精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
15.A rich man once walked along the road and saw an old man digging in his field (地).On the ground lay a young tree,ready to be planted.The rich man asked the old man,"What kind of trees are you planting there,my good man?""This is a ginkgo(银杏),sir,"he said."A ginkgo tree?Why?May I ask you how old you are?""I am 70."
"What?"cried the rich man,"You're 70.You are planting a very young tree now and it'll take years to give fruit.You certainly can't live long enough to get any fruit from this tree."
The old man looked up and then he said with a smile."Tell me,sir.Did you eat ginkgo fruit when you were a boy?""Sure,"the rich man answered."Who planted the ginkgo?"The old man asked."I don't know."
"The people before us planted trees for us to enjoy the fruit and I am doing the same for the people after me."
The rich man was quiet for a moment and said,"You are right,my good man.You are doing the right thing.Thank you very much."

46.What was the old man doing when the rich man saw himB?
A.Laying a tree.
B.Digging to plant a tree.
C.Walking along the road.
47.How did the rich man feel when he knew the man was planting a ginkgo treeC?
A.Happy.  B.Angry.  C.Surprised.
48.Why did the old man plant a ginkgoB?
A.He wanted to eat ginkgo fruit.
B.He wanted to do something for the people after him.
C.He wanted to thank the people before him.
49.Which of the following is TRUEC?
A.The rich man hadn't eaten any ginkgo fruit when he saw the old man.
B.The old man liked ginkgo very much.
C.The rich man learned something from the old man.
50.What is the best title(标题)for the storyA?
A.Do some things for the people after us
B.A ginkgo tree
C.Plant a ginkgo.

分析 一位年已九旬的老人在花园里栽种一棵银杏树.一个年轻人看到后感到迷惑不解.于是引发了两人的一番对话.本篇短文通过这件寓意刻的小事,说明了"前人栽树,后人乘凉"的道理.
一个富有的人走在路上,看到一个老人在田里挖地.地上有一个年轻的树,是准备种植的.富人问老人,"你播种什么样的树木,我的好人?""这是一个银杏,先生,"他说,"一棵银杏树?为什么?我可以问你多大了?""我70了".
"什么?"富人喊道,"你70岁,你现在正在种植一棵很年轻的树,它需要几年的时间才能结出果实,你肯定不能活得很长,等到这棵树结出果实."
老人抬头看了看,然后他笑着说,"告诉我,你小时候吃过银杏果吗?""当然,"富人回答."谁种植的银杏?"老人问."我不知道".
"前人为我们种植的树木,让我们能享受到水果,而我在为后人做同样的事情."
富人安静了一会儿,说:"你是对的,我的好人,你做的是对的,非常感谢你."

解答 46.答案B 细节理解题 由文中 A rich man once walked along the road and saw an old man digging in his field 可知 一个富有的人走在路上,看到一个老人在田里挖地,故选B
47.答案C 细节理解题 由文中"What?"cried the rich man 可知"什么?"富人喊道,可见他很吃惊,故选C
48.答案B 细节理解题 由文中"The people before us planted trees for us to enjoy the fruit and I am doing the same for the people after me."可知"前人为我们种植的树木,让我们能享受到水果,而我在为后人做同样的事情."故选B
49.答案C 理解判断题 由文中The rich man was quiet for a moment and said,"You are right,my good man.You are doing the right thing.Thank you very much."可知 富人安静了一会儿,说:"你是对的,我的好人,你做的是对的,非常感谢你."富人从老人这里学到了东西,故选C
50.答案A 文章主旨题 文章主要讲述了一位年已九旬的老人在花园里栽种一棵银杏树.一个年轻人看到后感到迷惑不解.于是引发了两人的一番对话.本篇短文通过这件寓意刻的小事,说明了"前人栽树,后人乘凉"的道理.故选A

点评 本文并不算难,大部分题目都是细节理解题,只要理解文章意思,仔细阅读,从文中寻找答案,即可轻松解答.推理判断题则根据句意以及自己对文章的把握来解答.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

18.---The news he will come back made us _______.
---Come on.We must finish the work and don't _______.(  )
A.exciting,let him downB.excited,let down him
C.excited,let him downD.exciting,let him out

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

19.-May I watch TV now,Mum?
-No,you       .You've got a lot of homework to do.(  )
A.won'tB.mustn'tC.shouldn'tD.needn't

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:句型转换

3.I will go to Canada to visit my uncle in three days.(对划线部分提问)
Howsoonwill you go to Canada to visit your Uncle?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

10.Which one do you likebest (well),dancing,P.E or drawing?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

20.She broke the blue glass.(改为被动语态)
The blue glass was broken by her.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

7.My father likes noodles better than rice.(改为同义句)
My fatherprefersnoodlestorice.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

4.A:If you don't read the exam questions carefully,you'll make some mistakes.
B:Read the exam questions carefully,or you'll make some mistakes.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

5.-Thank you very much for the present.
--              (  )
A.It's nothing.B.That's all right.
C.I'm glad you like it.D.It's only a little thing.

查看答案和解析>>

同步练习册答案