精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
15.How could we tell time if there were no watches or clocks anywhere in the world?
The sun was probably the world's first"clock",except in the far north,where the Eskimos (爱斯基摩人) live.There,it's dark most of the winter,and light most of the summer.But in most of the world,people have used the sun for a clock.Even today,if you don't have a clock,you still know that when the sun shines,it's day,and when it's dark,it's night.The sun can also tell you if it's morning,noon,or afternoon.
People who live near the sea can tell time from the tides.In the daytime,for about six hours,the water rises higher and higher on the beach.And then it goes down and down for about six hours.The same thing happens again at night.There are two high tides and two low tides every 24hours.
Seamen on a ship learn how to tell time by looking at the moon and the stars.The whole sky is their clock.
In some places in the world the wind comes up at about the same time every day or changes direction or stops blowing.In these places the wind can be the clock.
A sand clock is an even better clock.If you had fine dry sand in a glass shaped like the one in the picture,you would have what is called an hourglass.The sand in the hourglass goes from the top part to the bottom part in exactly one hour.When the hourglass is turned over,the sand will take another hour to go back again.
51.According to the passage,there areC ways to tell time besides the clock and watch.
A.3
B.4
C.5
D.7
52.The Eskimos in the far north can't use the sun for a clock becauseD.
A.they know very little about the sun
B.the sun there never goes down in winter
C.it's too cold for them to go out to watch the sun
D.it has long dark winters and long light summers
53.The underlined word"tides"in the passage meansB.
A.洋流 
B.潮汐 
C.海啸 
D.波浪
54.In which page of a newspaper can you most probably read this passage?B
A.News.
B.Science.
C.Business.
D.Advertisement
55.What's the best title for the passage?A
A.Different Ways to Tell Time
B.Useful Machines to Tell Time
C.The History of the Clock 
D.The Development of the Clock.

分析 在没有手表的情况下,我们如何才能知道具体的时间?
太阳是地球上最早的钟表.太阳不仅可以告诉你黑天白夜,还能告诉你是早晨、中午还是傍晚.
住在海边的人可以根据潮汐来判断时间.在白天,大约6个小时,会涨潮,海面会越来越高,随后会退潮,大约也是六个小时,在夜间也会发生这样的循环,也就是在24小时之内,会出现两次涨潮、两次退潮;
渔民通过观看星星和月亮来获取时间.
某些地区的人们可以通过风来确定时间.
沙漏也可以告诉我们时间.

解答 51.C.细节理解题.根据文中的内容,文中介绍了五种判断时间的方法,依次是太阳(The sun was probably the world's first"clock",)、潮汐(People who live near the sea can tell time from the tides.)、星星和月亮(Seamen on a ship learn how to tell time by looking at the moon and the stars.)、风(In these places the wind can be the clock.)和沙漏(A sand clock is an even better clock.)
52.D.细节理解题.根据The sun was probably the world's first"clock",except in the far north,where the Eskimos (爱斯基摩人) live.可知,太阳对于我们是首先用到的钟表,但是除了爱斯基摩人所住的地方,原因就是There,it's dark most of the winter,and light most of the summer.,这个地方的冬天是黑暗的,夏天是有太阳的,也就是存在极昼和极夜,这种情况太阳是派不上用场的,因此答案为D.it has long dark winters and long light summers
53.B.词义猜测题.根据划线词所在的段落,讲述的主要是用海中发生的tide来判断时间,根据段落的描述以及我们生活中的观察,海洋中的涨潮和退潮是有规律的,因此这里的tide是潮汐;
54.B.细节理解题.根据文章中的内容,主要讲述的就是判断时间的方法,因此这篇文章最有可能出现在报纸中的科学板块,因此答案为B.Science.
55.A.文章主旨题.文章讲述了五种判断时间的方法,因此文章的主旨就是A.Different Ways to Tell Time,判断时间的不同方法.

点评 本文是一篇生活教育类文章.做题时要在理解好文意的基础上,与题目有机的结合,从文章中找到相关细节性的句子与选项细细比对,进行选择或推理判断,选出符合文章内容的正确选项.做题注意灵活,有时可采用排除法或直选法确定出最终答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

5.Forher (she),books were as necessary to life as bread.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

6.*8-year-old boy becomes a CEO
Harli Jordean,an 8-year-old boy from Stoke Newington,London loves marbles(弹珠)very much.With his mother's help,he set up his own website named marblelcing.couk.He sells all kinds of marbles online and his online store is very popular.Harli's dream is to become the owner of one of the biggest toy stores in the world.
*Matt Cardle-from an unknown painter to a hot singer
Matt Cardle,a 27-year-old young man from a small town in England liked music very much,but he had to do different jobs to make a living.He worked as a postman,milkman and a painter.Life was not easy,but Matt (72)nevergave up his dream.(从没有放弃过他的梦想)-to be a singer.In 2010,he took part in a famous British singing talent show and won first place.
*(75)The big dream of the Zapps----to travel all over the world.
The Zapps are from Argentina.With the help of their old 1928cars,they began their tour on January 23,2000.In ten years,they traveled to over 40countries with their four children.When people asked what made them travel the whole world,they answered,"It's just one dream,a big one,from Argentina to the whole world."
Truly,all of us have dreams,(74)Each one of us can make our dreams come true if we start it now!
71.What does Harli Jordean dream of doing?
Harli's dream is to become the owner of one of the biggest toy stories in the world.
72.Translate the sentence underlined into English.
Mattnevergave up his dream.
73.What kinds of jobs did Matt Cardle do before he became a hot singer?
Before he became a hot singer,he worked as a postman,milkman and painter
74.请把划线的句子译成汉语.
如果我们现在就开始去做,我们每一个人都可以实现我们的梦想.
75.请给第三则新闻拟一个恰当的英文标题.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

3.The number of families that own cars has been growingquickly (quick) recently.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:补全对话

10.Young people like pop music but not many of them like classical music.In fact,classical music is very pleasing to your ears.(46)D  Some classical pieces are so good that you will still love it after a long time.
The main musical instruments in classical music are the violin and piano.(47)E  It is small but a musician can play it very loudly or softly.The piano is also a great musical instrument.It is very big and heavy.(48)C  The violin or piano can be played with all the other musical instruments.(49)A
Don't think that there are no singers in classical music.(50)B  Their voices are as beautiful as the sound of a musical instrument.The next time you hear a piano or violin playing,close your eyes and listen if it is the most beautiful sound in the world.

A.We call this kind of music a violin or piano concerto.
B.In fact,singers of classical music can sing very high notes.
C.Its sound has the widest range among all musical instruments.
D.You need to listen to a piece of classical music a few times before you fall in love with it.
E.The violin is called the"King of Musical Instruments"because its sound is very beautiful.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

20.-Read the news!A large number of elephants ____ killed for ivory.
-Those people are so cruel!Recently the number of elephants ____ fallen by 50%.(  )
A.are; hasB.is; hasC.are; haveD.is; have

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

4.
everything    seem     get     about     successful    close
 climb     help     work    teacher    yourself    with
Everybody wants success.Some people work hard at it,others just talk (66)about   it.There are many successful people around us,so we all know what success looks like.Sometimes it just (67)looklike something too far to get.
But the truth is that success is (68)closer than you think.It's just over there.You must want it enough,and be willing to (69)getit.
Success has no excuses.If you have a reason that you can't make it,you'll not be   (70)
successful.success comes after many failures.Not (71)everything is suitable for you,even if it's fit for others.When we need to do is to let the failures become our (72)teacher.Then we can learn something from then.Success is like a ladder(梯子).You need to (73)climb it.But it's not an escalator.You can just stand there and let it do the (74)workfor you.You must do the work   (75)yourself.Sometimes it will be easy,other times it'll be difficult.It's necessary for you to keep climbing.Just start,you'll be on the way to success.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

1.Jane Goodall is one of the most well-known scientists in the world.Much of the information we have today about chimpanzees comes from the research of Jane Goodall.
Jane Goodall was born in London in 1934.She became interested in animals and animal stories when she was a very young child.She always dreamed of working with wild animals.When she was eleven years old,she decided that she wanted to go to Africa to live with and write about animals.But this was not the kind of thing young women usually did in the 1940s.Everybody was laughing except her mother."If you really want something,you work hard,you take advantage of opportunity,you never give up,you find a way,"her mother said to her.The opportunity came at last.A school friend invited her to Africa.Jane worked as a waitress until she had got enough money to travel there.
In 1957,Jane Goodall traveled to Africa.She soon met the well-known scientist Louis Leakey and began working for him as an assistant.He later asked her to study a group of chimpanzees living by a lake in Tanzania.Very little was known about wild chimpanzees at that time.
Jane spent many years studying chimpanzees in this area of Africa.It was not easy work.They were very shy and would run away whenever she came near.She learned to watch them from far away using binoculars.Over time,she slowly gained their trust(信任).She gave the chimpanzees human names such as David Graybeard,Flo and Fifi.Watching the chimpanzees,she made many discoveries.They ate vegetables and fruits.But she found that they also eat meat.A few weeks later,she made an even more surprising discovery.She saw chimpanzees making and using tools(工具) to help them catch insects.
Jane Goodall has written many books for adults and children about wild chimpanzees.Her most recent book is called Hope for Animals and Their World.It tells about saving several kinds of endangered animals.

105.根据短文内容完成句子(每空限填一个单词).
From the first two paragraphs we know Jane Goodall is ascientist,and she had a special interest inanimals when she was a young girl.
106.根据短文内容完成句子(每空限填一个单词).
In order toafford to travel toAfrica,Jane Goodall once worked as a waitress.
107.把短文中划底线的句子译成汉语.它们胆子很小,每当她靠近时,它们就会跑掉.
108.根据短文内容回答问题.
What is Jane Goodall's most surprising discovery?Chimpanzeesmakeandusetools
109.根据短文内容用一个完整的英文句子(限10个词以内)回答问题.
What is Jane Goodall famous for?SheisfamousforstudyingchimpanzeesinAfrica.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:补全对话

2.A:(71)E
B:The future?Well,I guess we won't work anymore.
A:No work?Who will do the work?
B:(72)G
A:You think so?How about teachers?Won't there be any teachers?
B:(73)B No teachers.
A:Mmm.No work and no teachers.What other things will people do?
B:(74)A
A:Vacations?Where will everyone go?
B:To the moon!
A:The moon?Won't they take vacations on the earth?
B:No.(75)D
A.They will take long vacations.
B.No,we'll learn at the computers.
C.What are you going to be in the future?
D.There will be too many people on the earth.
E.What are your predictions about the future?
F.We will have a long vacation to the moon.
G.Robots will do all the work.

查看答案和解析>>

同步练习册答案