精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
2.Lu Xun is one of the greatest Chinese writers of the 20th century.Besides his famous stories,he also wrote many influential articles about the living conditions of Chinese people.
Born in 1881 to a wealthy family,Lu Xun had a happy childhood.In 1893,however,his grandfather,a senior government official,was put into prison for taking money.At the same time,his father became seriously ill.From that time on,his family were no longer accepted by their relatives and friends.These early experiences greatly influenced his writing.
By the time Lu Xun arrived in Nanjing to study at university in 1899,he already believed that Chinese society had to change and become modern.In 1902,he went to study in Japan.There,he began writing articles for several Chinese student magazines.He showed a gift for writing and translating and he even wrote several books,although none was popular.He returned to China in 1909 because he was in need of money.
After working for several years as a teacher in Beijing,Lu Xun again returned to writing.In 1918,he wrote his famous short story Diary of a Madman.It was the first Chinese novel published using the everyday language that people spoke,which helped make it a great success.This,together with his novel The True Story of Ah Q (1921),made Lu Xun a leading Chinese writer.
Although successful,Lu Xun still worried greatly about China's future.In 1926,he moved to Shanghai and gave up writing stories in order to devote himself to what he called"pen warfare".He now only wrote articles which called on the people to fight against the government.For this,the government stopped him from publishing any more books.He was forced to write his articles using false names.
Since his death in 1936,Lu Xun,s importance and influence have grown.Today,many of his writings are included in school textbooks and his works are read by millions around the world.

51.Which of the following greatly influenced Lu Xun's writing according to the passage?B
A.The people he met in Japan.
B.The experiences in his early life.
C.Working as a teacher in Beijing.
D.His father's being put into prison.
52.According to the passage,why was Lu Xun's story Diary of a Madam so popular?B
A.It was based on Lu Xun's diary.
B.It was the first novel to use everyday language.
C.Its story took place in modem times.
D.It was written using a western style.
53.The underlined word"This"(Paragraph 4)refers toA.
A.the success of Diary of a Madman
B.the use of everyday language
C.the first Chinese novel
D.The True Story of Ah Q
54.After moving to Shanghai,Lu Xun mainly wroteC.
A.funny stories
B.articles about himself
C.articles against the government
D.stories about government officials
55.In what order did these events take place in Lu Xun's life?B
a.The government stopped him from publishing books.
b.He wrote Diary of a Madman.
c.His father became ill.
d.He moved to Shanghai.
e.His writings were put into textbooks.
A.c-a-b-d-e       
B.c-b-d-a-e
C.a-c-d-b-e      
D.a-d-b-c-e.

分析 鲁迅是20世纪最伟大的中国作家之一.除了著名的故事,他还写了许多关于中国人生存现状的有影响力的文章.他于1881年出生于一个富裕家庭,鲁迅有一个快乐的童年.然而在1893年,他的祖父,一位政府高级官员因为受贿而入狱.与此同时他父亲身患重病.从那以后,他的家庭就不再被亲戚朋友所接受.
这些早期的经历对他的写作影响很大.截止1899年,鲁迅到南京上大学为止,他已经认为,中国社会必须改变,并成为现代国家.1902年他去日本学习,在那里,他开始为几家中国学生杂志写文章,他在写作和翻译方面很有天赋,他甚至还写了几本书,尽管都不受欢迎.于1909年他回到中国因为他需要钱.在北京教了几年书以后,鲁迅又重新写作.在1918年,他写成了著名的短篇故事《狂人日记》,它是第一部用人们说的白话文写成的小说,非常成功.《狂人日记》与《阿Q正传》的成功使鲁迅成为中国作家的领军人物.
尽管很成功,鲁迅仍然极度担心中国的未来.在1926年,他搬到上海,为了献身于他称之为"""笔伐"的事业他放弃了写故事,他现在仅写一些号召人们与政府战斗的文章.因为这样,政府阻止他出版任何书籍,他被迫用假名字写文章.自从1936年他去世以后,鲁迅的重要性和影响与日俱增.今天,他的许多作品都用于教科书,他的作品被世界各地数以百万计的人阅读.

解答 这篇短文主要介绍了中国的著名作家鲁迅的生平,按时间顺序重点描述了他一生中发生的几次重大事件.
【小题51】选B,细节理解题.,根据第二段These early experiences greatly influenced his writing.描述,可知是她早期的经历促使他走上写作道路,故选B.
【小题52】选,B细节理解题.根据第四段It was the first Chinese novel published using the everyday language that people spoke,which helped make it a great success.描述,可知狂人日记是第一部用白话文写的小说,所以才如此流行.故选B.
【小题53】选A,细节理解题this是指示代词,指代前文提到的人或者事物.联系前一句It was the first Chinese novel published using the everyday language that people spoke,which helped make it a great success.描述,可知指的是他成功的这件事,故选A.
【小题54】选C,细节理解题.根据第五段He now only wrote articles which called on the people to fight against the government.描述,可知他回到上海只写号召人民与政府战斗的文章,故选C.
【小题55】选B,综合理解题.根据短文描述,可知按事件发生的顺序,第二自然段先提到他的父亲病重;his father became seriously ill.然后又提到1918年写狂人日记In 1918,he wrote his famous short story Diary of a Madman,于1926年搬到上海,然后只写一些号召人们与政府战斗的文章In 1926,he moved to Shanghai and gave up writing stories in order to devote himself to what he called"pen warfare".He now only wrote articles which called on the people to fight against the government.最后Today,many of his writings are included in school textbooks1936年鲁迅逝世后影响和重要性很大,他的许多作品被用于教科书,故选B.

点评 本文简单介绍鲁迅的从文经历,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行分析,结合选项选出正确答案,排列事件发生的顺序也要认真分析原文,把主要事件划出来再排列.切记胡乱猜测,一定要做到有理有据.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

19.How long has Mr.Smithtaught(教) English so far?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:补全对话

20.(At the doctor's)
A:Good morning,doctor!
B:(46)C What's wrong?
A:I have a sore throat.(47)A
B:(48)E
A:Since yesterday morning.
B:(49)D
A:Yes.My temperature is OK.
B:Open your mouth.Say"Ah…".You have a cold.
A:Is it serious?
B:Nothing serious.(50)F You'll get better soon.
A:Thank you,doctor.
A.I am feeling terrible.
B.I'm sorry to hear that.
C.Good morning,young man!
D.Have you taken your temperature?
E.How long have you been like this?
F.Take this medicine three times a day.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17."Be patient,boys.You won't find out the answer ________ Mr.Lee's talk ends,"said Mr.B lack.(  )
A.IfB.untilC.as soon as

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

4.The more people he helps,_______ he feels.(  )
A.happyB.happier
C.the happierD.the more happily

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:补全对话

7.A:To be honest,Steve.I'm not pleased with you.
B:I'm sorry.Mr.Thompson,would you please tell me what makes you unsatisfied?
A:It's something about the(86)way  you deal with the work,your attitude to it,and that worries me.
B:Oh,really?I'm sorry you think so.
A:You know I can't offer a chance to(87)whodoesn't show great interest in his work.
B:Mr.Thompson,I(88)thinkI was doing my best.
A:Maybe,but you don't(89)seemto like the job.I wonder if you're happy at our TV station.Perhaps you need a(90)change.
B:Well,no.It's not that.I like working for our TV station,but my present job requires little(91)excitement.I mean that the same simple work is(92)repeatedfrom day to day.
A:I see.Yes,I think I understand how you feel and I'm glad you told me.But you've got to realize the(93)truth,Steve.Actually,we can't do exciting work all the time.
B:Yes,I know that.
A:Look,this is what we'd better do.Bill White who deals with audience(观众)responses to our program wants someone to help him do door-to-door(94)survey.What do you think about it?
B:I think it's proper for me.I believe I(95)myself will be helpful to Bill.Thank you,Mr.Thompson.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

14.On fire
Son:Can I have another glass of water?
Father:Another?This will be your tenth!
Son:I know,but my room is on fire.

Mom's grey hairs
One day,a little girl was sitting and watching her mother do the dishes in the kitchen.She suddenly saw that her mother had a few grey hairs.
She looked at her mother and curiously asked,"Why are some of your hairs grey,Mom?"
Her mother said."Well.Every time you do something wrong and make me cry or unhappy.one of my hairs turns grey."
The girl thought for a while and then said,"Mom,why are all of Grandma's hairs grey?"

The big head son
"Mom,many kids make fun of me,"the boy cried to his mother."they say I have a big head."
"Don't listen to them."his mother said."You have a beautiful head.Now stop crying and go to the supermarket for 10 pounds of potatoes."
"Where's the shopping bag?"
"I haven't got one--er,use your hat."

51.The three short passages are among the favoriteAof American children.
A.jokes        
B.reports         
C.news       
D.diaries
52.The boy in passage needs water toB.
A.drink because he is thirsty       
B.put out the fire
C.set the room on fire              
D.clean the room
53.In passage 2,what did the girl mean by asking the last question?A
A.Her mother made her grandmother cry a lot.
B.Her mother made her grandmother laugh a lot.
C.Her grandmother made her mother cry a lot.
D.Her grandmother made her mother laugh a lot.
54.According to the mother in passage 3,C
A.the son's head is small         
B.the son's hat is small
C.the son's head is big           
D.the son's hat is beautiful.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

11.The little girl began to play _____violin at the age of five.(  )
A.aB.theC.不填

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

3.Can you imagine a life without arms or legs?Now le me introduce a disabled man named Nick for you.
  Nick,a 31-year-old Australian,was born without limbs(四肢),so life was not easy for him.At school many students played jokes on him.Because he looked different from everyone else.He was refused to be their friends.So he always felt lonely.However,he faced that bravely.He learned to type on the computer with two toes(脚趾)at the age of six,and he could even surf and play golf.In college,he achieved great great success and was one of the excellent students in the studies.What's more,Nick also encouraged others to work hard for their dreams.
  Now Nick is one of the most popular speakers in the world.He travels to many countries and gives speeches about his story against difficulties."A meaningful life is about looking at what you have,not what you don't have,"he said.His story encouraged millions of people.
41.Nick isByears old.
A.thirty     
B.thirty-one    
C.thirty-two
42 Nick was born withoutC.
A.arms      
B.legs          
C.arms and legs
43.The word"type"means"A"in Chinese.
A.打字     
B.写字        
C.玩游戏
44.Which of the following is true?B
A.Nick had many friends at schools.
B.Nick could surf and play golf.
C.Nick wasn't one of the excellent students in college.
45.Which is the best title(标题)according to the passage?B
A.A lonely disabled man.
B.A disabled Australian who never gives up.
C.A popular speaker.

查看答案和解析>>

同步练习册答案