相关习题

科目:初中地理 来源: 题型:

【题目】用所给词的适当形式填空

1The zipper was used ________(wide).

2It's ________(say) that Shen Nong discovered tea.

3Our teachers advised us not ________(go) out alone.

4The players need to stop the competing team from ________(get) the ball into the basket.

5We all went to the museum yesterday,________(include) David.

查看答案和解析>>

科目:初中地理 来源: 题型:

【题目】完成句子

1我们都应该关心自己的健康。

We should _____ _____ _____ his health.

2这么多人都决心节约用水。

_____ many people made up their mind ______ water.

3他喜欢奶茶和可乐之类的饮料。

He likes drinks _____ _____ milk tea and cola.

4我们应该谈谈我们能做什么

We should ___ _____ what we can do.

5只哭是没有用的。

______ is no use ______ only.

6街上的汽车耗油量大,污染严重。

Cars in the street use lots of _____ and cause much ______.

7我希望他会来。

I ______ he ________.

8他做实验花的时间较少。

He ______ ______ time doing experiments.

9我们要吃健康食物,像面条、鸡蛋。

We must eat _______ food ________ noodles and eggs.

10我要去聊城,她也去。

I’m going to Liaocheng and she’s going to ______ ______.

查看答案和解析>>

科目:初中地理 来源: 题型:

【题目】The Princess(公主)and the Frog" is a warm and enjoyable cartoon by Disney. It tells the story about a girl whomakes her dreams come true through hard work.

Tiana is a waitress. She has a dream of owning a restaurant. In order to realize the dream, she works hard.She knows that it is useless to wish on a star. She never sits in a castle waiting for a prince to come and saveher. Tiana's plans for success go wrong when she meets a talking frog. The frog happens to be a prince named Naveen. Hoping to become human again, Naveen regards Tiana as a princess by mistake. He tells her to kiss him. Then something worse happens. Tiana turns into a frog, too. Together they look for a way to become human again.

The story is easy enough for kids to understand and it provides us with beautiful hand-drawn pictures,songs and music. Besides, there's a great lesson here: you should look for a way to make your dream come true.

If there is any problem with the movie, it's only that it doesn't feel as splendid(华丽的) as some of Disney's other films.

1The writer introduces _____ to us in this passage.

A. song B. a Hollywood action movie C. a cartoon by Disney D. a historical story

2Tiana's dream is to _____.

A. kiss a frog B. own a restaurant C. sit in a castle D. find a prince

3The lesson we can learn from "The Princess and the Frog" is that _____.

A. we should not kiss a frog B. we should believe ourselves

C. wishing on a star will be helpful D. we should look for a way to make our dream come true.

4"The Princess and the Frog" is _____.

A. short of beautiful pictures, songs and music B. as splendid as some of Disney's other films

C. too difficult to understand D. educational

5You can probably find this article _____.

A. in a science book B. in a dictionary C. in a newspaper D. in a traveler's guide

查看答案和解析>>

科目:初中地理 来源: 题型:

【题目】用动词的适当形式填空。

1I don’t know if he ________(come) tomorrow. If he__________ (come), I will tell you.

2He ____________ (learn) two thousand English words by the end of last year.

3When I saw her, she was busy ____________ (write) a letter.

4Last night I _____________ (invite) to my teacher’s home for dinner.

5The workers are made ____________ (work) fourteen hours a day.

查看答案和解析>>

科目:初中地理 来源: 题型:

【题目】书面表达

英国学生Frank八月底将来天津学习并住在李明家。请根据以下提示,以李明的名义给Frank写一封电子邮件。

提示:1.Frank到来前,你们会给他准备好房间;

2.你爸爸送你们上学,妈妈做美味的食物;

3.周末你们会邀请Frank游览天津,如逛天津古文化街、乘船游海河;

4Frank喜欢打排球,你们可以一起看天津女排比赛;

5.你相信……

参考词汇:天津古文化街 Tianjin Ancient Cultural Street, 天津女排 Tianjin Women's Volleyball Team, 海河 Haihe River

要求:1.80—100词;2.电子邮件的开头和结尾已给出,不计入总词数;3.要点齐全,行文连贯,可适当发挥。

Dear Frank

I'm happy to hear that at the end of August you will come to Tianjin to study and stay with my family. I'm writing to say welcome to you.

Before you arrive, we will _____________________________________________________________________

Looking forward to seeing you soon.

Yours

Li Ming

查看答案和解析>>

科目:初中地理 来源: 题型:

【题目】用所给词的适当形式填空

1He gets angry easily. We often tell him not to be so_______(patient).

2He has the ability to be an excellent ________ (lead).

3Big companies all hope to hire ________(create) staff.

4He can do it without ________(difficult).

5—My cousin said he____ (prefer) reading a book to playing computer games.—He is such a good boy.

6He gets angry easily. We often tell him not to speak to us ____________ (patient).

7My parents told me to pay attention to _____________ (write) such type of the composition.

8I think this book will be of great help to us. It offers a lot of ______________ (practice) advice

9There were some bad ____________ (miss) in his work this time.

10Li Ming and his parents go to see his grandparents at a ___________ (fix) date every month..

11He never gave up __________(learn) English .That was why he was successful at last.

12The doctor has devoted most of his time to __________lookafter the patients.

13Jack used to be a bright and ___________(live) boy, but now he is always silent.

14The student’s ____________(care) made him lose lots of marks in the Maths exam.

15Everyone should pay attention to ___________(speak) politely on QQ.

16It is exciting for me to _______________(recommend) as the monitor.

17He is always afraid to make a ___________(speak) in front of many people.

18My cousin is a ______________practiceboy. He always pays attention to details.

19He is one of the ________________energypersons that I have seen in the school.

20We should try our best to make our country ________________powerthan before.

查看答案和解析>>

科目:初中地理 来源: 题型:

【题目】我国所处的地理位置十分优越.从纬度位置看,我国领土南北跨纬度很广,大部分位于________纬度地区,属于________带,南部少数地区位于北回归线以南的________带,没有________,只有高山地区才有类似________带的终年冰雪带。

查看答案和解析>>

科目:初中地理 来源: 题型:

【题目】我国是一个多民族的大家庭。下列关于我国各民族的叙述,正确的是 ( )

A. 共有 56 个少数民族

B. 呈“大散居、小聚居”分布

C. 泼水节是白族传统节日

D. 汉族分布在西南、东北等地

查看答案和解析>>

同步练习册答案