It's not easy to be an astronaut's son. Everybody expects you to be special or perfect. I often wonder how my father ever had a son like me. I mean he's so special and so good at everything he does. Even in middle school he was class monitor and captain of the football team.
![]()
Well, to be honest, I often dream about being some kind of hero or doing something special-like saving a child from a burning building or discovering a new star. I was daydreaming at school one morning when my teacher said there would be a Father's Day writing competition for the whole school. "I hope we have a winner right here in my class."
When I got home, I started to think about what to write. My father is an astronaut. No, :I wouldn't start like that. That was the way others saw him. How did I see my father? Hmm...
I saw him sitting with me in the dark when I had a terrible dream. I remembered how he hugged(拥抱 ) me for hours when my dog Spotty was killed by a car. Yes, these were the things I was going to write. To me, he wasn't just a world-famous astronaut. He was my dad.
My parents and l went to school Thursday night. There were so many people in the big hall! My dad looked at me, and I shrugged(耸肩 ).
The third prize was announced and it was not me. I was relieved and disappointed at the same time. The second prize was announced. It was me.
I went up to the stage and read what I had written, "My father's son". When I finished, the people stood up and cheered. I saw my father blowing his nose. Tears (眼泪 ) were running down my mother's face. Dad cleared his throat and put his hand on my shoulder.“Son, this is the proudest moment of my life."
It was the proudest moment of my life, too. Maybe I'll never be a great hero or win a Nobel Prize, but it was enough just to be my father's son.
1.The writer's dream is________________________ .
A. to become an astronaut's son
B. to have a class monitor
C. to meet the captain of the football team
D. to do something special
2.The teacher hoped to_______________________ .
A. save the child from a burning building
B. buy his father a gift for Father's Day
C. have the competition winner in his class
D. take part in the speech competition
3.What did the writer probably write about?
A. It was very interesting to be an astronaut's son.
B. His father was special and could do everything well.
C. His father's experiences as a very famous astronaut.
D. The unforgettable time he spent with his father.
4.Why did the writer's parents go to school Thursday night?
A. Because the result of the competition would be announced.
B. Because they were asked to give a speech to the students.
C. Because there was an important football match at school.
D. Because the writer did something wrong at school.
5.Which of the following is true according to the passage?
A. The writer was very disappointed at the result.
B. The writer's achievement made his father feel proud.
C. The writer's mother cried because he didn't win first prize.
D. The writer's father had a sore throat because he talked too much.
1.D
2.C
3.D
4.A
5.B
【解析】
试题分析:这篇文章主要讲了我的爸爸是名宇航员。学校里组织父亲节写作比赛,在写作时我写到:对我来说爸爸不仅仅是个闻名世界的宇航员,他是我的爸爸。我做噩梦时,他坐在黑暗里;我的小狗被车撞死时,他抱着我好几个小时。我获得了二等奖。爸爸说这是他最自豪的时刻。
1.细节理解题。根据 I often dream about being some kind of hero or doing something special-like saving a child from a burning building or discovering a new star.句意:我常常梦想自己是个英雄,或者做一些特殊的事情,例如从燃烧的建筑物里拯救小孩,或者发现新的星星。故选D。
2.细节理解题。根据 老师说的话"I hope we have a winner right here in my class.",句意:我希望我们班里有一个获奖者。可知应选C。
3.推理判断题。根据I saw him sitting with me in the dark when I had a terrible dream. I remembered how he hugged(拥抱 ) me for hours when my dog Spotty was killed by a car. Yes, these were the things I was going to write.句意:我做噩梦时,我看到他坐在黑暗里;我记得我的小狗被车撞死时,他抱着我好几个小时。是的,这些事情是我要写的。故选D。
4.细节理解题。根据下文我们知道,星期四晚上是颁奖的,故选A。
5.推理判断题。根据Dad cleared his throat and put his hand on my shoulder.“Son, this is the proudest moment of my life."句意:爸爸清了清喉咙,把手放在我肩上:“儿子,这是我一生中最自豪的时候。”由此可看出作者所取得的成绩让他爸爸感到自豪。故选B。
考点:日常生活类短文阅读。
科目:初中英语 来源:2014年山东省潍坊市中考英语模拟试卷(解析版) 题型:阅读理解
Head teacher, teachers, grandparents, parents and classmates, I’m very proud that I have been chosen to speak to you all today. I’m a bit nervous as I’ve never made a speech before to so many people, so please forgive me if it shows! www.xkb1.com
As we all know, this is the school leavers’ party, and it’s time to say goodbye to everyone. We’re sorry to leave you at the end of our junior high school education, and we promise that we'll never forget the happy times we have spent in these buildings with you all.
I’d like to thank three groups of people for the three things I’ve learnt while I’ve been a pupil at our school. The three things are friendship, love and knowledge.
The first group is my friends, and what I’ve learnt is the importance of friendship. We’ve worked hard together, we’ve even shared some difficult times together, but we’ve also had a lot of fun. Many of us will go to new schools and we may not see each other so often in the future. Others will go on to senior high school and continue their close friendships. But friends don’t have to see each other all the time. Sometimes the friends you treasure most are the friends you see less often. A life without old friends is like a day without sunshine. We'll always stay in touch.
The second group is our parents and grandparents. We thank you for the love you have shown us during our years at junior high school, for making a home where we feel both safe and relaxed, and where we can prepare ourselves for our school days. We also thank you for your help with our homework. How many of us owe our good grades to the suggestions you have made during those long evenings?
And finally, the third group is our teachers. We can never pay you back for your kindness, your patience, and gift of knowledge which you have offered us; sometimes you’ve made us work very hard. But you have always been fair and you’ll always be our role models. There’s a saying from Ireland which is a favourite of mine: Strangers are only friends you haven’t met yet.
I couldn’t say it better myself. So from the bottom of my heart, I thank you all and wish you success for the future.
1.Who was the speech made by?
A. A teacher B. A student C. A parent D. A manager
2.What’s the purpose of the speech?
A. To thank people. B. To look forward to the future.
C. To say sorry. D. To worry about the tests.
3.Which words can you use to describe the tone?
A. troubled B. worried C. excited D. humorous
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年山东省济南市高新区中考模拟英语试卷(解析版) 题型:单项填空
—I want to eat some traditional Chinese food.
—You had better go to_______
A.
B.
C.
D. ![]()
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年山东省济南市高新区中考模拟英语试卷(解析版) 题型:单项填空
Do you have _______ i Pad5?
A. a B. the C. an D. /
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年山东省济南市槐荫区中考二模英语试卷(解析版) 题型:其他题
World AIDS(爱滋病)Day is held on December lst each year. It is an opportunity for people worldwide to unite in the fight against AIDS and to show their support for people living with AIDS. It's also an opportunity for us to learn the facts about AIDS. We can use the knowledge to take care of our own health and the health of others. On World AIDS Day we can show our support for people living with AIDS by wearing a red ribbon, the international symbol of AIDS support.
![]()
Liu Mingxiao, 13, is pretty and smart. She comes top in her class. But many students try to stay away from her because Liu's mum has AIDS. Liu's father has died of AIDS. Luckily, Liu didn't get it.
AIDS means fear for most people. "Nobody wants to play games with me. They call me bad names behind my back. Even a teacher who used to like-me turns her back on me now," said Liu.
Liu's mother didn't know what happened to her daughter until one day Liu came home with her nose bleeding(流血 ),“She fought with a boy who said something bad about her father," Liu's mother said, "My heart really hurts. My daughter did nothing wrong"
For many of these children, the biggest problem they now face is how other people look at them. Many of them have to drop out of school because they can no longer stand others' indifference(冷漠 ).
"People are afraid of AIDS because they know little about it," said Wang Chongrun, head of a group to help children living with AIDS. Wang went to the villages and gave lessons about AIDS to the people there. “Many of these children are just as healthy as others," Wang said. “Even if they have AIDS, it’s still safe to eat and play with them. They need our love and understanding. A friendly smile means a lot to them.”
1.根据短文内容完成句子填空(每空限填一个单词)。
From the first paragraph of the passage, we know ___World AIDS Day is held and __ people do on that day.
2.根据短文内容完成句子填空(每空限填一个单词)。
Liu Mingxiao's __both have AIDS. Many people are __ to stay with her.
3.根据短文内容回答问题。
Why did Liu Mingxiao fight with the boy?
__ __ __ __
4.把短文中画底线的句子译成汉语。
__ __ __ __ _
5.根据短文内容用一个完整的英文句子(限10个词以内)回答问题。
What do people need to do to stop fearing AIDS?
__ __ __ __
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年山东省济南市槐荫区中考二模英语试卷(解析版) 题型:单项填空
-Do you know ?
-Two weeks ago.
A. when did John join the club B. how often does Jolm drink milk
C. when John arrived in China D. how soon will John come back
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年山东省济南市槐荫区中考二模英语试卷(解析版) 题型:单项填空
World Water Day is on March 22 every year. Which of the following is the symbol of it?
![]()
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年山东省济南市槐荫区中考二模英语试卷(解析版) 题型:单项填空
-Why do you want to see the pandas?
-Because they are .
A.cute B.ugly C.thin D.dirty
查看答案和解析>>
湖北省互联网违法和不良信息举报平台 | 网上有害信息举报专区 | 电信诈骗举报专区 | 涉历史虚无主义有害信息举报专区 | 涉企侵权举报专区
违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com