8."It's over!Thank goodness!"
School was over and I was tired.I sat at the front of the school bus.
Janie,the driver,always tries to break the uncomfortable atmosphere (气氛) by talking.I try to listen politely,but usually I'm too busy thinking about my day.On this day,however,her talk was worth listening to.
"My father's ill,"she said to no one in particular.I could see worry in her eyes.I had never seen her like this before.She always meets students with a smile.
With a sudden chance of interest,I asked,"What's wrong with him?"
With her eyes wet and her voice unusual,she answered,"Heart trouble."Her eyes lowered as she continued,"I've already lost my mum,so I don't think I can stand losing him."I couldn't answer.My heart ached for her.
I sat on the seat thinking of the great pain my own mother was thrown into when her father died.
I saw how hard it was,and still is,for her.I wouldn't want anyone to go through that.
Suddenly I realized Janie wasn't only a bus driver,which was just her job.She had a whole world of family and cares too.
I shouldn't have been so selfish.I paid no attention to Janie because she was a bus driver.I had judged(判断) her by her job and brushed her off as unimportant.
I shouldn't have been so selfish and self-centered.
Understanding people is an art.
61.When the students get on the school bus,Janie usuallyD
A.listens to music
B.talks about her own worry
C.sits on her seat without words
D.meets them with a smile
62.After she learned Janie's story,the writer thought ofB
A.her father's death B.her mother's pain
C.the ache of her own heart D.the death of Janie's father
63.The underlined phrase"brush off"meansC
A.刷掉
B.挥落
C.漠视
D.擦净
64.The writer felt herself selfish because she hadA
A.thought of Janie as nothing but a driver
B.made only a few friends in the school
C.hardly thought of herself
D.never listened to others
65.In this passage,the writer tries to tell us thatC
A.losing parents makes people sad and helpless
B.understanding the people around us takes time
C.we should learn to understand the people around us
D.it's not right to judge the people around us by their clothes.
分析 本文是记叙文.作者通过与校车司机的交流,意识到自己太以自我为中心,太自私了,从而意识到理解别人也是一门艺术.
解答 61.D 细节理解题.由原文中的She always meets students with a smile.可知学生们上了校车之后,Janie通常以微笑来迎接学生,故选D
62.B 细节理解题.根据原文中的I sat on the seat thinking of the great pain my own mother was thrown into when her father died.可知在了解到Janie的故事后,作者想到了自己母亲的痛苦,故选B.
63.C 推理判断题.结合上句I paid no attention to Janie because she was a bus driver,可知此处的意思是作者只是用她的职业来判断她从而漠视了她的世界.故选C
64.A 细节理解题.结合原文中的I shouldn't have been so selfish.I paid no attention to Janie because she was a bus driver.,可知作者对于把她只当成是个司机而感到自己自私.故选A
65.C 主旨大意题.通读全文,作者是要告诉大家我们应该学会理解周围的人.故选C
点评 做阅读理解时,要注意培养自己快速阅读的习惯.切不可在个别难懂的词句上磨蹭,只要全篇理解了,个别难懂的词句可以根据上下文和构词法去猜测,去推断.