18.About 30years ago,a 2-year-old Chinese boy in Shenyang was watching a Tom and Jerry cartoon on TV.Tom,the Cat began to play the piano.The music was so beautiful that the boy fell in love with it at once.This little boy was Lang Lang-one of today's great pianists.
Lang Lang began to play the piano at 3.By the age of 5,he had won first place in Shenyang's piano competition.People were surprised by his perfect performance.From that time on,playing on the global stage(世界舞台) became the dream of Lang Lang and his parents.
When Lang Lang was 9,his father gave up his job and went with Lang Lang to Beijing to help his son study piano.But six months later,when he was kicked out(踢出) of the class by his piano teacher,his father got so angry that he told Lang Lang either to go back to Shenyang,or to make a living by himself.Feeling hopeless and in pain,Lang Lang hated piano!There,Lang Lang experienced the hardest time of his life.
Luckily,another teacher encouraged him to keep on going.Success came soon at age 17.When Lang Lang was 20,he was known all over the world.Lang Lang finally made his dream come true."Never giving up brought me success.Today,playing classical music on the piano is still the happiest thing in the world for me."Lang Lang said.
根据短文内容,选择正确答案.
66.Lang Lang,a famous pianist,comes fromA.
A.Shenyang
B.Shanghai
C.Beijing
D.Shenzhen
67.Why did Lang Lang's father get so angry half a year later?B
A.Because his father was surprised by his perfect performance.
B.Because Lang Lang was kicked out by his piano teacher.
C.Because his father gave up his job.
D.Because Lang Lang gave up his lessons.
68.When did Lang Lang become world-famous?D
A.At the age of 5.
B.At the age of 9.
C.At the age of 17.
D.At the age of 20.
69.What kind of music does Lang Lang like playing best?C
A.Rock music.
B.Pop music.
C.Classical music.
D.All kinds of music.
70.Lang Lang became a great success becauseA.
A.he never gave up
B.he was lucky
C.he had a great teacher
D.he had a great dream.
分析 本文是一篇人物故事类短文.主要叙述了著名的钢琴家郎朗的有关事迹.郎朗出生于沈阳,两岁的时候,就很喜欢看动画片《猫和老鼠》,特别是猫演奏钢琴.音乐是那么优美,郎朗立即就喜欢上了.郎朗在三岁的时候开始演奏钢琴,5岁的时候,就获得了沈阳钢琴比赛第一名.郎朗9岁的时候,爸爸辞职带他去北京学习钢琴.半年之后,郎朗被钢琴老师开除了,这让爸爸大为恼火,爸爸说"要么回沈阳,要么自谋生路"这是郎朗最艰难的时刻.幸运的是,另一个钢琴老师鼓励他继续学习,17岁获得了成功,20岁的时候闻名全球,郎朗终于实现了梦想,永不放弃是他获得成功的关键.今天,演奏古典钢琴音乐仍然是世界上我最快乐的事情."郎朗说.
解答 66.答案:A.细节理解题.根据"a 2-year-old Chinese boy in Shenyang"可知著名的钢琴家郎朗来自沈阳,故选A.
67答案:B.细节理解题.根据."But six months later,when he was kicked out(踢出) of the class by his piano teacher,his father got so angry"可知半年以后,郎朗被钢琴老师开除了,这让他爸爸很生气,故选B.
68.答案:D.细节理解题.根据"When Lang Lang was 20,he was known all over the world."可知郎朗20岁的时候,闻名全球,故选D.
69.答案:C.细节理解题.根据"playing classical music on the piano is still the happiest thing in the world for me."Lang Lang said."可知郎朗最喜欢弹奏的音乐是古典音乐,故选C.
70.答案:A.细节理解题.根据"Never giving up brought me success."可知永不放弃是郎朗获得巨大成功的关键,故选A.
点评 首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案.