精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
9.Young people can have problems with their minds.Some students become worried because they have to study very hard.Others have trouble getting on well with people like their parents and classmates.
Liu Wei,a Junior 2student from Hefei,could not understand his teacher and was doing badly in his lessons.He became so worried about it that he started to cut his finger with a knife.
Another student,14-year-old Yan Fang from Guang zhou,was afraid of exams.She got very worried in one.And when she looked at the exam paper,she couldn't think of anything to write.
A recent report from Jiefang Daily says about 18% of Shanghai teenagers have mental
problems.Their troubles include bring worried and very unhappy.And having problems in learning and getting on with people.Many students who have problems won't go for advice or help.Some think they will look stupid if they go to see a doctor.Others don't want to talk about their secret.
Liang Yuezhu,an expert on teenagers from Beijing Anding Hospital has the following advice for teenagers:
▲Talk to your parents or teachers often.
▲Take part in group activities and play sports.
▲Go to see a doctor if you feel unhappy or unwell.

41.The students who often become worried or have trouble getting on with others may haveA.
A.mental problems   
B.a headache    
C.knives with them    
D.no parents
42.Liu Wei cut his finger with a knife becauseC.
A.he was afraid of his teacher           
B.he wanted to frighten his parents
C.he was so worried about his studies    
D.his finger was badly hurt
43.Yan Fang's problems happened wheneverB.
A.she studied very hard                
B.she had exams
C.she talked with her parents          
D.she thought of something
44.Students who have problems won't ask others for help becauseD.
A.they don't believe their parents or teachers
B.they don't think doctors can help them
C.they think their classmates would laugh at them if they tell them their problems
D.they won't let others think they are stupid and don't want to tell their secret to others
45.Liang Yuezhu's advice tells us thatD.
A.it's unnecessary for them to be with others
B.only group activities and sports can help them
C.teachers and parents can't do anything about mental problems
D.it's better for the students who have mental problems to join others.

分析 这篇文章主要讲了许多年轻的人们都有心理问题,他们在学习和生活方面都有问题,其中举了两个孩子的例子,刘威和闫芳,这些孩子有问题不和老师和家长沟通也不去看心理医生,青少年专家给青少年提供了几点建议.

解答 41-45:ACBDD
41题答案:A 细节理解题.根据第一段,Some students become worried because they have to study very hard.Others have trouble getting on well with people like their parents and classmates.可知这些学生们变得担心和在与父母同学相处方面变得困难说明他们心里有问题,可知选A.
42题答案:C 细节理解题.根据第二段,could not understand his teacher and was doing badly in his lessons.,他听不懂老师讲课学习很差所以他才用刀割自己的手,可知应选C.
43题答案:B 细节理解题.根据第三段was afraid of exams.She got very worried in one,and when she looked at the exam paper可知闫芳的问题是每当考试的时候发生,故选B.
44题答案:D 细节理解题.第四段Many students who have problems won't go for advice (劝告)or help.Some think they will look stupid(愚蠢)if they go to see a doctor.Others don't want to talk about their secret.可知他们认为告诉别人别人会认为自己很少并且他们也不相信医生能帮助他们,故选D.
45题答案:D细节理解题.通过文章最后归纳的三条,*Talk to your parents or teachers often*Take part in group activities and play sports*Go to see a doctor if you feel unhappy or unwell 建议可知解决青少年心理问题就在于多加入别人和别人相处,故选D.

点评 本文是一篇日常生活类阅读,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对 性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

2.I often heard her _________ in the room.(  )
A.singB.singsC.singing

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

20.Finland is a great country to visit,especially for relaxing.You can easily find peace and quiet there because much of the country is covered with forests.It also has lots of hills and thousands of lakes and islands.Depending on the season,visitors can enjoy themselves in bird-watching,hiking,fishing and other outdoor activities.There is even a part of Finland where people can see the beautiful Northern lights.
If you are a nature lover,you will discover plenty to enjoy in Finland.You will also find that the people of Finland are easy-going.This might be because they spend a lot of time having a sauna(桑拿)to relax themselves together.Finland even has a competition that is about spending time in one sauna.In the Sauna World Championships,people try to stay as long as they can in a sauna.This is really a hot competition!Finland is always considered as one of the best places in the world to live in,from its capital,Helsinki,to its great number of lakes and forests.
Finland is truly one of the world's greatest treasures.

73.Forestscovermuch of Finland.
74.Depending on the season,visitors canenjoy themselves/have funin bird-watching,hiking,fishing and other outdoor activities.
75.The people of Finland are relaxing andeasy-going.
76.Having a saunais a popular way for people to relax themselves in Finland.
77.Because of the capital of Finland and its lakes and forests,Finland is considered as one ofthe best placesin the world to live in.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

17.There are fifty states in the United States.The largest in population is California,the largest in area is Alaska.Alaska is the smallest in population and Rhode Island is the smallest in size.The oldest states are the ones along the Atlantic coast.The newest states are Alaska and Hawaii.Alaska is also the coldest state.California and Florida are the warmer.Henry and his family live in Seattle,a big city,on the Pacific coast.But Los Angeles and San Francisco,also on the Pacific coast,are larger than Seattle.Henry's cousin,Susan,lives in New York.It is the largest city in the United States.Thousands of people visit New York each year.The most important city in the United States is Washington D.C.It is the capital,but it is much smaller than New York.

48.Which state is the largest in population?A
A.California.
B.Rhode-Island.
C.Alaska.
D.Los Angeles.
49.Which state is the coldest,the newest,and the smallest in population?B
A.Rhode Island    
B.Alaska          
C.San Francisco     
D.Seattle
50.Which of the following is True?C
A.Henry's cousin lives in the Seattle.
B.Washington is the most important and the largest city.
C.New York is the largest city in the United States.
D.The oldest states are the ones along the Pacific coast.
51.Why is Washington D.C.the most important American city?BecauseC.
A.it is the largest city            
B.it is the largest in population
C.it is the capital of the United States   
D.it is the most beautiful city.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

4.I used to watch a little girl playing basketball every day from my kitchen window.One day I asked her why she practiced so (46)much.She said:"I want to go to college.The only way I can go is(47)to geta scholarship(奖学金).I like basketball and 1want to be the (48)bestplayer in college.My dad told me:"If the dream is big enough,the facts don't count."
She never changed her mind.1watched her through those junior high years and into senior high school.One day before she graduated from high school,I saw her sitting on the grass (49)sadly.I asked her what was wrong.She told me that her coach said she was too short to be a good basketball player,so she should stop (50)dreamingabout going to college.She was heartbroken and it made me feel bad (51)too.Then she smiled and told me her father said that coach was wrong.He did not understand the power(力量)of dream.Her father said to her:"If you (52)reallywant to play for the scholarship of a good college,nothing but you (53)yourselfcan stop your dream."He told her again:"If the dream is big enough,the facts don't count."
The next year,she and her team went to a big game.She (54)was seenby a coach of a famous college team and was offered a scholarship to the (55)women's basketball team of their college.She was to get the college education that she had dreamed of and worked toward for all those years.
"If the dream is big enough.the facts don't count."It is true.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

14.A famous teacher was speaking to the students at our school.He began his lesson by holding up a¥100 bill.Then he said to the three hundred students,"Who would like this¥100bill?"The students began to put up their hands at once.
Then he said,"I am going to give this¥100to one of you,but first,let me do this."He then made the bill into a ball.Then he said,"Who wants it now?"The hands went back into the air.
"Well,"he said,"What if I do this?"and he dropped it on the floor and stepped on it.He picked up the dirty,crumpled bill and said,"Who still wants it?"Hands went back into the air.
"My friends,"he said,"you have learned a valuable lesson today.No matter (无论) what I did to the money,you still wanted it because it did not go down in value (价值).It was still worth¥l00!"
Many times in our lives,we are dropped,crumpled,and stepped on by the chances we take and the things that happen to us.We feel as if we are worth nothing.But remember,no matter what has happened to you,you will never lose your value:you are always valuable to those people who love you.Your value doesn't come from what you do or whom you know,but WHO YOU ARE.
You are special and valuable.Don't ever forget it!

31.Even though it was dirty,the moneyC.
A.still went up in value     
B.was worth nothing
C.didn't go down in value 
D.was still ours
32.We are always valuable to the peopleD.
A.who pay us   
B.who call us    
C.who hate us  
D.who love us
33.Your value doesn't come from what you do butD.
A.who you know               
B.who made you
C.who you remember 
D.who you are
34.The sentence"Hands went back into the air"means"A".
A.the students put up their hands again
B.the students put down their hands
C.the students put their hands behind their backs again
D.the students put their hands in front of them
35.Why did the famous teacher use a¥100bill at his lesson?
A.Because he wanted to make the bill into a ballD
B.Because he used to drop a bill on the floor and stepped on it.
C.Because he was going to give the bill to one of his students.
D.Because he wanted to make the students know what value was.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

1.先通读下面的短文,掌握其大意,然后根据短文内容和所给首字母,在空格内填入一个适当的词,使短文意思完整.
Light travels at a speed which is about a million times (46)faster than that of sound.In one (47)second,light travels about 300,000kilometers,but sound travels only 340meters.You can get some idea of this difference by (48)watching the start of a running match.If you stand far away from the starter(发令员),you can see smoke come from his gun before the sound (49)reaches your ears.
The fast speed of light produces some strange facts.The nearest star is (50)so far away that light which you can see from it tonight started to travel to you four years (51)ago at a speed of nearly two million kilometers every minute.The light from some of tonight's stars started on its (52)journey towards you even before you were born.
So,if we want to be honest,we (53)can't say,"The stars are shining brightly tonight."We have to say,"The stars look nice.They were (54)shining four years ago,but their light has just reached the (55)earth."It's really amazing,isn't it!"

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

18.One day,I went to see my last patient,an old woman.In the doorway,I saw she was struggling to put socks on her swollen (浮肿)feet in the bed.I stepped in,spoke quickly to the nurse,read her chart noting.I was almost in the clear that she was not in serious condition.
I asked,"Could I help put on your socks?How are you feeling?Your sugars and blood pressure were high but they're better today.The nurse mentioned you're anxious to see your son.He's visiting you today.It's nice to have a family visit.I think you really look forward to seeing him."
"Sit down,doctor.This is my story,not yours."She said in a serious voice.
I was surprised as I helped her with the socks.She told me that her only son lived around the corner from her,but she had not seen him in five years.She believed that was the main cause of her health problems.After hearing her story and putting on her socks,I asked if there was anything else I could do for her.She shook her head no and smiled.All she wanted me to do was to listen.
Each story is different.Some are detailed; others are simple.Some have a beginning,middle and end; others don't have clear ends.Some are true; others not.Yet all those things do not really matter.What matters to the storyteller is that the story is heard-without interruption(打断) or judgement(评价).
It was that woman who taught me the importance of stopping,sitting down and truly listening.And,not long after,in an unexpected accident,I became a patient.20years later,I sit all the time-in a wheelchair.
For as long as I could,I continued to see patients from my chair.I believe in the power of listening.

56.How did the doctor know that the old woman's son was visiting her?D
A.The doctor got it from her chart noting.
B.The old woman told him.
C.The woman's son told him.
D.The nurse told him.
57.What did the old woman think caused her health problems?A
A.Her son's not seeing her.
B.No one listening to her story.
C.The medical care of the hospital.
D.The distance between her house and her son's.
58.When the patient told the doctor her stories,what she needed might beC.
A.keeping smiling  
B.interruption or judgement
C.being listened without interruption
D.communicating with each other
59.Which statement is NOT right according to the passage?B
A.Her son lived close to her house.
B.The old woman didn't need the doctor's treatments.
C.Listening is powerful medicine.
D.The doctor has to"walk"with the help of a wheel chair
60.What can we learn from the story?C
A.We should visit our parents more often.
B.The doctors should take good care of the patients.
C.We should try to be a good listener.
D.We should be brave and patient when facing difficulties.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

19.One day,Mr Black went into a restaurant.He put his coat on a chair near the door.There was nothing in the pockets of his coat.After he had his meal,he went to take his coat back.He found there was much money in one of his pockets."Whose is this?"he thought.He saw a waiter near the door,so Mr Black said to him,"Somebody put a lot of money in my coat.I have no time to wait for him.I have to go.Take it,please.When he comes back,give it to him."The waiter took it and went away.At the moment,another man came with a coat just like Mr Black's."I'm sorry,"said the man."I took your coat and you got mine.Please give me my coat and the money."Mr Black answered,"I gave the money to the waiter.He'll give it to you."Mr Black called the manager(经理),but the manager said,"We have no waiters here.We only have waitresses.He must be a thief!"

36.Mr Black went outA.
A.to eat something       
B.to put his coat on a chair
C.to buy a cat           
D.to see his friend
37.After his meal,Mr BlackC.
A.couldn't find any money in his coat
B.didn't know where he put his coat
C.found some money in the pocket of his coat
D.didn't take back his coat
38.Mr Black gave the money toB.
A.the manager     
B.the waiter     
C.the waitress   
D.the owner
39.The two coats lookedB.
A.quite different    
B.the same       
C.very dear   
D.too cheap
40.Who is the thief?D
A.Mr Black    
B.The manager   
C.The waitress   
D.The waiter.

查看答案和解析>>

同步练习册答案