精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
12.Dr.Wu Mengchao,one of the top ten people moving China in 2011,was born in Fujian Province.He is well known in Chinese medical field as well as his teacher,Qiu Fazu.Dr.Wu is now 90years old.But he is tell working.He's a winner of the 2005China National Top Science and Technology Award.
He has brought more than 14,000liver(肝) cancer patients back to life.The oldest was eighty-eight and the youngest,just four months.One of his patients,Wang Tiantian,understands the old man well.
In 2004,Tiantian was told she had liver cancer.Every doctor Tiantian visited said it was too dangerous to remove the tumor(肿瘤).And the cost of a liver transplant(移植) was quite expensive.When Tiantian and her mother turned to Wu Mengchao,they had little hope.Wu Pengchao said,"A liver transplant was not the best choice.I knew it was a big challenge to remove the tumor.But I decided to do it."
Many people doubted his decision,as the failure of the operation would destroy his fame(名声).But he cared very little about their opinions.He said,"Fame means nothing for a doctor.What matters to me is my patient's health."
Tiantian's operation had begun at 8:30am.Wu Mengchao finally came out from the operating room at 5:30pm.After 9hours in the operating room,the 83-year-old doctor looked exhausted,but he saved Tiantian's life.
Tiantian said,"I felt a powerful hand pulling me back from the death,back to my mother and to the warm world.His hands were so warm and full of strength."
As a doctor,Dr.Wu is always very strict with himself.For him,nothing is more important than saving people's lives.

52.Who is Wu Mengchao?C
A.He is one of the patients of Dr.Qiu Fazu.
B.He is the teacher of Wang Tiantian.
C.He is a doctor who saved many lives          
D.He is a person who has a powerfl hand.
53.Why did Dr.Wu Mengchao decide to remove the tumor for Wang Tiantian?D
A.Because he thought it was a big challenge.
B.Because he wanted to destroy his fame.
C.Because he got a lot of money from Wang Tiantian.
D.Because he thought his petients'health was the most important.
54.What does the underlined word"doubted"in the passage most probably mean?B
A.讨厌        
B.怀疑        
C.支持         
D.赞赏
55.According to this passage,which of the following statements is right?C
A.Wu Mengchao won the China National Top Science and Technology Award in 2011.
B.Wang Tiantian's operation lasted from 8:30am to 9:00pm.
C.Wu Mengchao saved WangTiantian's life when he was 83years old.
D.Wu Mengchao is always strict with himself because of his fame.

分析 文章大意:本文主要介绍了著名肝胆外科专家吴孟超的有关情况.他是2011年感动中国十大人物之一.出生于福建省,吴博士已经90岁高龄,仍然在工作.2005年他获得了国家最高科学技术奖.他已经让1万4千多名肝癌患者起死回生,年龄最大的80岁,最小的只有四个月.作者以他的病人之一王甜甜为例,讲述了她和吴医生间的感人故事.在2004年,王甜甜被告知患了肝癌,每个医生都告诉甜甜切除肿瘤太危险,且肝移植费用昂贵.当他们向吴孟超求助时,有了一丝希望,吴孟超决定切除王甜甜肝上的肿瘤.很多医生都对吴的决定感到怀疑,认为如果手术不成功会有损他的名声,但吴医生毫不在意他们的观点,认为名声对医生不重要,重要的是病人的健康.历时九个小时的手术,83岁的医生非常疲惫,但他挽救了甜甜的生命.甜甜对吴医生的救命之恩心存感激,浑身充满了力量.作为一名医生,吴总是对自己很严格.对他来说,没有什么比拯救人的生命更重要.

解答 52.C   细节理解题.根据文章开头Dr.Wu Mengchao,one of the top ten people moving China in 2011吴孟超医生,2011年感动中国十大人物之一,及第二段开头He has brought more than 14,000liver(肝) cancer patients back to life.他已经让1万4千多名肝癌患者起死回生,可知吴孟超是一位拯救了很多人生命的医生.故选C
53.D   细节理解题.根据第四段He said,"Fame means nothing for a doctor.What matters to me is my patient's health."他说:"名誉对医生来说毫无意义,对我来说,重要的是我的病人的健康"可知因为他认为他的病人的健康是最重要的,所以才决定切除王甜甜的肿瘤.故选D
54.B   词义判断题.根据上文吴孟超的话I knew it was a big challenge to remove the tumor.But I decided to do it.我知道切除肿瘤是一个很大的挑战,但我决定这样做,可知既然这样的手术存在着失败的极大风险,所以人们才会怀疑这样的决定是否正确,故推测后句Many people doubted his decision意为:许多人怀疑他的决定,所以doubt为动词"怀疑"之意.故选B
55.C   细节判断题.根据He's a winner of the 2005China National Top Science and Technology Award.他是2005年国家最高科学技术奖的获得者,故A的时间2011年是错误的,排除;根据第五段Tiantian's operation had begun at 8:30am.Wu Mengchao finally came out from the operating room at 5:30pm.甜甜的手术从上午八点半开始,吴孟超最终从手术室出来是在下午五点半,而不是晚上九点,所以B的说法错误,排除;根据最后一句As a doctor,Dr.Wu is always very strict with himself.For him,nothing is more important than saving people's lives.作为一名医生,吴总是对自己很严格.对他来说,没有什么比拯救人的生命更重要,可知吴孟超对自己要求严格是因为在他心中拯救人的生命最重要,而不是因为名声,故D被排除;根据倒数第二段After 9 hours in the operating room,the 83-year-old doctor looked exhausted,but he saved Tiantian's life.在手术9小时后,这位83岁的医生看上去很疲惫,但他救了甜甜的命,可知在吴孟超83岁时为王甜甜做了手术,从而挽救了她的生命,所以C的描述是正确的.故选C

点评 阅读理解题要注意以下做题方法:
一.先读问题,弄清考查要点,以便能带着问题看文章,这样会心中有数,有的放矢.  
二.快速浏览全文,掌握全貌,注意发现与问题有关的信息,如果时间紧,至少要扫视一下起首段和尾段.再把标题和文章内容结合起来想一想,这样全文大意便清楚了.此时,不要忙于答题.  
三.细读原文,捕捉相关信息词,掌握短文细节内容.这是解题的关键.
四.重读原文,仔细斟酌核对答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

2.I usually go to school by ________/baIk/on weekdays.(  )
A.bookB.bikeC.backD.bank

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17.Eating too much ______/mi:t/is not a good lifestyle.(  )
A.meetB.meatC.seatD.feet

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

14.-I'm too nervous to speak in front of many people.--___ ___,John.You can do it.(  )
A.I hope soB.You're rightC.Don't worryD.Congratulations

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

7.Look!The baseball is under the___/bed/.(  )
A.birdB.badC.bedD.sad

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:补全对话

17.
A.Exercise can also help you lose weight.
B.What's wrong with you?
C.I hope you will get better soon.
D.Nothing serious.
E.Maybe your eating habit isn't good.
( At the doctor's) 
A:Good morning.
B:Morning doctor.
A:(16)B    
B:I'm not feeling very well.
A:Oh,let me see…(17)D You are just overweight.
B:Really?But I don't eat too much.
A:(18)E You often eat sweet food and meat,don't you?
B:Yes,both of them.
A:To keep fit,you'd better eat less sugar but more vegetables.(19)A 
B:OK,I'll do like that.
A:(20)C.
B:Thank you very much.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:完形填空

4.Once upon a time there lived a wise king who wanted to marry off his favorite daughter.He (39)Bhow he could find the right person.Finally,the king had an(40)C.He decided to hold a contest(比赛) to decided which gentleman would achieve this great honor.The king ordered that anyone(41)Bwanted to marry the princess must report to the palace.To win his daughter,a man must fill up a whole room with a(an) (42)Dthing very quickly.
The first brave man anived at the palace.He brought bags full of feathers.With great(43)A,he started to fill the large room with feathers,but time ran out and he failed.
The next day,(44)Byoung man tried to quickly fill the room,this time with beautiful silk.Time ran out again,and he left the palace(45)A.
The contest  went on day afterday,(46)Dcontestants hoped to pass the test but no one (47)B.The king began to lose heart.Wasn't anyone in the kingdom qualified(有资格的)to many the beatiful princess?
One day,a young man arrived at the palace empty-handed.The king wondered how this man planned to win the contest.Entering the room,the young man (48)Cthe lights.He reached into his pocket,got a small(49)Aand lit it.In no time,the light filled the whole room.
The king was very happy because he had found the perfect match for his lovely daughter.
To get through a problem,sometimes we must(50)Bthe way we're thinking about it.We need to re-educate ourselves by looking at the problem in a different way.

39.A.surprisedB.wonderedC.hopedD.recognized
40.A.opinionB.impressionC.ideaD.opportunity
41.A.whomB.whoC.whichD.why
42.A.expensiveB.cheapC.heavyD.light
43.A.confidenceB.doubtC.shameD.sadness
44.A.the otherB.anotherC.any otherD.other
45.A.disappointedB.happilyC.excitedD.freely
46.A.hundredB.Hundred ofC.HundredsD.Hundreds of
47.A.successB.succeededC.successfulD.successfully
48.A.put offB.put upC.put outD.put down
49.A.candleB.iceC.stoneD.gold
50.A.followB.changeC.turnD.make.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

1.I wondered whether the bags were thoseladies' (lady).

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

2.Since June 1st,2008,all the supermarkets have stopped _________ free(免费)plastic bags.(  )
A.provideB.to provideC.providedD.providing

查看答案和解析>>

同步练习册答案