精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
14.Twelve-year-old Leonardo was born in a poor family in Bambamarca in Peru.Twelve-year-old Leonardo was born in a poor family in Bambamarca in Peru.He knew how to read but he had never seen a book in his life.So he asked the new priest(牧师)in his village to give him one.But there was no electricity.So Leonardo borrowed candles from the church and sat up all night reading it.The next morning,he was at the door of the priest asking for another book to read.
John Medcalf,the priest,was moved.He also realised that people would love to read if givena chance.But he knew how difficult it was for Leonardo and those in his village to get books.And yet,no one can be taught to read and write without books.To make people in a poor,faraway area grow to love books,they have to be with them.So he thought the only way was tobring books to people.
But how could this be done?Mobile libraries or car libraries would be too expensive and difficult to continue in the rocky,hilly land of Peru.So what other method could be used?
Medcalf got a new idea from the barefoot(赤脚)doctors of China.And that was how the barefoot librarians(图书管理员)first appeared in the villages of northern Peru,almost thirty years ago.
The librarians began by going from village to village,lending books to villagers.They helped start The 12ura1 Library Network of Peru.
At first,they were teachers of the village schools which these faraway libraries belonged to.But the teachers were not very interested in the job because it meant a lot of hard work.
So,village leaders took on the job themselves.
Today,there are 600 village libraries across Peru.The barefoot librarians who walk up to 15 hours a day with bags of books are their lifeline.

38.The first paragraph tells us that LeonardoC.
A.had a lot of books
B.bought candles from others
C,enjoyed reading books
D.lived in the church
39.The underlined word"this"in Paragraph 3 probably refers to(指)"B".
A,to grow to love books
B.to bring books to people
C.to read and write
D.to build a new library
40.The passage doesn't mentionC
A,when the barefoot librarians appeared
B.who worked as village librarians at  first
C.where Medcalf met Chinese doctors
D.how many village libraries Peru has today
41.It can be inferred(推断)from the passage thatD.
A.the first church in Peru was set up by John Medcalf
B.car libraries used to be popular in Leonardo's village
C.teachers were interested in bringing books to villagers
D.the barefoot librarians are important to village libraries.

分析 试题分析:本文主要讲述:由于达芬奇酷爱读书的行为感动了牧师,并由此建立了赤脚图书馆的故事.

解答 1.C 推理判断题.结合第一段最后一句The next morning,he was at the door of the priest asking for another book to read可知,Leonardo不怕吃苦,非常喜欢读书.故选:C.
2.B 词义猜测题.由第二段最后一句So he thought the only way was to bring books to people可知,因此,他觉得唯一的办法是把书带给人们.由此可推知,this指代的是第二段最后一句So he thought the only way was to bring books to people.故选:B.
3.C 细节理解题.结合第四段第一句 Medcalf got a new idea from the barefoot(赤脚)doctors of China 可知Medcalf是从中国的赤脚医生这种现象上得到了灵感,文章并没有提及Medcalf和中国的赤脚医生在哪里相遇.故C项在文中没有提到过.故正确答案为:C.
4.D 推理判断题.结合最后一段第二句The barefoot librarians who walk up to 15 hours a day with bags of books are their lifeline.可知,赤脚图书管理员的辛勤工作对于村庄图书馆的维持生存至关重要.故选:D.

点评 对于阅读理解题,一定要记得首先通读全文,了解文章大意,然后再根据文章关键词,关键句,掌握细节问题,去回答具体的问题.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

4.-These plans are all nice.I haven't decided which one to choose.
-It's OK.You ______ plenty of time to decide.(  )
A.gaveB.were givenC.will giveD.will be given

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

5.While my motherwas cooking(cook)dinner,I got home.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

2.The radio says it will besunny (sun) tomorrow.You don't need an umbrella.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

9.-How can you throw the rubbish into the river?
-Sorry,I won't.Everyone has the duty to stop the river from beingpolluted.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:书面表达

3.某市今年举办主题为"把希望带给贫困孩子"的活动.现在请你以学生会的名义写一份倡议书,内容要点如下(括号中的词汇可供参考):
1.许多贫困家庭无力负担孩子去上学;(afford)
2.孩子们没有足够的钱去买学习用品和衣物;(school things and clothes)
3.每个孩子都应该有上学的权利;(have thhe right to do something)
4.我们应该尽最大的努力去帮助他们,比如…;(try one's best to do something)
5.让我们一起给贫困孩子创造一个更美好的未来.(work together)
注意:1.文章开头、结尾巳给出,但不计入总词数;
2.词数80左右.
Dear students,
In some parts of our country,there are many children out of school.Becausetheirfamilycan'taffordtosendthemtoschool.Atthesametime,childrendon'thaveenoughmoneytobuyschoolthingsandclothes.Inmyopinion,eachchildshouldhavetherighttogotoschool,buttherearefewchancesforthem.Soweshouldtryourbesttodosomethingtohelpthem,justlikegivingthemschoolthings,clothesandsoon.Webelieveifweworktogether,wecanmakeabetterfutureforthem.
Thanks for your joining!
Students'Union.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:书面表达

10.请用英语写一篇题为"The Teacher I Never Forget"的短文.内容包括:
(1)人物的外貌、性格、爱好;
(2)使你难忘之处:
(3)感谢老师,祝愿老师.
短文要求不得在短文中出现学校真实的名称,老师的姓名请一律使用Mr Zhang 或 Ms Zhang.
内容清楚、语句连贯、表达准确.卷面整洁,词数80左右.作文的 标题和幵头已给出,不计入总词数.
The Teacher I Never Forget
How times flies!Three years has passed since I became a middle school student.I had very good memories of my classmates and teachers.The teacher I never forget is.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

7.There is ______ minutes left.You can enjoy your meal.(  )
A.littleB.a littleC.muchD.a few

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

8.---What are you doing,Simon?
---I have finished my homework,and now I ______ the computer games.(  )
A.playedB.was playingC.am playingD.play

查看答案和解析>>

同步练习册答案