9.Young people can have problems with their minds.Some students become worried because they have to study very hard.Others have trouble getting on well with people like their parents and classmates.
Liu Wei,a Junior 2student from Hefei,could not understand his teacher and was doing badly in his lessons.He became so worried about it that he started to cut his finger with a knife.
Another student,14-year-old Yan Fang from Guang zhou,was afraid of exams.She got very worried in one.And when she looked at the exam paper,she couldn't think of anything to write.
A recent report from Jiefang Daily says about 18% of Shanghai teenagers have mental
problems.Their troubles include bring worried and very unhappy.And having problems in learning and getting on with people.Many students who have problems won't go for advice or help.Some think they will look stupid if they go to see a doctor.Others don't want to talk about their secret.
Liang Yuezhu,an expert on teenagers from Beijing Anding Hospital has the following advice for teenagers:
▲Talk to your parents or teachers often.
▲Take part in group activities and play sports.
▲Go to see a doctor if you feel unhappy or unwell.
41.The students who often become worried or have trouble getting on with others may haveA.
A.mental problems
B.a headache
C.knives with them
D.no parents
42.Liu Wei cut his finger with a knife becauseC.
A.he was afraid of his teacher
B.he wanted to frighten his parents
C.he was so worried about his studies
D.his finger was badly hurt
43.Yan Fang's problems happened wheneverB.
A.she studied very hard
B.she had exams
C.she talked with her parents
D.she thought of something
44.Students who have problems won't ask others for help becauseD.
A.they don't believe their parents or teachers
B.they don't think doctors can help them
C.they think their classmates would laugh at them if they tell them their problems
D.they won't let others think they are stupid and don't want to tell their secret to others
45.Liang Yuezhu's advice tells us thatD.
A.it's unnecessary for them to be with others
B.only group activities and sports can help them
C.teachers and parents can't do anything about mental problems
D.it's better for the students who have mental problems to join others.
分析 这篇文章主要讲了许多年轻的人们都有心理问题,他们在学习和生活方面都有问题,其中举了两个孩子的例子,刘威和闫芳,这些孩子有问题不和老师和家长沟通也不去看心理医生,青少年专家给青少年提供了几点建议.
解答 41-45:ACBDD
41题答案:A 细节理解题.根据第一段,Some students become worried because they have to study very hard.Others have trouble getting on well with people like their parents and classmates.可知这些学生们变得担心和在与父母同学相处方面变得困难说明他们心里有问题,可知选A.
42题答案:C 细节理解题.根据第二段,could not understand his teacher and was doing badly in his lessons.,他听不懂老师讲课学习很差所以他才用刀割自己的手,可知应选C.
43题答案:B 细节理解题.根据第三段was afraid of exams.She got very worried in one,and when she looked at the exam paper可知闫芳的问题是每当考试的时候发生,故选B.
44题答案:D 细节理解题.第四段Many students who have problems won't go for advice (劝告)or help.Some think they will look stupid(愚蠢)if they go to see a doctor.Others don't want to talk about their secret.可知他们认为告诉别人别人会认为自己很少并且他们也不相信医生能帮助他们,故选D.
45题答案:D细节理解题.通过文章最后归纳的三条,*Talk to your parents or teachers often*Take part in group activities and play sports*Go to see a doctor if you feel unhappy or unwell 建议可知解决青少年心理问题就在于多加入别人和别人相处,故选D.
点评 本文是一篇日常生活类阅读,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对 性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案.