精英家教网 > 初中英语 > 题目详情

“USA? Britain? Which country is better to study in?”We often hear such discussions. As China opens its doors, studying abroad has become a dream for many Chinese students. They want to learn about the world.

It’s true that studying abroad can help students develop themselves. Language skills will improve and it may be easier to find jobs.

But there are problems that should be considered. Language is the first. Students must spend a lot of time learning another language and getting used to a different culture.

Students must also learn to live without parents’ care and deal with all kinds of things they haven’t had to do before, like looking after themselves. There are reports about Chinese students abroad sinking into an ocean of difficulties and giving up easily. When they have to take care of themselves, it is hard for students to study well.

Finally, studying abroad brings a heavy burden(负担) to the family. For most Chinese parents, the cost of studying abroad is very high. But is it worth it?

We know that there are many famous people who succeed in great things through their hard work in China. Liu Xiang is a good example. Once an American teacher invited him there but he refused. He kept training hard with his Chinese teacher. He surprised the world when he won a gold medal at the Athens Olympics. So when you wonder which country is better to study in, consider whether studying abroad is the right choice.

1.From the passage, we learn that many Chinese students dream about studying abroad to

_______.

A. taste a new life

B. make a lot of money

C. learn about the world

D. learn to look after themselves

2.The writer thinks _______ should be considered first before students study abroad.

A. places B. time C. money D. language

3.The writer mentions Liu Xiang in the passage in order to tell us that _____.

A. Chinese teachers are better than American ones

B. studying abroad is not the right choice.

C. people can also be successful in China if they work hard

D. Liu Xiang was a gold medal winner

4.Which of the following is NOT true?

A. Studying abroad will cost students’ families a lot of money.

B. Studying abroad will make it easy for students to learn well.

C. Studying abroad will help students to improve language skills.

D. Studying abroad will bring students a lot of difficulties in their life.

5.This passage is mainly about _______

A. the question of studying abroad

B. the dream of studying abroad

C. the choice of studying abroad

D. the story of studying abroad

 

1.C

2.D

3.C

4.B

5.C

【解析】

试题分析:这篇短文的作者给我们讲到了中国改革开放后出现越来越多中国学生到外国留学的一种社会现象。作者认为出国留学有利于人们了解世界,发展自我,甚至是帮助他们更容易的找到工作,但同时作者也列举了诸多关于出国留学的问题,如花很多时间学习语言及外国文化,需要学会离开父母独立生活,处理遇到的各种问题,甚至有的学生因处理不好这些问题而最终影响了学习中途放弃,还有高额的费用等。最后作者还以刘翔拒绝外国教练邀请坚持跟随中国教练刻苦训练最终夺得金牌为例提出,当你想知道在哪个国家学习会更好请认真考虑出国是不是最好的选择。

1.可知they wang to learn about the world,

2.根据第三段,But there are problems should be considered. Language is the first.可知作者认为出国留学前语言是第一需要考虑的,故选D。

3.细节理解题。通过整篇文章可知,作者在文章中提到刘翔是为了告诉人们,在中国只要你努力

也可以取得成功,故选C。

4.A项:出国留学将会花费学生家长很多钱。根据 Finally going abroad brings a heavy burden to the family. 可知该项正确。C项:出国留学将会帮助学生提高语言能力。根据文章第二段Language skills will improve and it may be easier to find jobs.可知该项正确。D项:出国留学将会给学生带来许多的困难。文章提到了语言文化困难,离开父母照顾自己的困难,甚至是因不能处理这些问题而导致中途放弃等,因此此项正确。B项:出国留学将会让学生学好变得很容易。根据第四段When they have to take care of themselves,it is hard for students to study well.可知当学生必须照料自己时,他们就很难学习好,因此此项错误,故选B。

5.】主旨大意题。这篇短文主要是关于出国留学选择的问题,故选C。

考点:社会现象类短文阅读。

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源:2014-2015学年重庆市开县五校九年级上期中联考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

When I was in the USA,I had difficulty ______ English, so I often ask Paul ____ help.

A. to understand, with B. understanding, for

C. to understand, for D. understanding, with

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年重庆合川区清平中学等九年级模拟联考英语试卷(解析版) 题型:阅读理解

Singles Day (光棍节)falls on every November 11th, and as the name suggests, this holiday is one specially for people who are still living the single life. It’s surprising that China is the only country in the world that has set up a special day for singles to celebrate(庆祝) their lives. To find out more about this celebration, read on.

An old story goes that once there were four single men, leading very boring lives. None of them were married, or had lovers, or did anything exciting. They just sat around all day and played Mahjong(麻将).

One day they played Mahjong from 11 in the morning until 11 at night. During the game, no matter who won, the winning card was always the 'Sitiao' card. And that day happened to be November 11th. In order to remember the day, they called it Singles Day.

For breakfast on Singles Day, singles often eat four youtiao, which means the four "ones" in "11.11". Many singles also choose to say goodbye to their single lives on this day. So they take part in 'blind date' parties , trying to find someone they love and many people choose to marry on this day. Besides the meaning 'single', the four 'ones' of the date can also mean 'only one' as in 'the only one for me.' Some people will use this date and this meaning to tell their special someone that they are the only 'one' in their heart.

1.__________ first called November 11th Singles Day.

A. The Chinese government

B. People who have been married

C. Four people playing Marjong

D. People who don’t want to get married

2.The Chinese meaning of the word “'blind date' parties” in this passage is “________”.

A. 盲人聚会 B.相亲会

C. 化妆舞会 D. 盲人党派

3. Singles often have ________ for breakfast on Singles Day.

A. some bread B. noodles

C. 4 youtiao D. nothing

4.Which of the following is NOT true according to the passage?

A. Singles Day is on November 11th.

B. Singles Day is celebrated by no countries but China.

C. Singles Day is for people who don’t have lovers.

D. To celebrate Singles Day, people play Marjong from from 11 in the morning until 11 at night.

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年重庆合川区清平中学等九年级模拟联考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

Of the three answers, I think yours is __________.

A. the best B. the better

C. better D. best

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年重庆合川区清平中学等九年级模拟联考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

Who is ___________ man under the tree?

A. a B. an

C. the D. /

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年重庆合川区初三诊断性英语测试卷(解析版) 题型:单项填空

–You’ve given us a wonderful Chinese dinner, Mrs Li.

-- ________.

A. Oh, I’m afraid I didn’t cook well

B. It doesn’t matter

C. It’s not necessary for you to say so

D. I’m glad you enjoyed it

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年重庆合川区初三诊断性英语测试卷(解析版) 题型:单项填空

It is said that to teach a man fishing is better than _____ him fish.

A. give B. giving

C. to give D. gave

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年重庆万州高级中学九年级上阶段性定时作业1英语试卷(解析版) 题型:阅读理解

Earth Day is on April 22nd. People say thanks to the Earth and learn ways to keep the Earth safe and clean. But saving the Earth is not just for grow-ups. Kids are also taking an active part in it.

The American writer and filmmaker Lynne made a film called Young Voices for the Planet. It lists a lot of stories about different kids who help to keep our environment clean.

Team Marine, US A group of students at Santa Monica High School started an organization called Team Marine. They tell people why plastic bags are bad for sea animals and environment. In 2011, they successfully made lawmakers(立法者) in their city stop people using plastic bags.

Felix, 15 Germany In 2007, a 9-year-old boy, Felix, started a club. Plant for the Planet(行星). It encourages children around the world to plant trees in their own countries. Felix helped plant 25 million trees in Germany and 120 million trees worldwide.

Alec, 17, us When he was 12, Alec set up Kids VS Global(全球的) Warming. It teaches kids about weather change and ways to stop the world getting warmer and warmer. Alec travels widely to encourage people to help stop global warming. He has given more than 70 talks across the country.

Olivia, 13, US When Olivia was 11, she heard about the 2010 oil spill(漏油) in gulf(海湾) of Mexico. She painted 500 pictures of birds to raise money for the clean-up. She raised more than $200,000 to protect(保护) birds and other wild animals.

1. Young Voices for the Planet made by Lynne is ________.

A. a TV play B. a film

C. a club D. a book

2.According to the passage, we know ________ doesn’t agree to use plastic bags.

A. Felix B. Alec

C. Team Marine D. Olivia

3. Alec travels widely to encourage people to ________.

A. help stop global warming B. raise money

C. plant trees D. protect wild animals

4.The passage is mainly talk about how ________.

A. parents are planting trees

B. kids are saving the Earth

C. grow-ups are using plastics bags

D. students are raising money

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年重庆万州岩口复兴学校八年级上第一次月考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

–She didn’t come to schoolyesterday, did she?

–______, though she was not feeling well.

A. No, she didn’t B. Yes, she didn’t

C. No, she did D. Yes, she did

 

查看答案和解析>>

同步练习册答案