精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
5.When I was in elementary school,I got into a major argument (辩论)with a boy in my class.I have forgotten what the argument was about,but I have never forgotten the lesson I learned that day.I was convinced (说服)that I was right and he was wrong-and he was just as convinced that I was wrong and he was right.The teacher decided to teach us a very important lesson.She brought us up to the front of the class,placed him on one side of her desk and me on the other.In the middle of her desk was a large,round object.I could clearly see that it was black.And she asked the boy what color the object was,"White,"he answered.
I couldn't believe he said the object was white,when it was clearly black!Another argument started between my classmate and me,this time about the color of the object.
The teacher told me to go and stand where the boy was standing and told him to come and stand where I had been.We changed places,and now she asked me what the color of the object was.I had to answer,"White."It was an object with two differently colored sides,and from his viewpoint it was white.Only from my side it was black.
My teacher taught me a very important lesson that day:
You must stand in the other person's shoes and look at the situation through their eyes in order to truly understand their thinking ways.
 45.Who did the writer argue with?A
A.A boy in his class.B.A girl in his class.
C.His mother.D.His teacher.
 46.Where was the object?B
A.In the middle of the classroom.
B.In the middle of the teacher's desk.
C.At the back of the class.
D.In the front of the class.
 47.What color was the object?B
A.White.B.White and black.C.Black       D.Blue and yellow.
 48.What did the teacher teach the writer that day?A
A.To truly understand others'thinking ways.
B.To argue with others always.
C.We should change our places.
D.We'd better ask more questions.

分析 这篇短文主要介绍了我上小学的时候,我和我班上的一个男生吵架了.虽然我已经忘记了我们到底争论的是什么,但是我永远也不会忘记我在那一天所上的那堂课.我想 我肯定是对的 他肯定是错的.但他认为"我"是错误的,"他"是正确的.老师决定教我们很重要的一课,她把我们叫到了教室的前面,让那个男孩站在讲台的一边,我站在另一边.在讲桌的中间摆着一个大又圆的东西.我清楚的看到他是黑色的.然而老师问那个男生什么颜色,他却回答是白色.我根本不敢相信他会说它是白色,很明显是黑色的啊.就这样关于这个物体颜色的争论在我和他之间展开了.老师让我站到了先前男生站的地方,让他站到我先前站的地方.在我们交换了之后,老师又问我物体的颜色.我不得不说那东西是白色!原来这个东西的两面有两种不同的颜色.从他来看是白色的,从我这边看就是黑色的.我的老师很好的给我上了一课:为了真正能去了解一样东西,你必须站在别人的立场上看待它.

解答 45.A.细节理解题.根据I got into a major argument (辩论)with a boy in my class.可知我和我班上的一个男生争论了起来.故选A.
46.B.细节理解题.根据In the middle of her desk was a large,round object.可知在讲桌的中间摆着一个大又圆的东西.故选B.
47.B.细节理解题.根据It was an object with two differently colored sides,and from his viewpoint it was white.Only from my side it was black,可知原来这个东西的两面有两种不同的颜色.从他来看是白色的,从我这边看就是黑色的,所以颜色是黑白相间的.故选B.
48.A.推理判断题.根据You must stand in the other person's shoes and look at the situation through their eyes in order to truly understand their thinking ways.可知你必须站在别人的立场上看待它,要真正理解别人的思维方式.故选A.

点评 本题考查的是一篇人物故事类阅读理解,阅读这类文章时,同学们一定要根据主要情节掌握文章主旨大意,同时抓住每一个细节,设身处地根据文章内容揣摩作者的态度和意图,根据情节展开想象,即使是碰到深层理解题也可迎刃而解.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

15.Mike and his friends will have a picnic in the park next week.(改为反意疑问句)
Mike and his friends will have a picnic in the park next week,won't they?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

16.Jack never feels lonely  because he has a lot of friends in the city.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

13.-Your English teacher is so good _________ his students,Linda!
-Yeah!And he is also good _________ making his class very active.(  )
A.for; atB.with; atC.at; withD.with; for

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

20.-What does your father do on weekends?
-He often                      my grandparents.(  )
A.visitsB.is visitingC.visitedD.will visit

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:补全对话

4.
  A.When does it take off?
B.How about my hotel?
C.When does it arrive?
D.What's your flight number?
E.Li Wei speaking
F.Who will meet you?
G.I'll wait for you at the gate at 6:30.
A:Hello,this is Lucy speaking.Is that Li Wei?
B:Hi,Lucy!(71)EWe are expecting your coming.
A:Thank you!My plane leaves Beijing this afternoon.
B:(72)D
A:It's CA1409.
B:OK,CA1409.(73)A
A:At 3:30,and arrives….It arrives at 6:10,and I'll have to wait some time for my luggage( 行李 ).
B:All right.(74)G
A:Thanks a lot.(75)B
B:I've ordered a room for you in the center of the city near my home.
A:Wonderful!See you then!
B:See you!

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

11.----Will we go for a picnic,mum?
----Itdepends(取决于)on the weather.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

8.--Have you ever been to Mount Emei?
--No,________.I really hope I can go there some day.(  )
A.neverB.sometimesC.always

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:书面表达

9.写一篇名为"心目中的同学"的短文,现在请你用英文来介绍一下你的同学Mike,
1Mike学习刻苦,喜欢思考;
2他小时候读了许多有关科学家的书籍,Edison的故事对他影响最大;
3他对搞小发明很着迷,迄今为止,他已几次因其发明获奖;
4现在学习忙碌,但他从未放弃爱好,他说这真是其乐无穷;
5他的梦想…我认为…
注意事项:
1短文须包括所给内容要点,要求语句通顺、意思连贯;
2第5要点的内容必须用2至3句话展开合理想象,作适当发挥;
3词数80个左右,短文开头已经给出,不计人总词数.
My classmate Mike is                                       

查看答案和解析>>

同步练习册答案