精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
12.Do you know why different animals or pests (昆虫) have their special colors?Colors in them seem to be used mainly to protect themselves.
Some birds like eating locusts (蝗虫),but birds cannot easily catch them.Why?It is because locusts change their colors together with the change of the colors of crops(庄稼).When crops are green,locusts look green.But as the harvest time comes,locusts change to the same brown color as crops have.Some other pests with different colors from plants are easily found and eaten by others.So they have to hide themselves for lives and appear only at night.
If you study the animal life,you'll find the main use of coloring is to protect themselves.Bears,lions and other animals move quietly through forests.They cannot be easily seen by hunters (猎人).This is because they have the colors much like the trees.
Have you ever noticed an even stranger act?A kind of fish in the sea can send out a kind of very black liquid (液体)when it faces danger.While the liquid spreads over (散开),its enemies (敌人)cannot find it.And it immediately swims away.So it has lived up to now though it is not strong at all.

51.From the passage we learn that locustsD.
A.are small animals                  
B.are easily found by birds
C.are dangerous to their enemies      
D.change their colors to protect themselves
52.How can pests with different colors from plants keep out of danger?C
A.They run away quickly.
B.They have the colors much like their enemies.
C.They hide themselves by day and appear at night.
D.They have to move quietly.
53.Bears and lions can keep safe becauseA.
A.they have the colors much like the trees       
B.they move quietly
C.they like brown and gray colors             
D.they live in forests
54.Why can the kind of fish live up to now?B
A.Because it is very and strong.
B.Because the liquid it sends out can help it escape from its enemies.
C.Because the liquid it sends out can kill its enemies.
D.Because it swims faster than any other fish.
55.Which is the best title for this passage?C
A.The Change of Colors for Animals and Pests   
B.Colors of Different Animals and Pests
C.The Main Use of Colors for Animals and Pests  
D.Some Animals and Pests.

分析 本文是一篇说明文,主要介绍了动物和昆虫是如何通过颜色来保护自己的.有的动物自身的颜色跟周围环境的颜色很像,使猎人很难发现,有的害虫的颜色不同于植物,它们白天躲藏起来,晚上出现,从而避开危险.

解答 51.D 细节理解题 根据It is because locusts change their colors together with the change of the colors of crops(庄稼).描述,可知蝗虫通过改变颜色来保护自己,故选D. 
52.C 细节理解题 根据Some other pests with different colors from plants are easily found and eaten by others.So they have to hide themselves for lives and appear only at night.描述,可知有些害虫的颜色不同于植物,它们白天躲藏起来,晚上出现,从而避开危险,故选C. 
53.A 细节理解题 根据Bears,lions and other animals move quietly through forests.They cannot be easily seen by hunters (猎人).This is because they have the colors much like the trees.描述,可知熊和狮子能安全生存是因为它们有着和树木很像的颜色,故选A. 
54.B 细节理解题 根据A kind of fish in the sea can send out a kind of very black liquid (液体)when it faces danger.While the liquid spreads over (散开),its enemies (敌人)cannot find it.And it immediately swims away.描述,可知那种鱼能够生存是因为它们喷出的液体能够使它们从对手那里逃生,故选B.
55.C主旨大意题 通过阅读短文,可知本文主要介绍了动物和昆虫是如何通过颜色来保护自己的,故选C,颜色对于动物和昆虫的主要用途.

点评 做题时要在理解好文意的基础上,与题目有机的结合,从文章中找到相关细节性的句子与选项细细比对,进行选择或推理判断,选出符合文章内容的正确选项.做题注意灵活,有时可采用排除法或直选法确定出最终答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

2.A strong earthquake has hit the town of Galta 200kilometres north of Madras.The earthquake hit the town at 7:15yesterday evening.The earthquake measured(量出) 7.2on the Richter scale(里克特震级),the strongest for five years.
The earthquake happened as most people were having their evening meal at home.There were very few people outside in the streets.Buildings fell down and many fires started.The electricity and water were cut off.
As it was dark,the emergency services had a lot of problems.There was no electricity for lights,and there was no water to put out the fires.Early this morning,planes flew over the town to see the damage.
The emergency services are now trying to reach the town.The nearest airport is at Bandel,about 100kilometers away.The railway station at Galta is closed,because four bridges fell down in the earth.The nearest train station is 32kilometres away at Solan.We shall have more reports for you during the day.

51.What were the most people doing when the earthquake hit the town?C
A.Sitting outside.
B.Cutting off the electricity.
C.Staying at home.
D.Starting fires.
52.Why didn't the emergency services reach the town?A
A.Because it was dark.
B.Because planes flew over.
C.Because there was no water.
D.Because four bridges fell down
53.How far is the nearest airport from the town?A
A.About 100kilometers away.
B.32kilometres away.
C.About 72kilometers away.
D.200kilometres north of Madras.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:单词造句

3.
often,after schoolThey/The boys often play football after school.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

20.MOST of you may have heard about the Nobel Prize.But do you know the Ig Nobel Prize (搞笑诺贝尔奖)?The awards are given each year to 10 unusual achievements in science.It is to"honor achievements that first make people laugh,and then make them think.
This September the 2014winners of the Ig Nobel awards came out!Research into why bananas are slippery(滑的) won the Ig Nobel for physics.
A team of scientists from Japan,tested 12different banana skins.They then used sensors to measure the friction(摩擦力) between the slippery side of"Banana skin"banana skin and the ground.They found that when someone steps on a banana skin,a special chemical,polysaccharide follicular gel(囊泡多糖凝胶),is set off.This chemical reduces friction by one-fifth.Later,scientists also compared banana skin with apple skin and orange skin and showed why apple and orange skins are not quite so dangerous.Friction was about 60per cent higher on an apple peel.
Polysaccharide follicular gel is also found in the membranes (薄膜) where our bones meet."This idea will help to design a joint prosthesis (人工关节),"Kiyoshi Mabuchi,the lead scientist,told the BBC news.
The Ig Nobel Prize in Medicine went to doctors from the Detroit Medical Center,US.They used salt pork to stop a young child's nose bleed.Other interesting research includes whether owning a cat was bad for your mental health and looking at ugly art can be painful.
While Ig Nobel Prizes are mostly funny,great scientific breakthroughs(突破) can be made.In 2006,a team found that a type of mosquito(蚊子) is equally attracted to the smell of feet and cheese.As a result,mosquito traps were made using cheese to fight against malaria in Africa.
62.Ig Nobel Prize awards are mainly given for achievements inB.
A.chemistry     B.Science     C.medical research    D.Arts
63.Which of the following is True about the banana skin research?D
A.The test led to the invention of a joint prosthesis.
B.Stepping on apple and orange skins are not dangerous.
C.The test showed that apple skin is more slippery than banana skin.
D.The chemical inside the skin mainly causes the banana's slipperiness.
64.Which research has won 2014Ig Nobel for Medicine?B
A.Looking at ugly art can be painful.
B.Salt pork can be used to treat nosebleeds.
C.Mosquitoes like the smell of feet and cheese.
D.The influence cats have on their owner's mental health.
65.What's the best title for this passage?A
A.Fun science that makes people think
B.Science is dry and humorless but meaningful
C.Ig Nobel Prizes:Think First,Then Laugh
D.Ig Nobel Prize given out to silly scientists.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

7.American people like to say"Thank you"when others help them or say something kind to them.People of many countries do so,too.It is a very good habit.
You should say"Thank you"when someone passes you the salt on the table,when someone walking ahead of you keeps the door open for you,when someone says you have done your work well,or you have bought a nice thing,or your city is very beautiful."Thank you"is used not only between friends,but also between parents and children,brothers and sisters.
"Excuse me"is another short sentence they use.When you hear someone say so behind you,you know that somebody wants to walk past you without touching you.It's not polite (礼貌) to break others when they are talking.If you want to speak to one of them,say"Excuse me"first,and then begin talking.You should also do so when you begin to cough or make any noise before others.
Let's learn to say"Thank you"and"Excuse me".

51.You should say"Thank you"whenC.
A.you say something kind to others  
B.you help others
C.someone helps you   
D.you need others to help you
 52.From the passage we know"Thank you"isA.
A.widely used in the world
B.used more often than"Excuse me"
C.used only by American    
D.used only between friends
53.You should say"Excuse me"if you want toD.
A.cough
B.make some noise     
C.go first  
D.all of the above
54.When you are going to ask someone to tell you the way,you should say"C"
A.Thank you
B.That's very kind of you
C.Excuse me  
D.I'm sorry
55.This passage mainly tells us the wayB.
A.to be happy  B.to be polite    C.to help others     D.to learn from Americans.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

17.Our school is doing a survey of sleeping in Grade Eight.The purpose of the survey is to understand the students'sleeping habits.The students are asked to choose one amzver for each question in the questionnaire.
1.What time do you usually go to sleep?
□Between 8 to 10 p.m.
□Between 10 to 12 p.m.
□After 12 p.m.
2.What time do you usually wake up?
□Between 4 to 6 a.m.
□Bet ween 6 to 8 a.m.
□After 8 a.m.
3.How many hours of sleep do you get each night?
□Between 5 to 7 hours
□Between 7 to 9 hours
□More than 9 hours
4.How often do you have trouble sleeping?
□Hardly ever
□Several times per week
□Almost every night
Current Results
1.Between 8 to 10 p.m.10%
Between 10 to 12 p.m.59%
After 12 p.m.31%
2.Between 4 to 6 a.m.54%
Between 6 to 8 a.m.44%
After 8 a.m.2%
3.Between 5 to 7 hours      65%
Between 7 to 9 hours        30%
More than 9 hours          5%
4.Hardly ever             33%
Several times per week       47%
Almost every night         20%
61.The students can chooseAanswer(s) for each question.
A.1B.2C.3D.4
62.of the students go to sleep between 10to 12p.m.C
A.31%B.44%C.59%D.65%
63.33% of the studentsDhave trouble sleeping at night.
A.alwaysB.oftenC.sometimesD.hardly ever
64.According to the survey,Bstudents sleep less than 8hours.
A.allB.mostC.someD.a few
65.Our school tries toCby doing the survey.
A.solve the students'sleeping problems
B.increase the students'sleeping time
C.understand the students'sleeping habits
D.make a new timetable for the students.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

4.In nature,you may see many insects (昆虫)and animals of different colors.Have you ever wondered why?
Locusts are super delicious food for birds,but it is not always an easy job for birds to catch them.It is neither because locusts are good jumpers or runners nor because they are smarter than their enemies.The reason is that the colors of locusts change with the colors of crops(庄稼).When crops are young,locusts look green.But when autumn comes,locusts change to the yellow and brown color as crops do.
Brown bears,tigers and other animals move quietly through forests.They can't be seen easily by their enemies.This is because they have colors similar to the trees.For the same reason,polar bears that live on a land of snow and ice are white.Butterflies and bees living among the flowers are colorful like flowers.Soil insects are mostly dark-colored and they live under the soil(土壤) in a dark and wet environment.However,insects with colors different from plants can easily be found and eaten by others.So in order tosurvive,they have to hide themselves in the daytime and appear only at night.
Have you ever noticed some even stranger acts?The ink fish in the sea can send out some very black ink when it faces danger.As the ink spreads over,its enemies will find themselves suddenly in a dark world.At the same time the ink fish immediately swims away.That is how it keeps itself safe though it is not strong at all.

61.It is not easy for birds to catch locusts becauseD.
A.locusts are good runners                
B.locusts can jump very high
C.locusts are smarter than birds            
D.locusts can change their color
62.According to the passage,most soil insectsA
A.do not have bright colors                 
B.change their colors with the soil
C.do not live in a dark and wet environment   
D.Eat colorful insects like butterflies and bees
63.What's the meaning of the underlined word"survive"in the passage?
A.繁殖            
B.产卵              
C.觅食         
D.生存
64、The ink fishBso that its enemies will not see it?
A.changes its color                   
B.makes the water around it black
C.appears only at night               
D.hides itself in the sea rocks
65.What is the main ides of this passage?C
A.Some insects and animals have different skills.
B.Some insects and animals are clever than we think.
C.Some insects and animals use colors to protect themselves.
D.Some insects and animals can get used to the environment easily.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:书面表达

1.电子书现在很流行,但是还有很多人喜欢阅读纸质书.电子书会取代纸质书吗?假如某中学生英语杂志社现在就这一话题向社会征稿,请你根据下面表格中的提示内容,以此为题写一篇英语短文向其投稿.
电子书可以储存上千种书,不需要去书店买书…
纸质书会占据家里很大空间,但依然很受欢迎…
你的观点
电子书可以储存上千种书,不需要去书店买书…
纸质书会占据家里很大空间,但依然很受欢迎…
你的观点…
要求:
1.词数80左右.短文开头已给出,不计入总词数.
2.短文须包括所有要点内容,可以适当发挥,使短文连贯、通顺;
3.短文中不要出现具体的学校名称和人名.
提示:replace 取代
Are e-books better than traditional paper books?E-books are very popular these days,but many readers prefer paper books.
                         .

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

2.---What did you see,Mary?
---I saw a lot of trees and flowers on ___ of the lake and a lot of fish in the lake.(  )
A.either sideB.both sidesC.other sideD.all sides

查看答案和解析>>

同步练习册答案