5.Earthquakes can be very dangerous,but it is more dangerous when you are not fully prepared for the disaster.Earthquakes may happen anywhere on the earth.When some plates(板块) of the earth move suddenly,an earthquake happens.During an earthquake,the shakings make rocks rise suddenly and even crack(断裂)open.Houses fall,people are killed or hurt,and sometimes the whole villages or cities are destroyed.
Can you do something to keep ourselves safe from earthquakes?If you are inside when an earthquake happens,stay away from all the windows and tall furniture.If your home has a heavy desk,take shelter(躲避) under it.If you are outside during an earthquake,try to move to an open area.Most of the people who die in earthquakes are killed by falling buildings.So avoid high buildings,walls and power lines.If you are in a car,try to drive to an open area.
Scientists have studied earthquakes and make maps that show the"earthquake belts"(地震带).In areas in these belts,it's possible for earthquakes to happen.In these areas we should build strong houses to fight against earthquakes.
In the future,scientists will be able to tell when and where an earthquake will be before they happen.They can also tell people what to do and how to do it.
根据短文内容,选择正确答案,并将其字母代号填入答题卷相应空格内.(共5小题,每小题2分,满分10分)
66.Earthquakes may happen whenA.
A.some plates of the earth move suddenly
B.some plates of the earth fall suddenly
C.some plates of the earth move slowly
D.some plates of the earth fall slowly
67.What can you do if you are inside when an earthquake happens?C
A.Run out of the house quickly.
B.Stay under the window or tall furniture.
C.Stay away from all the windows and tall furniture.
D.Don't move.
68.A map can show the earthquake belts will tell peopleB.
A.where they can build their houses
B.where the earthquakes may happen
C.what kind of house can be built
D.what kind of earth it is
69.Which of the following is not true according to the passage?D
A.Most of the people who die in earthquakes are killed by falling buildings.
B.If you are in a car,try to drive to an open area.
C.If your home has a heavy desk,take shelter under it.
D.Earthquakes never kill people.
70.In the future,scientists will be able toD.
A.how to build their houses on the earth
B.tell people only where earthquakes will be
C.tell people only when earthquakes will be
D.tell people when and where earthquakes will take place.
分析 地震很危险,如果你没有准备会更危险,文中给出了一些在地震中保护自己的建议.专家给出了地震带,在这些地区,应该建造坚固的房子去抵御地震.将来,科学家会预测地震.
解答 66.A 细节题,根据第一段Earthquakes may happen anywhere on the earth.When some plates(板块) of the earth move suddenly,an earthquake happens可知板块突然运动就会产生地震,故选A.
67.C 细节题,根据第二段If you are inside when an earthquake happens,stay away from all the windows and tall furniture可知要远离窗户和高的家具,故选C.
68.B 细节题,根据第三段In areas in these belts,it's possible for earthquakes to happen.可知能告诉人们那些地方可能会发生地震,故选B.
69.D 细节题.根据第一段Houses fall,people are killed or hurt,可知房屋倒塌会一起伤亡,故A对,D错,根据第二段If you are in a car,try to drive to an open area可知在车里应该开到空旷地方,故B对,If your home has a heavy desk,take shelter(躲避) under it躲在坚固的桌下,故C对,故选D.
70.D 细节题.根据最后In the future,scientists will be able to tell when and where an earthquake will be before they happen.They can also tell people what to do and how to do it.可知将来科学家会告诉人们哪里什么时候会发生地震,故选D.
点评 做题时结合原文和题目有针对 性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案