精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
5.Gift giving is different from culture to culture and person to person.
When giving gifts,sometimes color is important.For example,for many Chinese people around the world,red is a lucky color,and people often like to wrap gifts in this color.However,did you know that in Korea,red is a color of death?That is why you should not wrap gifts in this color if you are giving a gift to a Korean person.
What about western countries?In western countries,the color of wrapping paper is not really important.But color does matter when giving flowers,especially roses.You should not give red roses to a western person you don't know very well because they are a symbol of love.You could give yellow roses as a symbol of friendship.You could also send pink roses as gifts to say thank you.
What other things should you remember when giving gifts to someone from a different culture?Well,one thing you should keep in mind is the person's religion(宗教).When choosing a gift for a Muslim or Jewish(犹太族的)friend,you should never get food including pork,or things made from pig skin.Another thing that you should not get for a Muslim person is alcohol(酒).

根据短文内容,判断下列句子是否正确,对的涂(A),错的涂(B).
61.Red is a lucky color all over the world.B
62.Yellow roses are a symbol of love in western countries.B
63.When you give gifts to a foreigner,you should remember his religion.A
64.Three kinds of color are mentioned in this passage.A
65.We can give a Muslim friend a bottle of alcohol as a gift.B.

分析 本文主要讲述了各个国家赠送礼物的不同:即文化与文化的不同,人与人的不同.

解答 61 B 细节理解题:根据第二段did you know that in Korea,red is a color of death?你知道在韩国,红色是死亡的颜色吗?故本题错误.
62 B 细节理解题:根据第三段You could give yellow roses as a symbol of friendship你可以给黄玫瑰作为友谊的象征.故本题错误.
63 A 细节理解题:根据第四段one thing you should keep in mind is the person's religion(宗教).有一件事你应该记住的是人的宗教.故本题正确.
64 A 细节理解题:通读全文得知:红色,黄色,粉红色被提到了,故本题正确.
65 B 细节理解题:根据最后一段Another thing that you should not get for a Muslim person is alcohol(酒).你不应该从穆斯林人身上得到的另一东西是酒.故本题错误.

点评 对考生提出以下几方面要求:1.不但要求掌握所读材料的主旨大意、中心思想,而且要求掌握文章中的详细事实与细节. 2.不但要求对于具体事实情节的理解,而且要求对其抽象含义的理解,既要理解字面意思,又要理解其深层含义,包括作者的态度、观点、意图等. 3.既要求理解文章中某句、某段的含义及全文的逻辑关系,又要求根据其含义及逻辑关系进行判断和推理. 4.既要求考生能够运用材料中的信息去理解、分析问题;又要求考生能运用中学生应有的生活常识去分析、理解问题.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

15.The new supermarket ______________ two years ago.(  )
A.builtB.buildsC.is builtD.was built

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

16.Tony's List of Things to Do in China

The Great Wall in Beijing
There is a saying in China."One who fails to reach the Great Wall is not a hero."So the first thing to do in China is to visit the Great Wall.I'll take my lunch with me and have it on the wall.I'm sure I'll have a wonderful day there.

The Terracotta Army in Xi'an
I hear the Terracotta Army can equal (比得上) the Seven Wonders in the Ancient World.What's more,Xi'an is one of the Four Great Ancient Capitals of China.So I'll stay in Xi'an for three days and have a good visit there.

Kung Fu in Shaolin Temple
Shaolin Temple is the birthplace of Chinese Kung Fu.It includes Taiji,Qigong,Houquan,Zuiquan and so on.Since I'll stay in China for a month,I'll take this chance to learn some Chinese Kung Fu,at least Taiji.

Giant Pandas in Sichuan Province

Giant pandas are very lovely.They have won the love of people all over the world.I decide to go to Sichuan Province to see them.I want to write a book about them,so I'll stay there for a week.
47.What is Tony going to visit first?A
A.The Great Wall.
B.Sichuan Province.
C.Shaolin Temple.
D.The city of Xi'an.
48.What kind of Kung Fu does Tony want to learn at least?A
A.Taiji.
B.Qigong.
C.Houquan.
D.Zuiquan.
49.How long will Tony stay in Sichuan Province?C
A.For one day.
B.For three days.
C.For a week.
D.For a month.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

13.Lemons_____ everywhere in Anyue.(  )
A.can be boughtB.buyC.to buyD.bought

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

20.The shopping mall near our school      for twelve hours a day.It      at 9p.m.(  )
A.is open; closesB.opens; closes
C.is open; is closedD.opens; is closed

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

10.Most kids hate doing housework.However,not all hope is lost.There are some things that you can do to get your kids to help you clean your house.If you are struggling with the chores (家务)and need your kids to help you,take a look at some of the creative ways in this article.
If you are dealing with older kids,you may want to try the allowance deal.You can give your kids a list of chores that need to be done each week.If they complete these chores,you can give them some money.You can also break the list down and tell them they will get so much for each chore that is finished.Older kids,who like to do things on weekends or buy things like video games,will work hard to complete their chores and earn their money.This is also teaching them responsibility.This is teaching them that they must work for what they want.
If you are dealing with younger kids,you may want to go with the rewards chart(奖励图表).This is where you design a chart and list their chores on the chart.For each chore they complete,you can put a red flower beside it.For the rewards,you can also do a number of things,such as going to the park,going out to eat,buying a DVD or something similar.The rewards would be up to you because you know what your kids like.
For real small kids,you can turn it into a game.When kids were much younger,you can teach them to dance around and sing as you cleaned.The kids loved it and would do a wonderful job at picking up their toys.So,consider turning cleaning into a game for the real small kids.

53.What does the underlined word"allowance"in Paraph 2mean?D
A.Good words given by parents           
B.Business that needs studying
C.Explanation of responsibility           
D.Small change given by parents
54.Why can we put a red flower beside the chore on a chart?C
A.To know what your kids like.
B.To know how many chores the kids have done.
C.To encourage younger kids to do more chores.
D.To go out to eat or do something similar they like.
55.What can we know from this article?D
A.Kids should help parents do more chores.
B.Parents should teach kids how to do housework.
C.The more chores kids do,the more they love their parents.
D.Creative methods can be helpful for parents to get their kids to do housework.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17.My borther _____ a watch,but I ______ have one(  )
A.has;don'tB.have;doesn't
C.doesn't has,don'tD.don't have;doesn't have

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

14.The laptop _____ in Japan in 1985.It is used for studying.(  )
A.is developedB.was developedC.developed

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

15.he    five    true    colour    discuss
51.To tell you thetruth,I'm afraid to see him.
52.My bag is full.Put your books inhis.
53.The students are having a hotaisscussion about their future plans.
54.On herfifth day in Guilin,Melissa took a boat trip along the Lijiang River.
55.-I hear there are many clubs in your school.-Exactly.Our school life is reallycolourful.

查看答案和解析>>

同步练习册答案