精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
10.I was a happy boy until I lost my right leg in a traffic accident at the age of eleven.I was very sad,but I could do (36)C.Whenever my (37)Bplayed games happily outside,I had to stay in the classroom and looked out of the window painfully.I felt very (38)D.
For a long time I felt hopeless,(39)Amy mother always encouraged me,"You are the best one in my eyes.If you work hard,nothing (40)B".I (41)Cbooks for help and soon they became my best friends.When I was sad,they (42)B.When I felt happy,they shared my feelings.They could take me to (43)Cwonderful world in which I could learn (44)Dand enjoy myself.
I began to write down my thoughts in a notebook and spent much time (45)A.Sometimes I stayed up late.Luckily when I (46)Amiddle school,I met a good teacher.He always spoke highly of me and often read my compositions in class and kept helping me (47)Cwriting.
Now I'm full of confidence.And I have already won the first (48)Din the writing competition all over China.I will work harder to be a writer and (49)Bgive up.I believe (50)A the world is what you think it is.So smile at the world and the world will smile back.

36.A.anythingB.somethingC.nothingD.everything
37.A.boysB.classmatesC.studentsD.teachers
38.A.aloneB.happyC.sadlyD.lonely
39.A.althoughB.whenC.ifD.because
40.A.OKB.impossibleC.possibleD.necessary
41.A.turnedB.askC.turned toD.got
42.A.cheered up meB.cheered me upC.cheered on meD.cheered me on
43.A.otherB.the otherC.anotherD.others
44.A.manyB.a lot ofC.too muchD.a lot
45.A.writingB.writeC.to writeD.wrote
46.A.enteredB.learnedC.studiedD.entered into
47.A.toB.inC.withD.for
48.A.proudB.prideC.personD.prize
49.A.oftenB.neverC.usuallyD.seldom
50.A./B.whatC.ifD.when

分析 我是一个快乐的男孩,直到11岁在一场车祸中丧失了右腿.我非常难过,但是我无能为力.不管什么时候我的同学在外面愉快地玩耍,我不得不待在家里,痛苦地看着窗外.我感到很寂寞.即使我妈妈总是鼓励我:"在我眼中你是最棒的,如果你努力学习,没有什么是不可能的."很长一段时间我感到很无助.我向书寻求帮助,很快它们成为最好的朋友.当我难过时,它们让我振作起来.当我感到快乐时,它们分享我的喜悦.它们可以把带到另一个世界,这里我可以学习到很多,并让自己开心.
我开始在笔记本上写下我的所思所想,花很多时间写作.有时熬夜到很晚.幸运地是当我上中学的时候,我遇见了一位好老师.他总是对我评价很高,经常在班上读我的作文,并在写作上一直帮助我.现在我充满了信心.我在全国的作文竞赛中获得了一等奖.为了成为一名作家我将更加努力学习,从不放弃.我相信这个世界是你所想象的模样.所以笑对世界,世界也会对你微笑.

解答 36.C.代词辨析.A是任何事情,B是某事,C是没有事情,D是一切事情.根据文中可知作者在车祸中失去了右腿,他很难过,但是却无能为力,故选择C.
37.B.名词词义辨析.A是男孩,B是同学,C是学生,D是老师.根据I had to stay in the classroom.可知作者不得不待在教室,不得不看着其他同学在外面玩,故选择B.
38.D.形容词词义辨析.A作形容词,表示单独的,也可作副词,表示独自地.B是高兴的,C是悲伤地,D是寂寞的.根据上文可知作者因为失去右腿,又不能和同学一起玩,所以感到很寂寞,故选择D.
39.A.连词辨析.A是虽然、即使,B是当…时候,C是如果,D是因为.根据文中即使妈妈总是鼓励我,很长一段时间我仍然感到很无助,前后是转折让步关系,故选择A.
40.B.形容词词义辨析.A是好的,B是不可能的,C是可能的,D是必要的.根据文中可知妈妈鼓励我,告诉只要努力,没有什么是不可能的,故选择B.
41.C.动词词义辨析.A是转,B是问,C是转向,D是获得.根据文中可知我向书寻求帮助,turn to sth./sb.for help表示某人或某物寻求帮助,故选择C.
42.B.动词短语辨析.cheer up表示使振作起来,cheer on表示加油.当动词短语和代词连用,代词应放在短语中间,根据题干可知书让我振作起来,故选择B.
43.C.代词辨析.A是其他.B是另一个,常用于二者之间,one…the other…表示一个…,另一个.C是另一个,常指三者及以上.D是其他的,other的复数形式.根据文中可知书把作者带到另一个世界里,故选C.
44.D.形容词副词辨析.ABC都是形容词,表示许多,A修饰可数名词复数,BC都修饰不可数名词,a lot是副词词组,表示很多.根据文中可知作者在书中学到了很多,故选择D.
45.A.动词固定搭配.根据文中可知作者花费很多时间,spend…in doing sth.表示花费时间做某事,故选择A.
46.A.动词词义辨析.A是进入,BC都是学习,D是进入到里面.根据文中可知作者进了中学,故选择A.
47.C.介词辨析.根据文中可知作者在中学遇到了一位好老师,在写作上给他帮助,其中help sb.with sth.表示帮助某人做某事,故选择C.
48.D.名词词义辨析.A是自豪的,B是自豪,C是人,D是奖品.根据文中可知作者在全国作文比赛中获得了一等奖,故选择D.
49.B.频度副词词义辨析.A是经常,B是从不,C是通常,D是很少.根据文中可知作者为了成为一名作家,决定更加努力学习,从不放弃,故选择B.
50.A.连词辨析.A是不填,B是什么,C是如果、是否,D是当…时候.根据题干可知作者认为世界就是你所想象的模样,其中本句是一个宾语从句,引导词是that,也可省略,故选择A.

点评 本文是一篇记叙文,主要讲述了作者在一场车祸中失去了右腿,曾经一度很悲伤,后来在书和写作中找到了乐趣,并获得了奖励的故事,告诉我们要笑对人生,从不放弃.练习题都是基础图词义辨析题,只要认真阅读文章,理解大意,熟悉每个选项的含义,联系上下文语境进行选择,难度一般.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

20.---My mother says my friend is similar ______me,but l think she is different ______me.(  )
A.to:fromB.as:fromC.to:toD.as:to

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

1.A:Hello,sir,may I talk with you in English?
B:Of course.
A:I have learned English at school for one year.I have very few chances to talk with the English-speaking people.(41)C
B:Oh,you speak English very well.
A:Thank you.By the way,(42)A
B:No,I'm not.(43)E
A:How long have you been in this city?
B:(44)D
A:I see.Do you like this city?
B:Yes.I like it very much.It's a beautiful city.
A:Thank you.(45)G
A.are you a student from America?
B.Not good.
C.So I want to practice English.
D.I've lived here since three weeks ago.
E.I'm a student from Australia.
F.Do you like it?
G.I'm glad you like it.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

18.I want to buy a new pen.(改为同义句)
Iwouldliketo buy a new pen.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

5.Zhou Xun is one of the most popularactresses(女演员)in China.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

15.Bamboo is a kind of plant in the world.Many people call this plant a tree,but is really a kind of grass.(56)C A Japanese scientist found that one bamboo plant could grow almost 1.5meters in 24hours.Bamboo grows nearly everywhere in the world except Europe.(57)ENot all bamboo looks the same.(58)B They may only grow to be several centimeters(厘米) wide when others may grow to over 30centimeters wide.(59)DPeople can use bamboo to make many things,such as hats,baskets,tables,houses and bridges.(60)A Bamboo pipes help poor farmers to bring water to their thirsty field without costing much money.How clever they are!

A.In Africa,poor farmers are taught how to find water by using bamboo.
B.Some bamboo plants are very small.
C.A bamboo plant may grow very quickly.
D.many Asian countries used bamboo hundreds of years ago.
E.There are more than 1,000kinds of bamboo.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

2.Ms.Clark is of medium build.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

19.Don't fight(not fight ) with each other in the classroom.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

20.________  left and you'll find the bookstore on your right.(  )
A.TurningB.TurnC.To turnD.Turns

查看答案和解析>>

同步练习册答案