7.Last Sunday evening my parents went out for a walk with my sister.But I studied alone at home because I would have an English test.Suddenly,I saw bright light in my neighbor's kitchen.I thought he was cooking so I went on studying.
Soon,there was a terrible smell in the air and I thought something was wrong.I went out
and saw fire coming out of my neighbor's kitchen.So I shouted"Fire,Fire!"But no one heard or came out.
I ran quickly into my house to call 119,and then I rang my neighbor's doorbell,knocked at the door,but there was no response.I got into the house through the window and found my neighbor sleeping in his bedroom.I woke him up and we rushed out of the house together.
We tried out best to pour water through the kitchen window,but the fire was too heavy.
Luckily,the firemen came and put out the fire quickly.When my parents came back,they found I was dirty and tired.After my neighbor told them the whole story,they were happy and said I was a brave boy.
76.Why didn't the writer go out for a walk with his parents?C
A.Because his parents only liked his sister.
B.Because he would have an English class.
C.Because he had to study for an English test.
D.Because there was a fire in his neighbor's kitchen.
77.Who put out the fire at last?D
A.The writer.
B.The writer's parents.
C.The writer's neighbor.
D.The firemen.
78.According to the passage,which of the following is TRUE?A
A.The writer's neighbor was sleeping when the fire started.
B.No one helped the writer's neighbor put out the fire.
C.The fire happened last Friday evening.
D.The writer's parents were angry when they knew what had happened.
79.What's the passage mainly about?C
A.How to put out a fire.
B.My neighbor was a brave man.
C.I saved my neighbor from the fire.
D.I studied for a test at home.
分析 本文主要讲述了作者一个人帮助火灾中的邻居的事情.作者因为要准备英语考试,就没有跟爸爸、妈妈、妹妹一起去散步.突然作者闻到难闻的味道.刚开始以为是邻居在做饭.后来发现是起火了.作者赶紧拨打119,然后赶到邻居家救出了昏迷的邻居.爸爸妈妈都为作者而感到自豪.
解答 76.C 细节理解题.根据But I studied alone at home because I would have an English test.可知作者没有跟父母出去散步是因为要准备英语考试.故选C.
77.D 细节理解题.根据Luckily,the firemen came and put out the fire quickly.可知,是消防人员把火扑灭的.故选D.
78.A 细节理解题.根据I got into the house through the window and found my neighbor sleeping in his bedroom.可知着火的时候邻居正在睡觉,故A正确.故选A.
79.C 主旨归纳题.A.怎样扑灭火;B.我的邻居是一个勇敢的人;C.我把邻居从大火中救出来;D.我在家准备考试.根据整篇文章内容可知,本文主要讲的是作者救了火灾中的邻居.故选C.
点评 本文主要讲述了作者一个人帮助火灾中的邻居的事情.本题目大多涉及细节理解方面.做题前先把文章快速浏览一遍了解其大意.做题时一定要从原文找到与问题相关的句子作为依据,再在此基础上进行选择和合理的推理判断.至于主旨归纳题要善于发现文中的中心句,或从全篇把握住文章的中心内容去选择.