15.One windy spring day,I noticed young people having fun using the wind to fly their kites.Colorful creations of different shapes and sizes filled the skies like beautiful birds flying and dancing.As the strong winds blew against the kites,a string kept them in control.
They shook and pulled,but the restraining (控制的) string and the cumbersome (笨重的) tail kept them in control,facing upward and against the wind.As the kites struggled against the string,they seemed to say,"Let me go!Let me go!I want to be free!"They rose beautifully even when they fought the restriction of the string.Finally,one of the kites succeeded in breaking loose(松散的)."Free at last,"it seemed to say."Free to fly with the wind."
Yet freedom(自由) simply put it in the control of an unkind wind.It fell down to the ground and landed in a mass of weeds and string against a dead bush."Free at last",free to lie powerlessly in the dirt,to be blown helplessly along the ground,and to stop lifelessly against the first obstacle (障碍物).
How much like kites we sometimes are.The Heaven gives us adversity (逆境) and rules,rules to follow from which we can grow and get strength.Some of us break away from the rules so hard that we never reach the heights we might get to.We keep part of the rules and never raise high enough to get our tails off the ground.
Let us each rise to the great heights,knowing that some of the rules that we may be angry about are in fact the strong force that helps us achieve.
38.Why does the writer write the first paragraph?D
A.Because it was the first time that he had seen young people flying kites.
B.Because he wants to share his feelings in nature with the readers.
C.Because he wants to tell the readers how to make beautiful kites.
D.Because he wants to use his life experience to make readers understand the article better.
39.By writing the second and third paragraphs,the writer seems to let the readers knowA.
A.anyone who wants no restraints is sure to be a sad end
B.what a pity it is that one kite flew down to the ground
C.man with freedom can't be like that kite which fell down
D.the unkind wind is the cause of the falling kite
40.From the passage,we can learn that the string of the kite representsA.
A.rules
B.freedom
C.success
D.failure
41.In the writer's opinion,B.
A.without restrictions and rules we can make progress
B.kites are good examples to those who want to get freedom
C.restrictions are unnecessary for us human beings
D.we don't need any freedom at all.
分析 短文讲了在一个有风的春日,我看到一群年轻人正在迎风放风筝,他们很漂亮,迎风飞起.在风中,风筝好像要挣脱线的束缚.一只风筝挣脱了,它似乎在说:"终于自由了."但是不久它就落在了地面,无力地躺在尘土中.人生就是如此.
解答 答案:38.D 细节理解题.根据第一段One windy spring day,I noticed young people having fun using the wind to fly their kites.Colorful creations of different shapes and sizes filled the skies like beautiful birds flying and dancing.As the strong winds blew against the kites,a string kept them in control.在一个有风的春日,我看到一群年轻人正在迎风放风筝,丰富多彩,大小不同的风筝像鸟一样飞、跳舞.大风吹着风筝,风筝好像要挣脱线的束缚.可知作者想用读者相似的经历来让读者更好的理解文章.故选D.
39.A 细节理解题.根据原文:free to lie powerlessly in the dirt,to be blown helplessly along the ground,and to stop lifelessly against the first obstacle句.无力的躺在尘土之中,被风无助地吹在地上,在第一个障碍物前停止了生命.联系前文,这只风筝自由了,但是在最后却是悲伤的结局.可知写第二、三段,作者想让读者知道任何人都没有限制一定会是一个悲哀的结局.故选 A.
40.A 细节理解题.根据How much like kites we sometimes are.The Heaven gives us adversity (逆境) and rules,rules to follow from which we can grow and get strength.Some of us break away from the rules so hard that we never reach the heights we might get to.We keep part of the rules and never raise high enough to get our tails off the ground.有时我们真像这风筝啊.上天赋予我们困境和规则,遵守规则,我们可以成长和力量.我们中的一些人努力的脱离规则,我们从未达到我们想要的高度.我们遵守着规律,永远不能升到足够的高度.可知带着弦的风筝代表着规矩.故选A.
41.B 细节理解题.根据阅读全文得知,作者表面是在描述风筝的事件,实际上是在讲述一个人生哲理----如何获得自由.作者以风筝为例进行说明.风筝是那些想要得到自由的好例子.故选B.
点评 在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,前后的关系和它所起的作用,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案.