精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
2.The plan was supposed to create a beautiful nature park with a large man-made lake on the outer parts of Zhengzhou,the capital of Henan province.However,what the officials have finally ended up with is a natural sandy mess.
The government wanted to create a beautiful place where people of this busy industrial city could come to relax.But things did not turn out that way--shortly after thousands of tons of sand was dug up,the underground water dried up.As a result,the dry sand has turned into a Sahara-like desert.The official report showed that sand was piled(堆)up to 10meters high.
What's worse,the sand hills now spread across an area with the size of four football fields and this has influenced the environment.On windy days,the dry sand moves into the city center,making it almost impossible to drive.People had to wear face masks and protective eyewear to prevent the sand from getting into their eyes,nose and mouth.
In an act of trying to keep the sand and create theillusion of green fields,the official even tried covering the sand hills with a huge green plastic net.But that has not done much to improve the terrible situation.
As you can imagine,people in Zhengzhou feel sad about this unfinished park project.Instead of a beautiful park they were promised by the government,now,what they can see is their pleasant hometown has been seriously polluted.Their normal life is badly influenced.Some think it is even stopping businessmen from coming to the city.
61.The government in Zhengzhou planned toB on the outer parts of the city.
A.deal with the sand    
B.build a park
C.build 4football fields     
D.create a green field
62.The dry sand turned into a Sahara-like desert becauseA.
A.there is no underground water              B.the weather in Zhengzhou is too dry
C.there are not enough trees in Zhengzhou   D.all the sand in that city was dug up
63.The underlined word"illusion"in the fourth paragraph might meanA in Chinese.
A.假象           
B.梦境
C.福利 
D.结论
64.In the people's eyes,the projectD.
A.has seriously polluted their environment       
B.may influence the business of the city
C.has had a bad influence on their daily life     
D.All of the above.
65.What is the best title of the passage?C
A.Zhengzhou--An Industrial City         
B.A Big Desert in Zhengzhou
C.A Half-completed Park Project in Zhengzhou  
D.A Beautiful Natural Park in Zhengzhou.

分析 按照计划,本应该是在河南郑州的外部区域构建一个具有人工湖的大型公园,最后却得到了一个大型的沙场.
政府本来是想建一个美丽的公园,供这座工业化城市中的人们前来休息,没想到结果不尽如人意.在挖去上千吨的沙子之后,地下水干涸了,结果挖出来的筛沙子演变成了沙漠,官方报道这个沙堆有10米高.
更糟糕的是,沙丘现在散布在一个与四个足球场的大小的区域,这已经影响了当地的环境.在有风的日子里,干沙随风飘到市区,这使人们几乎无法开车.人们不得不带上面具和护眼罩,防止沙子进入他们的眼睛,鼻子和嘴.
为了治理沙堆的蔓延,政府在沙堆上盖上了绿色网罩,但是这并没有起什么作用.
现在,不但公园没有建成,还污染了当地的环境,影响了当地人的正常生活.

解答 61.  B.细节理解题.根据The plan was supposed to create a beautiful nature park with a large man-made lake on the outer parts of Zhengzhou,可知,根据计划,是在郑州的外围建在一个具有大型人工湖的自然公园,因此这里的答案应该是B.build a park
62.A.细节理解题.题目的问题是干沙子为什么变成了类似于撒哈拉的沙漠,根据But things did not turn out that way--shortly after thousands of tons of sand was dug up,the underground water dried up.As a result,the dry sand has turned into a Sahara-like desert.可知,由于挖去了上千吨沙子,因此地下水干涸了,as a result表示结果、因此,由于地下水干涸了,所以干沙子变成了沙漠,因此这里的答案是A.there is no underground water 
63.A.词义猜测题.根据In an act of trying to keep the sand and create the illusion of green fields,the official even tried covering the sand hills with a huge green plastic net.可知,为了保持沙子不再移动,当地政府在沙子上盖上了绿色塑料网,这样做的另一个目的就是create the illusion of green fields,这里的green field指代的是绿地,由于这是一个沙堆,当地政府在沙堆上盖上绿色塑料网,从远处看确实和绿地的颜色一样,因此这里是制造(create)一个绿地的假象,因此答案为A.假象   
64.D.细节理解题.根据最后一段可知,郑州人民对这个工程很失望,最终并不是向政府承诺的那样建造一个公园,取而代之的是:their pleasant hometown has been seriously polluted.他们的家园被严重污染了、Their normal life is badly influenced.他们的日常生活受到了很大的影响、Some think it is even stopping businessmen from coming to the city.一些人认为一些商人不会再来这座城市,也就是影响了当地的经济,因此选择D;
65.C.文章主旨题.文章主要描述的是郑州的一项工程,预期是构建一个公园,而事实上却造了一个沙漠,严重影响了当地的环境和生活,因此文章的主旨就是描绘一个未完成的工程,以及这个工程给当地带来的后果,因此答案为C.A Half-completed Park Project in Zhengzhou,即郑州的一个未完成的工程.

点评 本文是一篇具有批判性文章.做题时要在理解好文意的基础上,与题目有机的结合,从文章中找到相关细节性的句子与选项细细比对,进行选择或推理判断,选出符合文章内容的正确选项.做题注意灵活,有时可采用排除法或直选法确定出最终答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

12.-Here          your shorts.-Thanks.(  )
A.isB.beC.are

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

13.My uncle lives on thetwelfthfloor.He uses a life to go up and down.(twelve)

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

10.The little girl is afraid ______ with strangers.That's why she didn't say hello to the guests at the door.(  )
A.to talkB.to quarrelC.to compare

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

17.Don't run so fast.The road is verysmooth/smu??/after the rain.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:完形填空

7.I am sitting in an empty football field after my last high school football game that finished a few hours ago.I'm the mid-field player on my team.But in fact that's not (16)Anow.I was the mid-field player because,as I said,this was my(17)B game.That's a good way to end a high school football career,especially if you win,but even though you don't,it's (18)A to leave at a high point.
I was eight when I first started playing football.My dad (19)Dfootball,and he used to practise with me at home-passing,catching,running.We used to practise almost every evening
(20)Ait got too dark.He tried to teach me everything he knew about the(21)B."Just remember:don't ever(22)C.""Stay in the game.Don't lose your concentration (专注).""Go out there and give 110percent every time."Well,that was a long time ago,but I still hear his words(23)A  in my ears.
I had a lot on my mind (24)B the game today.I don't like things to end,I guess,and this was the last game.I was talking to myself and warning myself about what to do and not to do.I didn't sleep at all (25)D,and when the sun came up this morning,I reached the point where (26)C just wanted it all to be over.But then when the game started,my mind became (27)A.I just lived in this game,this moment.I didn't hear the crowd,I didn't feel the cold or the pain,I never felt tired.I just kept my eyes on the (28)C,and it was just me,inside,a soft and white light (29)D me the way to the goal.It was a beautiful feeling.
It's all over now,and it's really getting cold here.It's starting to snow.The sun's almost gone,and I can (30)B see the goal.Now it's dark and I'm sitting here all alone.Well,I guess it's time to say good-bye and move on.
16.A.trueB.wrongC.strangeD.clear
17.A.firstB.lastC.worstD.favourite
18.A.goodB.badC.luckyD.painful
19.A.neededB.hatedC.missedD.loved
20.A.untilB.whenC.unlessD.although
21.A.footballB.gameC.goalD.score
22.A.grow upB.catch upC.give upD.hurry up
23.A.ringingB.sayingC.fallingD.coming
24.A.fromB.beforeC.throughD.after
25.A.tonightB.yesterdayC.todayD.last night
26.A.weB.theyC.ID.he
27.A.emptyB.fullC.asleepD.awake
28.A.wayB.fieldC.ballD.match
29.A.sendingB.teachingC.pointingD.showing
30.A.alreadyB.hardlyC.neverD.clearly.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

14.
A.withoutB.usesC.dislikeD.likeE.takes
A lot of new sports appear nowadays.Skin-diving is one of them.This sport (50)E you into a wonderful new world.It is (51)D a visit to the moon.When you are under water,it is easy for you climb rocks,because you are no longer heavy.
Here,under water,everything is blue and green.During the day,there is plenty of light.When fish swim nearby,you can catch them with your hands.
To catch fish is one of the most interesting parts of this sport.Besides,there are more(52)B for skin-diving.You can clean ships (53)A taking them out of water.You can get many things from the deep sea.
Since skin-diving is not only interesting but also useful,more and more people want to take part in it.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

11.Beijing 2-day Tour( including hotel)
Departure date:every day
Departure time:8:00am
Return time:6:00pm
Tour guide serve(服务):English-speaking tour guide
Day 1Arrive in Beijing
After arriving in Beijing,you will be taken to a hotel.Then you'll be free the rest of the day.
Day 2Visit the main places of interest
Pick-up service by your tour guide and driver in the morning.
In the morning:Visit Tian'anman Square,including the main buildings such as the National Museum of China and the Great Hall of the people.Visit the Temple of Heaven and the Forbidden City.Then you'll have lunch at a local restaurant near the Forbidden City.
In the afternoon:Visit the Summer Palace,the largest and most beautiful imperial(皇帝的) garden in China.
After the tour is over,you will be sent to Beijing Capital Airport.
Tour price(each person in US dollar)
Your group sizeSuper class
★★★★★
Deluxe class
★★★★
Tourist class
★★★
1person230188150
2-5people13511595
6-9people1239585
10people or over1159280
36.How often is the Beijing 2-day tour given?B
A.Twice a day     
B.Every day     
C.Twice a week    
D.once a week
37.The Beijing 2-day tour is given toC.
A.old people from Beijing      
B.students from other cities
C.English-speaking People     
D.none of the above
38.Tourist will visitA first.
A.Tian'anman Square         
B.the Temple of Heaven
C.the Forbidden City         
D.the Summer Palace
39.Tourist willC near the Forbidden City.
A.have a rest    
B.go shopping     
C.have lunch    
D.play games
40.If Tom,together with his parents,choose super class Beijing 2-day Tour,he will payD.
A.115
B.230
C.345
D.405.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

19.Staying in a four-star hotel for a night costs         renting a house in the suburb for a month.(  )
A.twice as much asB.twice more
C.as much as twiceD.as much twice as

查看答案和解析>>

同步练习册答案