18.How much pocket money do you get from your parents every month-200yuan?
Some may need more to buy birthday presents,ice cream or cartoon (动画) books.But for Li Hong,30yuan each month is enough.The only thing she buys is lunch-1.5yuan each day."My favorite is noodles and rice,"said Li,"But meat is too expensive for me."
Li,14,is a student of Grade Eight.Her parents are migrant workers(外来务工人员).They first came to Chongqing from a village in Henan two years ago.Her father now works as a cleaner and earns 500yuan every month.Her mother has no job.Every day,Li gets up at 5:30a.m.and walks 50minutes to get to school.She studies hard,and even reads books during breaks.Her favorite subject is computer."I'm learning typing now.I hope to be the fastest in my class."said Li.Like many teens,Li has a lot of homework.----Usually one hour every day.But that is not all her work.During the week she helps her mom cook.On weekends,she helps wash clothes."I could cook when I was eight.Father said sometimes I cooked better than mom!"
Li said she wanted to be a doctor when she grew up."I watched TV and found out that there were many people with AIDS in Henan.Some are kids.I really want to help them."said Li.But she is afraid of having to leave school.Li didin't go to school at thea age of 12one year because her family had no money to send her.This year,the school didn't ask her to pay the 600yuan fees because her family is too poor."I hope I will always be in school,"said Li."Dad works hard to make money.I have promised him I will study hard to be a good student and a good doctor in the future."
51.What does Li Hong's father do?B
A.A husewife
B.A cleaner
C.A doctor
D.A worker
52.What happpened to her when she was 12?D
A.She was ill seriously
B.She was lost in Chongqing
C.She went back to her hometown
D.She didn't go to school.
53.Which of the following is WRONG?A
A.Li Hong has much pocket money.
B.Li Hong is very hard---working.
C.Li Hong wants to do something for her hometown.
D.Li Hong has been in Chongqing for 2years.
分析 文章讲述了贫苦但懂事的14岁的女生李红的事情.她的父母都是外来务工人员,一家人过的很清苦,但是李红非常懂事,学习非常的认真.她的愿望是长大后成为一名医生.因为她的优秀,学校免除了她的学费.
解答 51.B细节理解题.根据文中第三段中的原句Her father now works as a cleaner and earns 500yuan every month.可以得知,主人公的父亲是一名清洁工.故选B.
52.D细节理解题.根据文中最后一段中的原句Li didin't go to school at thea age of 12one year because her family had no money to send her.可以得知,主人公12岁的时候因为家里穷没钱送她去读书.故选D.
53.A推理判断题.结合全文来看,并根据文中第二段的原句But for Li Hong,30yuan each month is enough.The only thing she buys is lunch-1.5yuan each day.可以得知主人公是贫苦家的孩子,并不富有,零花钱非常的少.故A是错误的.
点评 阅读理解题,需要先读题,理解清楚题目意思,接着带着问题去文章中寻找、推断答案.把握好细节,注意推敲才能保证正确率.