精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
3.Years ago,I lived in a building in a large city.The building next door was only a few feet away from mine.There was a woman who lived there,whom I had never met,yet I could see her seated by her window each afternoon,sewing or reading.
After several months had gone by,I began to notice that her window was dirty.Everything was unclear through the dirty window.I would say to myself,"I wonder why that woman doesn't wash her window.It really looks terrible."
One bright morning I decided to clean my flat,including washing the window on the inside.
Late in the afternoon when I finished the cleaning,I sat down by the window with a cup of coffee for a rest.What a surprise!Across the way,the woman sitting by her window was clearly visible.Her window was clean!
Then it dawned on me.I had been criticizing (批评) her dirty window,but all the time I was watching hers through my own dirty window.
That was quite an important lesson for me.How often had I looked at and criticized others through the dirty window of my heart,through my own shortcomings?
Since then,whenever I wanted to judge (评判) someone,I asked myself first,"Am I looking at him through my own dirty window?"Then I try to clean the window of my own world so that I may see the world about me more clearly.

46.The writer couldn't see everything clearly through the window becauseB.
A.the woman's window was dirty          B.the writer's window was dirty
C.the woman lived nearby                 D.the writer was near-sighted
47.The writer was surprised thatB.
A.the woman was sitting by her window       B.the woman's window was clean
C.the woman did cleaning in the afternoon   D.the woman's window was still terrible
48."It dawned on me"probably means"A".
A.I began to understand it                     B.it cheered me up
C.I knew it grew light                         D.it began to get dark
49.It's clear thatA.
A.the writer had never met the woman before      B.the writer often washed the window
C.they both worked as cleaners                   D.they lived in a small town
50.From the passage,we can learnC.
A.one shouldn't criticize others very often
B.one should often make his window clean
C.one must judge himself before he judges others
D.one must look at others through his dirty window.

分析 多年前,我住在一个大城市中的一栋楼里.紧邻的一栋楼离我那栋仅仅相隔数尺,有个女人住在里面,尽管和她素未谋面,我仍能见到她每天下午坐在窗边,不是缝衣就在阅读.
几个月过后,我注意到她的窗户有点儿脏,透过窗户一切都看不太清楚.我会喃喃自问"奇怪这女人怎都不洗洗窗子,看起来真是够糟的了."
一个阳光明媚的早晨,我决定把我的公寓打扫一下,包括把我的窗户内部擦洗一下.
将近傍晚我干完了,冲了杯咖啡坐在窗边歇着.猛然发现隔着通道能很清楚地看见那女人坐在床边,她的窗户干净的很!
我这才明白,过去总在批评她的窗户脏,可事实上我一直是从我自己这扇肮脏的窗户在注视她.
这件事给我上了重要的一课.过去有多少回我看着别人,批评他们时,是透过自己那被蒙蔽的心灵和自己的缺失?
打那时起,每当我评论别人时我都先扪心自问"我是通过自己的肮脏窗户在检视他人?"此后我试着把自己生活中那扇窗打理干净,好让我能更清晰地看清围绕我身边发生的一切.

解答 46.答案B 细节理解题 由文中I had been criticizing (批评) her dirty window,but all the time I was watching hers through my own dirty window 可知 过去总在批评她的窗户脏,可事实上我一直是从我自己这扇肮脏的窗户在注视她,故选B
47.答案B 细节理解题 由文中 What a surprise!Across the way,the woman sitting by her window was clearly visible.Her window was clean可知 猛然发现隔着通道能很清楚地看见那女人坐在床边,她的窗户干净的很,故选B
48.答案A 词义猜测题 由文中 Then it dawned on me.I had been criticizing (批评) her dirty window,but all the time I was watching hers through my own dirty window可知 过去总在批评她的窗户脏,可事实上我一直是从我自己这扇肮脏的窗户在注视她,后面是总结自己错误的话,结合前后文分析可知这句话的意思是他恍然明白了,故选A
49.答案A 细节理解题 由文中 There was a woman who lived there,whom I had never met可知 有个女人住在里面,尽管和她素未谋面,故选A
50.答案C 文章主旨题 由文中 Since then,whenever I wanted to judge (评判) someone,I asked myself first,"Am I looking at him through my own dirty window?"Then I try to clean the window of my own world so that I may see the world about me more clearly 可知 打那时起,每当我评论别人时我都先扪心自问"我是通过自己的肮脏窗户在检视他人?"此后我试着把自己生活中那扇窗打理干净,好让我能更清晰地看清围绕我身边发生的一切.总结全文就是在讲这么一个道理,故选C

点评 本文有一定的难度,出现了一些生词需要自己的判断理解才能读懂,本文要求读懂文章意思,明白文章在讲什么,从整体把握,才可以做好.从文中寻找答案,并且结合自己的理解来做题.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

19.By the end of last year,they___move than five thousand toy bears.(  )
A.hadB.have madeC.had madeD.made

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

14.B)根据句意,用括号中所给单词的适当形式或句子的语法要求填空.
Playing too many computer games isharmful (harm) to you.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

11.对划线部分做重点解释,写出的句子必须是对原句的全句的解释,必须是完整的句子.
We can't live if there is no air.We can't live without air./We can't live unless there is air.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

18.--Have you ever been to Shanghai,Mary?
--Yes.I _______ there for three days with my parents last month.(  )
A.have goneB.have beenC.wentD.was

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

8.To keep fit,we should have more vegetables and fruitinstead(代替) of too much meat.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

15.I enjoy rock music because it is exciting.(对划线部分提问)
Why doyou enjoy rock music?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

12.---Do you know the man ________ visited the Singapore in February?
---Yes.He is Mr Li.He said it was his _______ visit to the Singapore.(  )
A.who; fifthB.that; fiveC./; fiveD.which; fifth

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

13.-Look at the slim lady in red.Is that your English teacher?
-No,it ___________ be her.She has gone to England.(  )
A.needn'tB.mustn'tC.can'tD.may not

查看答案和解析>>

同步练习册答案