精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
14.A little stream (小溪) ran down from a high mountain through many villages and forests.Then it reached a desert(沙漠),"I went through so many difficulties.I should have no problem crossing the desert,"she thought.As she started,she found herself slowly disappearing into the sand.After many tries,she still failed.
At this time,a deep voice said,"if a breeze (微风) can cross the desert,so can a river."It was the voice of the desert.But the little stream answered,"that's because a breeze can fly,but I can't."
"That's because you can't give up what you are.Let yourself evaporate (蒸发) into the breeze,and it can take you across."said the desert.
"Give up what I am now?No!No!"The little stream could not accept this idea.
"The breeze can carry the vapor (蒸汽) across the desert and let it leave as rain.The rain will form a river again."said the desert."And whether you're a river or vapor,your nature (本性) never changes."
Hearing this,the little stream went into the open arms of the breeze.It carried her to the next stage (阶段) of her life.
25.What did the stream think when she reached a desert?B
A.She thought she couldn't cross the desert.
B.She believed she could cross the desert.
C.She thought she knew well about the desert.
D.She started to worry about herself.
26.What does the underlined word"it"refer to (指的是)?C
A.The desert.
B.The nature.
C.The breeze.
D.The stream.
 27.What is the main idea of the story?D
A.The road to success is not always easy.
B.We should do the right thing whatever others say.
C.Our lives can be as difficult as the little stream's.
D.To succeed,we should change the way we used to be.

分析 本文讲述的是一条小溪在过沙漠时,遇见了困难.最后在沙漠的建议下,改变了自己的形态,变成了水蒸气,在风的帮助下,最后越过了沙漠.并把这一过程与人生进行了比较!
一条小溪从一座高山顺流而下,经过了许多的村庄与森林.然后它来到一个沙漠地带."我经历了这么多的困难,穿越沙漠我应该没有问题"她想.当她开始时,她发现自己慢慢地消失在沙滩上.经过多次尝试,她仍然失败了.
这时,一个低沉的声音说:"如果微风可以跨越沙漠,那么河流也可以."这是沙漠的声音.河流回答说:"这是因为微风可以飞,但我不能."
"那是因为你不能放弃,让自己蒸发到微风中,它可以带你穿越沙漠."
"放弃我的现在吗?!不!"小溪不能接受这个想法.
"微风可以带水汽穿过沙漠,然后又变成雨.雨会再次形成一条河."沙漠说道."不管你是一条河流或蒸气,你的本质不会改变."听到这,小溪钻进了张开双臂的微风中,开始了下一个阶段的生活.

解答 25.B 推理判断题.根据第一段小溪的话"I went through so many difficulties.I should have no problem crossing the desert"可知意思是我经历了那么多的困难,我穿过沙漠应该没有问题,可以推测出小溪相信自己可以通过沙漠.故选B.
26.C.推理判断题.根据That's because you can't give up what you are.Let yourself evaporate (蒸发) into the breeze,and it can take you across."可知句意为:把你自己蒸发到微风中,它能带你过沙漠.所以,it指的是微风.故选C.
27.D. 主旨大意题.Finally the little stream gathered her courage and rushed into the open arms of the breeze,which carried her to the next stage of her life,可知小溪通过把自己变成了蒸气跟着微风穿越了沙漠,是因为改变自己而成功的,所以本文的主旨大意是选项D.To succeed,we should change the way we used to be.为了成功,我们应该改变我们过去的方式方法.故选D.

点评 本文浅显易懂,层次分明,学生很容易把握文中中心内容.答题中注意带着问题阅读短文,一般就能顺利找出答题依据.对于不能直接找到根据的问题注意联系上下文,根据短文中心总结出正确答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

3.能把你的电脑借给我吗?Could you please lend me your computer?.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

5.How much paper do you use every year?Maybe you can't answer this question quickly.In 1990 the world's use of paper was about one kilogram for each person a year.Now most countries use as 50kilograms of paper for each person in a year.But such countries like America,England and Sweden,use more paper than other countries.
Paper was first made in China about 2000years ago.It was made from the hair like parts of certain plants.Paper was not made in southern Europe until about the year 1100.In 1500,a German named Schaeffer found out that people could make the best paper from trees.After that the forest countries of Canada,Sweden,America,Finland became the most important ones in paper making.
When we think of paper,we think of newspaper,books and writing paper.But there are many other uses.Only half of the paper is used for books and magazines.Paper is very good for keeping your warm.Houses are often insulated  with paper.
You may see some people sleep on a large number of newspapers.They are insulating themselves from the cold.In Finland sometimes the temperature is 40degrees centigrade below zero.The farmers wear paper boots in the snow.Nothing could be warmer.
Each year more and more things are made of paper.We have paper cups and plates for a long time.Now we hear that chairs,tables and even beds can be made of paper.With paper boots and shoes,you can wear paper hats,paper dresses and paper raincoats.When you have used them once,you throw them away and buy new ones.
People have made paper boats,but they haven't made paper planes or cars.Just wait-perhaps they will make planes or cars someday.

46.The underlined word"insulate"in the passage means"C"in Chinese.
A.取暖        
B.制作       
C.隔绝冷或热
47.In Finland farmers wear paper boots in the snow so that they canC
A.become the most fashionable    
B.save a lot of money    
C.keep themselves warm
48.PictureC shows the right feather(特点) of paper.

49.Which of the following is TRUE according to the passage?B
A.Each person use fifty kilometers paper in a year in most countries now.
B.Paper was first made from the hair like parts of certian plants in China about 2000years ago.
C.After paper was made in southern Europe in the year 1100,the forest countries became the most importan ones in paper making.
50.The best title of this passage should beB.
A.HOW TO USE PAPER    
B.THE INTRODUCTION OF PAPER  
C.THE FUTURE OF PAPER.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

2.-       is the number of the students in your school,Wu Dong?
-It's more than 1,000,but I'm not sure about it.(  )
A.WhatB.WhichC.How manyD.How much

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

9.我觉得这儿的路不如我们家乡的干净.I thought the roads here were not asclean asthose in our hometown.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

19.
A.websites B.properly C.impression D.actually E.products
Going to a job interview can be a very difficult experience.
A lot of people probably want the same job.What can you do to make a good (46)C and stand out from the crowd?The experts say,"Be prepared!"Learn about the company before your interview.Find out about the company's (47)Eor services.You can find information about the company on the Internet.Most of the companies have their own (48)A with lots of information.Also,dress (49)Bfor the interview.Don't wear casual clothes.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

6.The speaker spoke loudly.All the audience could hear him.(合并一句).
The speaker spoke loudlyso that/in order that all the audience could hear him.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

3.-Dad is working.Would you mindkeeping(keeping/not keeping) your voice down,please?
-I'm so sorry.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

4.-Our mother river has been polluted heavily.
-We must do everything we can___________ waste water from running into rivers.(  )
A.keepB.keptC.to keepD.keeping

查看答案和解析>>

同步练习册答案