8.When you do not use your arms or your legs for some time,they will become weak.When you start using them again,they slowly become strong again.Everybody knows that.Yet many people do not seem to know that memory (记忆 ) works in the same way.
When someone says that he has a good memory,he really means that he keeps his memory in practice by using it.When someone else says that his memory is poor,he really means that he does not give it enough chance to become strong.
If a friend says that his arms and legs are weak,we know that it is his own fault (过错).But if he tells us that he has a poor memory,many of us think that his parents may be blamed (责备 ),and few of us know that it is just his own fault.Have you ever found that some people can't read or write but usually they have better memories?This is because they cannot read or write but they have to remember things,they cannot write them down in a small notebook.They have to remember days,names,songs and stories,so their memory is being exercised the whole time.
So if you want to have a good memory,learn from the people:practice remembering things in a way as other people do.
48.Someone can't have a good memory ifC
A.his parents don't have a good memory
B.he can't read or write
C.he doesn't use his memory
D.he doesn't use his arms or legs for some time
49If you do not use your arms or legs for some timeA
A.they become weak and won't become strong until you use them again
B.they will become stronger
C.they become weak but they slowly become strong again
D.you cant use them any more
50.Which of the following is trueB?
A.Your memory works in the different way as your arms or legs.
B.Your memory,like your arms or legs,becomes weak if you do not give it enough chance
to practice.
C.Don't learn how to read or write if you want to have a better memory.
D.A good memory comes from less practice.
51.Few people know that it is onlyD if a friend has a poor memory.
A.his grandmother's fault B.his parents fault
C.his teachers'fault D.his own fault
52.The writer wants to tell usA.
A.how to have a good memory B.how to read and write
C.how to use our arms or legs D.how to learn from the people.
分析 这篇短文中作者想要告诉我们,我们的记忆力就像我们的胳膊和腿一样,需要经常使用,给它足够的练习,这样我们才能有好的记忆力.作者还告诉了我们应该怎样提高我们的记忆力的方法.如果你想有好的记忆力,就要向别人学习,照别人做的那样用一种方法勤于练习记忆东西.
解答 48.C.细节理解题.根据短文第一段的意思可知,作者用胳膊或腿给我们做类比,如果我们不经常的使用他们,他们就会变弱;当你又重新使用他们的时候,他们又会变得强壮.我们的记忆力也是一样的.由此可知,如果我们不使用我们的记忆力,我们就不会有好的记忆力.故选C.
49.A.细节理解题.根据短文第一段中When you do not use your arms or your legs for some time,they will become weak.When you start using them again,they slowly become strong again可知,当我们一段时间不用我们的胳膊或腿的时候,他们就会变弱.当你重新使用他们的时候,他们又会慢慢地变强.故选A.
50.B.推理判断题.根据memory (记忆 ) works in the same way.可排除A;根据This is because they cannot read or write but they have to remember things,they cannot write them down in a small notebook.可排除C;根据When someone says that he has a good memory,he really means that he keeps his memory in practice by using it.可排除D;根据When someone else says that his memory is poor,he really means that he does not give it enough chance to become strong.可知B是正确的.故选B.
51.D.细节理解题.根据短文中But if he tells us that he has a poor memory,many of us think that his parents may be blamed (责备 ),and few of us know that it is just his own fault.可知,如果你的朋友告诉你他的记忆力不好,我们很少有人会知道这其实是他自己的错.故选D.
52.A.主旨大意题.这篇短文作者利用胳膊和腿的例子来告诉我们,我们的记忆力需要经常使用和进行足够的练习,这样才能有好的记忆力.故A选项怎样有好的记忆力最符合文意.故选A.
点评 本篇是一篇健康环保类阅读短文.在阅读短文之前,快速浏览问题,以便在阅读短文时做到心中有数,快速、准确地捕捉所要信息.先易后难.做题时不必拘泥于书中所呈现的语篇顺序,应遵循先易后难的原则.如可先做细节题再做推断题,因为细节题大多能直接从文中找到答案,而推断题则需对短文进行深层理解,再作判断.