4.阅读下面短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项.
A famous study was done in a school by a professor from a university.At the start of the school year,the teachers were given the names of five children.They were told that these five were the most excellent students in the class.But the fact was that these students were only average,and they were not the best students at all.Well,guess what?At the end of the year,all the five average students scored among the highest in the class.
What made these average students change so much to become top students?The only difference was the change in their teachers'attitude.Because the teachers believed that these five kids were the top students,they expected more from them.And so these five average students began to believe and expect more from themselves.So they worked harder to do as well as they could.
Do you know why?If you expect the best from people,they'll usually want to give you their best.A great leader said,"Treat a person just how he appears to be on the outside,and you'll make him even worse.But treat a person like he's already a success,and you'll help make him the best he can be."
Like the true story of 7-year-old Johnny,his teacher got so angry with him that one day she said,"Johnny,you're the naughtiest boy in this class.I'm sure you'll never change."The next year Johnny had a new teacher.And on the first day of class,she met with Johnny after school and said,"Johnny,I've heard a lot about you!But do you know that I don't believe a word of it."And every day after that,this new teacher treated Johnny as if he was one of the smartest students even when Johnny did naughty things.Later on,Johnny became a school leader.Because that's the power of our belief and attitude toward children.
37.The professor started his research byD.
A.teaching the five children himself
B.asking the five children to find a new teacher
C.telling the five students to work harder than ever before
D.telling the teacher the five students were the best in the class
38.The five average students became top students mainly because ofD.
A.the professor's study
B.the teachers'hard work
C.the change in the teachers
D.the change in the teachers'attitude
39.What does the passage mainly tell us?A
A.Attitude and belief can change a person.
B.Only teachers can make you a top student.
C.A professor's study can help you score highest.
D.If you want to get more,you should have new teachers.
分析 :本文叙述了对待一个人的信念和态度会改变一个人.一所大学的一个著名教授做了一项研究,给老师们五名学生,被告知是优秀的学生,实际上是普通学生.因为老师对他们的期望高,促使他们自己更加努力,最后成为优秀学生.同样老师相信学生有能力学好,也会促使学生进步的.
解答 37.细节理解题.根据They were toldthat these five were the most excellent students in the class.可知教师们被告知这五个学生是班里最优秀的学生.故选D.
38.细节理解题.根据The onlydifference was the change in their teachers'attitude.可知普通学生之所以变成优秀的学生是因为他们的老师的态度的变化.故选D.
39.概括归纳题.根据Because that'sthe power of our belief and attitude toward children.可知对待一个人的信念和态度会改变一个人的.故选A.
点评 做题时要在理解好文意的基础上,与题目有机的结合,从文章中找到相关细节性的句子与选项细细比对,进行选择或推理判断,选出符合文章内容的正确选项.做题注意灵活,有时可采用排除法或直选法确定出最终答案.