精英家教网 > 初中英语 > 题目详情

Recently the “China dream” has been the subject of a public topic. Although it is quite common for Chinese people to dream of an empowered or a prosperous(繁荣) China, most people also have their own dreams. Throughout China’s thousands of years of history, these “China dreams” have always existed. Do you have a “China dream”? I brought up this topic with several young Chinese students with higher U.S. educational backgrounds. Unsurprisingly, they all had their own heartfelt hopes and dreams for their native country.

Fred Wang, an MBA candidate in the U.S. said, “I dream of equal chance for the young in China. Equality means all young people can compete fairly, based on the rule-of-law no matter whether they are rich or poor.”

Yujie Zhao, another MBA candidate in California said, “I dream of a happy family with an affordable home. I dream of having the best education for my children so they will not lose at the starting line, and I dream of being able to take good care of my parents after they retire(退休).” She said, “It seems like all my dreams are about family, but it is so true for most Chinese young dreamers today.”

Yiqiong Zhang, an MBA graduate from the US shared her dreams. “I have a dream which I have been holding for many years, that is after working hard for about 20 to 25 years, I can have enough money to build and manage a small bookstore or a flower shop. Besides working hard, I am able to enjoy life: to play the piano, to hike and to enjoy a two-month-long vacation every year. This may be a common dream among young Chinese students.”

There is no doubt that all of these young students have their own “China dream”. They all love China, they all love chasing their dreams. Beautiful “China Dream” requires hard work. Everyone should work hard to make their dream come true.

1.Which is right about the three young Chinese students?

A. They receive higher education in China.

B. They have their own hopes and dreams for China.

C. They receive education of all levels in America.

D. They have their own hopes and dreams for America.

2.What does the word “compete” in the second paragraph mean?

A. 对待 B. 完成 C. 竞争 D. 成功

3.Yujie Zhao hopes that ___________.

A. all young people can have equal opportunities

B. she can have a happy family with a big house

C. her children can receive the best education in America

D. she can look after her parents well when they are old

4.Which one is NOT Yiqiong Zhang’s dream?

A. Working hard for about 20 to 25 years.

B. Managing a small bookstore or a flower shop.

C. Playing the piano and hiking in her free time.

D. Having a two-month holiday every year.

5.From the passage we can learn that ____________.

A. “China Dream” is very difficult to come true.

B. “China Dream” does need everyone’s hard work.

C. “China Dream” is a subject we need to study in China.

D. “China Dream” is only a dream about the development of our country.

 

1.B

2.C

3.D

4.A

5.B

【解析】

试题分析:这篇短文主要介绍了三位受过美国高等教育的中国学生的梦想。作者想告诉人们所有这些年轻的学生都有自己的“中国梦”。他们都喜欢中国,都喜欢追逐他们的梦想。美丽中国梦需要努力工作来实现,每个人都应该努力工作以实现自己的梦想

1.描述及总结There is no doubt that all of these young students have their own “China dream”. They all love China, they all love chasing their dreams.,故选B。

2.词义猜测题。根据第二段Equality means all young people can compete fairly, based on the rule-of-law no matter whether they are rich or poor.”平等意味着所有年轻人可以公平竞争,基于法治,无论是否富有或贫穷。”
3.是非判断题。根据第三段I dream of being able to take good care of my parents after they retire(退休).描述,可知赵玉杰希望能给予父母很好的照顾。故选D

4.归纳理解题。根据第四段描述张毅琼的梦想是建一个书店或花店,并能享受生活。努力工作20到25年是实现梦想的方法,故选A

5.最后一段Beautiful “China Dream” requires hard work. Everyone should work hard to make their dream come true描述,可知美丽中国梦需要努力工作,每个人都应该努力工作以实现自己的梦想。故选B

考点:故事类短文阅读。

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源:2014年江苏省南京市高淳区中考一模英语试卷(解析版) 题型:阅读理解

Kitesurfing as a water sport began in the 1980s, but didn’t get popular until the end of last century. It is also known as kiteboarding, and in some European countries as flysurfing. Kitesurfing works through wind power by using a large kite to pull a rider on the water at high speed.

At first, kitesurfing was a difficult and dangerous sport. Now it is becoming easier and safer because of the safer kite design. For an able and strong person, kitesurfing can be very fun, extremely exciting sport, just like skating on the water with a feeling of flying. It has become more and more popular.

Compared with other water sports, kitesurfing is easier to learn. A beginner can understand how to operate (操控) the kite with 5---10 hours of training. And anybody aged from 13 to 65 can learn. It’s not expensive to get the equipment (设备) for kitesurfing, which costs $2,500. The price of the training lessons is from $200 to $500 for two or three hours. With the development of its equipment progress, kitesurfing is becoming even safer. After some training, you can enjoy its excitement and challenging (挑战) feeling.

With the rising popularity of kitesurfing, most major seaside cities have kitesurfing clubs. In China, Xiamen is the only place that has the kitesurfing club.

1.Kitesurfing has a history of about _______ years.

A. 30 B. 50 C. 100 D. 130

2._______ is mentioned in the passage as the power of kitesurfing.

A. water B. windC. The kiteD. The sun

3.Which of the following is TRUE?

A. The safer kite design makes kitesurfing safer.

B. Most seaside cities in China have kitesurfing clubs.

C. Kitesurfing was still not popular at the end of last century.

D. It takes $2,500 to take kitesurfing courses for two or three hours.

4.The most important reason for the popularity of kitesurfing is that _________.

A . it’s price is getting lower and lower.

B. all people can learn and take part in it.

C. its equipment progress makes it easier and safer.

D. more and more people are enjoying its excitement.

5.The main idea of this passage is about _________.

A. the development of kitesurfing

B. the way of operating kitesurfing

C. the history of kitesurfing in China

D. the progress of kitesurfing equipment

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年江苏省南京市玄武区中考一模英语试卷(解析版) 题型:单项填空

—After I graduate, I'll try to get a job, you know, as engineer.

—You’re practical. I’m sure you can do a good job.

A. aB. anC. theD. 不填

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年江苏省南京市溧水区中考二模英语试卷(解析版) 题型:单项填空

_______ of the students will take part in the sports meeting.

A. Three five B. Three fives C. Three fifth D. Three fifths

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年江苏省南京市溧水区中考二模英语试卷(解析版) 题型:单项填空

I forgot to bring my pen, would you please lend ________ to me?

A. one B. that C. it D. this

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年江苏省南京市溧水区中考一模英语试卷(解析版) 题型:单项填空

— Shall I buy this comic book for Dick?

. He might already have it.

A. No problemB. I don’t agree C. You can’t do that D. You’d better not

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年江苏省南京市溧水区中考一模英语试卷(解析版) 题型:单项填空

The two cities have reached an to develop science and technology.

A. educationB. excitementC. inventionD. agreement

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年江苏省南京市江宁区中考一模英语试卷(解析版) 题型:单项填空

— Is there a table for 4, please?

— _________, please. Is the one near the back door OK?

A. You’re welcome B. That’s all right

C. This way D. After you

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年春湖北省武汉市九年级三月月考英语试卷(解析版) 题型:其他题

Sitting in the play area of the doctor's office, my children, Paul, four, and Bailey, three, built a Lego tower while we w 1. to be called for Paul's examination.

     "Good job, you guys, "I said, trying not to s 2. too tired. My husband was away on business, and it was difficult being a 3. with the kids. "Don't put the Lego in your mouth, Bailey, " I said. Paul grabbed it from him. "That's not nice, Paul, " I said. He gave back the Lego. I looked around and saw an old gentleman in a c 4. was reading something, I wished I could sit q 5. for a while. I wanted to be able to take a rest, or go shopping alone. At once, I was ashamed of myself. What kind of mother was I?" God, " I thought, "help me to be the very best mom I can be." The nurse came into the waiting room to get us. Just at that moment, the old gentleman in the waiting room put down his m 6. and came up to me. With a smile on his face, he said, "Your children are l 7. to have such a wonderful mother." "Thank you, "I replied in a low v 8. and watched him walk back to his seat. We f 9. the nurse into the examination room. While she weighed Paul, I told her how that man had made my day.

     Now when I feel tired I remember the encouraging w 10. of the old gentleman.

 

查看答案和解析>>

同步练习册答案