精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
18.爱因斯坦How much do you know about Albert Einstein?
Albert Einstein,born on March 14,1879in Germany,was a great scientist in th world.He was strange because he hated haircuts and new clothes.He believed in peace.All his life,he hated war.However,his most famous idea,E=mc2,helped create the world's most dangerous weapon(武器).Many people think he was the smartest person in the world.But Einstein said that he thought like a child with many questions and unusual ideas.
What did he like?
Einstein liked learning sailing(帆船运动).He sailed in small boats all his life.He once joked,"Sailing is the sport tht takes the least energy!"
When Einstein was a child,his mother made him take violin lessons.At first,he didn't like the violin.But then he learned to love music and became a good violinist.Later,he said,"Love is the best teacher."
Why is the sky blue?
In 1910,Einstein asked a question which many children often ask,"Why is the sky blue?"After his careful research,he answered the question like this:"It's because light is made up of many colors including blue.When light travels to Earth,gas particles(气体微粒)spread the blue light all over the sky."His answer is true in physics.
68.The underlined part actually shows Albert Einstein was a/anB person.
A.clever  
B.imaginative  
C.childlike  
D.energetic
69.EinsteinA learning sailing and playing the violin.
A.was interested in          
B.looked forward to
C.was known for           
D.had no interest in
70.From Paragraph 3we know thatC.
A.mother teaches the best
B.without mother's push,we can't love anything
C.interesting is the best teacher
D.when we love something,we'd like to learn about it
71.Einstein offered aB explanation for the question why the sky is blue.
A.magic  
B.scientific  
C.careful  
D.natural.

分析 对爱因斯坦你了解多少?爱因斯坦,1879年3月14日出生于德国,是世界上一个伟大的科学家.他性格古怪,因为他讨厌理发和穿新衣服.他相信和平.在他的一生中,他憎恶战争.但是,他最有名的观点E=mc2帮助创造了世界上最危险的武器.许多人认为爱因斯坦是世界上最聪明的人.但是他自己说他就像一个充满疑问和奇怪想法的孩子.爱因斯坦喜欢什么?他喜欢帆船运动.他一生都驾着小船出行.他曾开玩笑说:"帆船是最不耗费体力的运动."当爱因斯坦是一个小孩的时候,他母亲让他学习小提琴.起初,他并不喜欢小提琴.但是后来他慢慢地爱上了音乐,并成为一名优秀的小提琴手.后来他说道:"兴趣是最好的老师."为什么天空是蓝的?在1910年,爱因斯坦问了一个许多孩子都会问的问题:"为什么天空是蓝的?"在他认真的实验之后,他这样回答了这个问题:"那是因为光由许多颜色组成,其中包括蓝色.当光传播到地球,气体颗粒把蓝光散步到天空."他的回答在物理学上是正确的.

解答 68.B.推理判断题.A是聪明的.B是有想象力的.C是孩子气的,幼稚的.D是精力充沛的、充满活力的.划线处说"爱因斯坦说他自己就像一个充满疑问和奇怪想法的孩子"可推测出他"想象力很丰富",故答案是B.
69.A.细节理解题.A是有兴趣的.B是期望、盼望.C是因…出名.D是没有兴趣.根据Einstein liked learning sailing(帆船运动)及But then he learned to love music and became a good violinist.可知他是喜欢帆船运动和小提琴的,故答案是A.
70.C.细节理解题.A是妈妈是最好的老师.B是没有妈妈的推动,我们不可能爱任何事情.C是兴趣是最好的老师.D是当我们喜欢某个事情的时候,我们要多去了解它.第三段主要讲述了爱因斯坦起初不喜欢学习小提琴,后来慢慢爱上音乐并成为一名优秀的小提琴家及Later,he said,"Love is the best teacher."可知"兴趣是最好的老师",故答案是C.
71.B.细节理解题.A是神奇的、有魔力的.B是科学的.C是认真的.D是自然的.由最后一段His answer is true in physics可知他对天空为什么是蓝色所作出的解释的"正确的、科学的",故答案是B.

点评 本文是一篇记叙文,介绍了爱因斯坦的个人信息、爱好和他对天空为什么是蓝的作出了正确的解释,每个段落都有小标题,结构清晰,难度一般.题目类型主要以细节理解题和推理判断题为主,只要认真阅读,答案都可在文章中找到.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

12.-Would you mind not throwing waste here?
•       .(  )
A.WelcomeB.No,thanks
C.Sure,I'd love toD.Sorry,I won't do it again

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

13.-Is _______ here today?
-No,Kate asked for a two-day leave.(  )
A.someoneB.anyoneC.everyone

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

6.It's not easy to be an astronaut's son.Everybody expects you to be special or perfect.I often wonder how my father ever had a son like me.I mean he's so special and so good at everything he does.Even in middle school he was class president and captain of the football team.
Well,to be honest,I often dream about being some kind of hero or doing something special-like saving a child from a buming building or discovering a new star.I was daydreaming at school one morning when my teacher said there would be a Father's Day writing competition for the whole school."I hope we have a winner right here in my class."
When I got home,I started to think about what to write.My father is an astronaut.NO,I wouldn't start like that.That was the way others saw him.How did I see my father?Hmm.I saw him sitting with me in the dark when I had a terrible dream.I remembered how heb hugged me for hours when my dog Spotty was killed by a car.Yes,hese were the things I was going to write.To me,he wasn'tjust a world-famous astronaut.He was my dad.
My parents and l went to school Thursday night.There were so many people in the big hall!My dad looked at me,and I shrugged(耸肩).
The third prize was announced and it was not me.I was-relieved(释然)and disappointed at the same time.The second prize was announced.It was me.
I went up to the stage and read what I had written,"My father's son".When I finished,the people stood up and cheered.I saw my father blowing his nose.Tears were running down my mother's face.Dad cleared his throat and put his hand on my shoulder."Son,this is the proudest moment of my life."
It was the proudest moment of my life,too.Maybe I'II never be a great hero or win a Nobel Prize,but it was enough just to be my father's son.

81.The writer felt itCto be the son of a famous person.
A.lucky.
B.natural       
C.hard      
D.pleasant
82.In order toBthe writer would like to save a child from a burning building.
A.become astronaut              
B.become a great hero
C.be made school team captain    
D.be made class president
83.What did the boy probably write in his composition?C
A.A lot of special things he had done.
B.The story of his father as an astronaut.
C.The unforgettable time he spent with his father.
D.The experiences his father had in middle scool.
84.The writer felt proud when heA.
A.got a prize in a writing competition                  
B.won a.Nobel Prize
C.saved a child from a burning building              
D.discovered a new star
85.What is the best title for the passage?B
A.My daydream.
B.My father's son
C.My famous father                    
D.My happy family.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:完形填空

13.This Old Chair"I was thinking of our spring house cleaning."John's mom suggested."Tomorrow,John,you have no school.You can help me,OK?""OK."John said.
The next day John and his mom clean the (31)B.They cleaned until everything was tidy.Suddenly John's mom pointed to the Grandpa's (32)Aand shouted,"That old chair has got to go.We will buy Grandpa a new one."
It was  (33)B.John had to agree.The chair was unsightly (不美观的).It was too old.
"John,let's take the chair outside."Mom said.As they were trying to (34)Dthe chair,Grandpa came in.He blocked their way."Oh,no!You can't take my chair."
"Grandpa,we'll buy you a new one."John's mom said."No,I don't want a new one."Grandpa tried to push his chair back into place.John's mom gave up and left the room.Grandpa sat into his chair and closed his eyes."Grandpa,why don't you let us throw away the chair?"John asked."It's so old."
"You don't (35)C,John.I sat in this chair with your grandma when I asked her to marry me.It was so long ago,but when I sit in this chair and close my eyes I  (36)Bshe is near."
It's amazing (令人惊奇的),John thought,how Grandpa could (37)Cthings from the past.In the present,he forgot almost everything.
"And the night your father was born,I sat in this chair.When they placed the tiny baby into my arms,I was never happier."A smile now flashed (闪现) across his old face."I think I'm going to understand."John said (38)D.
"Many years later,"Grandpa's voice broke,"I sat in this chair when the doctor called and told me your grandma was ill.I was lost without her but the chair gave me comfort and warmth."
"I'm (39)C,Grandpa."John looked at Grandpa and said,"This is not just any old chair.You've gone through a lot together."
That night,John told his mom this chair was like Grandpa's (40)A.They realized how much the chair meant to Grandpa.When they looked at the chair the next day,they found the room would be very dull (单调的) without this old chair.
31.A.garden?B.houseC.yardD.playground
32.A.chair?B.bedC.tableD.sofa
33.A.difficultB.trueC.impossibleD.sad
34.A.clean?B.repairC.breakD.move
35.A.believeB.agreeC.understandD.leave
36.A.realizeB.feelC.hopeD.notice
37.A.know?B.preferC.rememberD.use
38.A.nervouslyB.bravelyC.excitedlyD.thoughtfully
39.A.boredB.worriedC.sorry?D.curious
40.A.childB.dadC.teacherD.friend.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

3.The air is getting much ____ than it was a few months ago.(  )
A.cleanB.cleanerC.cleanestD.the cleanest

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

10.-Linda,______ you make a model plane?
-Yes,Ican.(  )
A.mayB.canC.needD.must

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

7.I hear someone ___________at the door.P1ease go and see who ___________is.(  )
A.knock;heB.knocking;heC.knock;itD.knocking;it

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

8._______ nice day!Let's go for a picnic in the forest park together,shall we?(  )
A.WhatB.What aC.HowD.How a

查看答案和解析>>

同步练习册答案