精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
16.Even kids know that we should wait for the traffic light to turn green before crossing a road,but not everybody follows this basic rule.
"Chinese style road crossing"has become a hot expression recently.Chinese people"cross roads without thinking about traffic lights,so long as(只要)they are part of a crowd",said a post on Sina Weibo.
A CCTV news program showed that in only an hour,more than 600people jumped red lights when crossing a road at a crossing in Shijiazhuang,Hebei.
Many people say that they jaywalk(乱闯马路)because the red light lasts too long.Such an opinion is supported by a research team at Tongji University.The team did research on people's waiting times at different road crossings from 2008to 2010.They found that Chinese people would wait for 70to 90seconds before they lost their patience."People are likely to ignore(忽视) the light when the waiting time is longer than they can stand,"said Ni Ying,a member of the research team.
However,a survey on Sina Weibo suggested that half of the respondents(调查对象)believe that people jaywalk mainly because they disregard(忽视)rules."I always obey traffic rules.Time is important but safety should come first,"wrote"Qixiaoe"on Weibo.
Many countries give out punishments to jaywalkers.In Singapore,the maximum(最大量) can be three months in prison.Some Chinese cities have started taking some actions,too.For example,the first three people in a jaywalking group will be fined 50yuan in Shijiazhuang.
But calling on people to respect rules is more important.To completely solve the problem,everyone should realize the importance of obeying the traffic rules.
36.Which of the following is the"Chinese style road crossing"?C
A.To wait for the traffic light to turn green.
B.To cross a road slowly.
C.To cross roads without looking at traffic lights.
D.To follow the basic traffic lights.
37.What does the phrase"the team"in Paragraph 4refer to (指的是)?B
A.A CCTV news program.
B.A research group at Tongji University.
C.A post on Sina Weibo.
D.A daily newspaper.
38.How long will Chinese people wait to cross the road before they lose patience?C
A.Less than one minute.
B.About five minutes.
C.Less than one and a half minutes.
D.More than ten minutes.
39.Why do people jaywalk according to the survey on Sina Weibo?C
A.Because there are too many people on the road.
B.Because the red light lasts too long.
C.Because people don't pay much attention to rules.
D.Because people have less patience.
40.The writer suggests that we shouldD to solve the problem of jaywalking.
A.punish the jaywalkers                 
B.disregard the traffic rules
C.reduce the time of red lights             
D.call on people to obey the traffic lights.

分析 文章大意:
即使孩子们都知道我们应该在过马路前等红绿灯变成绿色,但不是每个人都遵守这个基本规则.
"中国式过马路"最近成为一个热门的表达方式.中国人"不经考虑交通灯就经过十字路口,只要他们是人群的一部分",一个新浪微博上的帖子说.
一个中央电视台的新闻节目显示,在石家庄河北的一个十字路口,在一个小时内,超过600人闯红灯.
许多人说他们乱穿马路是因为红灯持续太久.这种看法是由同济大学的一个研究团队支持的.这个团队也对人们从2008至2010的不同道路的等待时间进行了研究,他们发现中国人等70到90秒就失去了耐心."当人们等待时间比他们能忍受得更长时,他们很可能会忽略时间的."该研究小组的成员倪颖说.
然而,新浪微博的一项调查显示,有一半的受访者相信人们乱穿马路主要是因为他们忽视规则."我总是遵守交通规则.时间是很重要的,但是安全应该是第一位的,"Qixiaoe"在微博上写道.
许多国家给予乱穿马路的人处罚.在新加坡,最大量是可以是在监狱三个月.中国的一些城市也已开始采取一些行动.比如,在石家庄,乱穿马路人群的前三人将被罚款50元.
但呼吁人们尊重规则更重要.为了彻底解决问题,每个人都应该意识到遵守交通规则的重要性.

解答 36.答案:C 细节理解题.根据Chinese people"cross roads without thinking about traffic lights,so long as(只要)they are part of a crowd中国人只要是人群中的一员,就会无视交通灯而穿过马路.可知,中国式过马路是指不看交通灯就过马路.故选C.
37.答案:B 细节理解题.根据Such an opinion is supported by a research team at Tongji University.The team did research on people's waiting times at different road crossings from 2008to 2010.这种看法是由同济大学的一个研究团队支持的.这个团队也对人们从2008至2010的不同道路的等待时间进行了研究.可知,这个团队是指同济大学的研究团队.故选B.
38.答案:C 细节理解题.根据They found that Chinese people would wait for 70 to 90seconds before they lost their patience.他们发现中国人等70到90秒就失去了耐心.可知中国人等70到90秒(一分半钟)就会失去耐心.故选C.
39.答案:C 细节理解题.根据However,a survey on Sina Weibo suggested that half of the respondents(调查对象)believe that people jaywalk mainly because they disregard(忽视)rules.然而,新浪微博的一项调查显示,有一半的受访者相信人们乱穿马路主要是因为他们忽视规则.可知,新浪微博认为人们乱穿马路是因为他们忽视规则.故选C.
40.答案:D 细节理解题.根据To completely solve the problem,everyone should realize the importance of obeying the traffic rules.为了彻底解决问题,每个人都应该意识到遵守交通规则的重要性.可知,作者呼吁我们应该呼吁人们遵守交通规则.故选D.

点评 本文是一篇社会文化类文章.做题时要在理解好文意的基础上,与题目有机的结合,从文章中找到相关细节性的句子与选项细细比对,进行选择或推理判断,选出符合文章内容的正确选项.做题注意灵活,有时可采用排除法或直选法确定出最终答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

6.我不喜欢数学,对我来说它太难了.
I don't likemath\maths.It's toodifficult\hard. for me.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

7.An east China highway pile-up on April 2nd has killed three people and injured 31others.That day was the first day of a three-day national holiday marking the Tomb-Sweeping Day.
Two people died in a local hospital where nine others are being treated.Another person died after treatment failed in a larger hospital in Wuxi where 22remain hospitalized,Changzhou traffic police updated on its official microblog account at Weibo.com.
The accident happened at the Changzhou section of the highway linking Shanghai and Nanjing.It drew public attention as people began posting photos and videos on Chinese social media WeChat and Weibo.Images showed dozens of trucks,buses and cars crashed into each other.People were standing on top of the vehicles.
Local police told Xinhua Press that at least two trucks,three buses and 20cars were involved.Rainy and foggy weather caused poor visibility and slippery roads.
What's more,it was difficult for ambulances (救护车)to get to the scene of the accident because the life emergency lane was filled with vehicles,which delayed the rescue of the injured.
The Ministry (部长) of Public Security told traffic departments nationwide to keep a look out for vehicles using the emergency lane occupancy.
All highways in China leave the right lane as the emergency lane.Some drivers,however,pay no attention to this rule.Therefore,the police call on drivers to follow the rule strictly and offer the injured more hope of being saved.
The ministry also asked the police to watch the traffic more carefully so as to quickly discover the potential (潜在的) danger.The police have decided to add electronic monitoring instruments to catch the violations (违规者) and heavily fine drivers for it.

36.This passage is most probably taken fromC.
A.a novel
B.a play
C.a news report
D.a speech
37.Which of the following might be the cause of the traffic accident?A
A.It was rainy and foggy that day.
B.people passing by took photos there.
C.Many drivers stood on top of the vehicles.
D.Drivers don't know about the life emergency lane.
38.In total,how many people received treatment in the hospital in Wuxi?D
A.31
B.22
C.11
D.23
39.About the accident,which of the following is true according to the passage?C
A.There was no life emergency lane at the scene of the accident.
B.In China,the left side of the highway is used as life emergency lane.
C.The life emergency lane at the scene of the accident was full of vehicles.
D.The police have decided to reduce electronic monitoring instruments after the accident.
40.According to the passage,why do the police ask drivers to be off the emergency lane?C
A.They want to get a chance to fine drivers heavily.
B.They want to catch as many violations as possible.
C.They want to leave the injured more hope of being saved.
D.They have received orders from Chinese social media WeChat and Weibo.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

4.Feeling bored during the winter?Equip (装备) your smart phone with some cool apps and have fun on the cold days.
Walkup
How many steps did you take today?Walkup does not just mark down the number of steps you take.Your real steps can take you on a virtual (虚拟现实的) journey around the world.Mark your travel route (路线) and every step you take will give you the power to move ahead in the app.You will get closer to different countries like Vietnam,Singapore and India.
But that's not all.During the journey,you have to deal with things such as meeting a thief while waiting in line.The solutions you choose will affect (影响) your next trip.
For each place you reach,the app sends you basic information and fun facts about the city and beautiful electronic postcards.
Duolingo
Have you ever wanted to learn another foreign language?You might say,"English is hard enough.I don't want to go through that again."
(Paragraph 8)Relax-learning a foreign language doesn't always mean taking endless exams.An app called Duolingo can help you memorize new words and grammar in creative ways,such as online lessons,games and interesting exercises.For example,one exercise asks you to put words in the right order to make the correct sentence.You can also try translation practice.Other Duolingo users can rate (评级) translations and pick the best one.
Duolingo is named"the best language-learning app"by The Wall Street Journal.It offers English,French,Spanish,German,Italian,Portuguese,Irish,Dutch,Danish and Swedish.Choose one you like and get started!
Douban FM
Almost every smart phone has a music app.But an old playlist might start to get boring.This app Douban FM may surprise you!Without a playlist,you will never know what the next song is.Songs just keep playing one by one.You can use the"heart","trash"and"skip(跳过)"buttons (按钮) to mark the songs you like,don't like and want to cut short.Those marked with a heart will be stored in another list as your favorites.Just touch it anytime you want to listen to those songs.
Douban FM also has different channels (频道).There are many types of music,such as blues,jazz,and pop.You can choose the music for outdoor activities,work or studying depending on your mood.
81.Which app is not mentioned in this passage?A
A.Evernote            
B.Walkup          
C.Duolingo       
D.Douban FM
82.If you use the app Walkup,every step you take will give you the power toC.
A.have a real journey     
B.get to Singapore
C.move ahead in the virtual journey   
D.deal with some things
83.What's the main idea of Paragraph 8?C
A.It's hard to learn another foreign language with Duolingo App.
B.It's impossible to learn a foreign language with Duolingo App.
C.It's relaxing to learn a foreign language with Duolingo App.
D.Duolingo App is the best foreign language-learning app.
84.According to the passage,which of the following is NOT true?B
A.Walkup can mark down the number of steps you take.
B.The old phone playlist will be popular all the time.
C.The skip button can help you to cut songs short.
D.Douban FM has new playlist and different channels.
85.What's the writer's purpose of writing the passage?C
A.To tell people not to use smart phone too much.
B.To encourage more people to buy smart phones.
C.To introduce some cool phone apps to people.
D.To show what foreign languages people can learn.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

11.When someone has deeply hurt you,it can be very difficult to let your anger go off.But forgiveness (原谅) can be surprisingly (81)helpful (help) to your physical and mental health (身心健康).In fact,research(82)shows/has shown(show) that people who forgive can have more energy,eat better and sleep better,"People who forgive show (83)less (little) anger and more hopefulness."says Dr.Fredic,who wrote the book Forgive for Good.So it can help save on the damage to our feelings and allow people (84)to feel (feel) better.So when someone has hurt you,cool down first.Think of something that gives you happiness.Next keep in mind that trying to see (85)something (thing) from the other person's opinion is good for you.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

4.51.Helena,how do you study English?E
52.What do you think of your Chinese teacher?C
53.John,I won the 400-meter race in the school sports meeting.F
54.I got home late yesterday and missed the cartoon movie.D
55.It's raining harder!Let's stand under that big tree.A

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

11."Pictogram"is a compound word made from"picture"and"telegram". Pictograms are usually simple pictures,and they are often made with letters and words.A pictogram is a symbol which represents an idea or an object through an image (图象).Also,it is a kind of communication system which must be learned but is very useful in our lives.The user must learn to see,understand and remember the different pictogram symbols.There are about 1,400different symbols at the present time.
A Canadian named Subhas Maharaj came up with the idea for pictograms in the beginning of the 1980s.At first,pictograms were introduced to help people who had disabilities in speaking,reading,or writing.Pictograms are images of objects that are easy to see and create.Today,pictograms are used in many different ways.For example,there are traffic,recycling and restaurant signs,even animal symbols and so on.
Pictograms are usually in white against a black background.The combination of white against a black background creates extremely contrast (对比),and this makes pictograms friendlier to user.A good example of a pictogram is the public toilet symbols for"men"and"women"just like the one on the left.Pictograms are a useful method of communication,and people can have fun as they learn each pictogram.

任务一 请把下列图标与单词匹配,把图标的字母代号填写在相应的横线上.(每小题1分,共4分)

recycleCtrafficDrestaurantAanimalB
任务二 请把句子 Pictograms are usually simple pictures,and they are often made with letters and words.翻译成汉语.形象图通常是简单的图片,它们经常由字母和单词组成..
任务三 请根据短文内容,回答问题
What was the purpose of the first pictograms?To help people who had disabilities in speaking,reading,or writing..
任务四 请从文中找出与people enjoy learning pictograms because they are useful.意思相同或相近的句子.Pictograms are a useful method of communication,and people can have fun as they learn each pictogram..

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

8.During a football game,having a good goalkeeper (守门员) is very important.A new study has found that what the goalkeeper wears is also important.
The study has found that when a goalkeeper is wearing red,the football player has fewer chances of making a goal.
The colour red makes the football player nervous and it could make him play worse,according(依据) to the study.
Researchers at the University Chichaster,UK watched how football players played in a test.
They asked 40university football players to take shots(射门) against the same goalkeeper.Each football player took 10shots against a goalkeeper,wearing either a blue,yellow,green or red shirt.
On average(平均),the player got seven and a half goals when the goalkeeper was wearing a blue,yellow or green shirt.But only five goals went in when the goalkeeper wore red.
The researchers believed that the colour red may have an influence on the football players."People say red represents danger or anger,"said Ian Greenlees,one of the researchers."Red is a colour of blood,which we don't often see until something bad happens.Red is usually used in traffic lights and other places to tell people that there is danger."
"When people are under stress,they pay more attention to danger.Red makes the football player nervous."

28.Which of the following is TRUE according to the test?B
A.Both the football players and goalkeeper wore red.
B.More goals went in when the goalkeeper wore blue,yellow or green.
C.On average the forty players got seven and a half goals.
D.Ten university football players were chosen to have the test.
29.We can learn from the passage thatD.
A.the color had a good effect on the football players
B.wearing blue can make football players peaceful
C.the players in the test came from 40universities
D.the color red often reminds people of danger
30.What's the proper title of the passage?C
A.Colors and traffic.
B.Sport research and ball games.
C.The color red and football match.
D.The goalkeeper and football players.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

9.
47.We can enjoy Mattaponi Culture Day atB.
A.9:00a.m.
B.3:00p.m.
C.6:00p.m.
D.10:00p.m.
48.If Tom,15 years old,wants to enjoy that day with his parents,they need to payC.
A.6dollars           
B.12dollars
C.18dollars     
D.24dollars
49.What can we do on that day?D
A.Make baskets.
B.Sing songs.
C.Tell stories.
D.Play games.

查看答案和解析>>

同步练习册答案