精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
5.Almost every Chinese person can recite the two lines of the famous poem,"Every grain on the plate comes from hard work".But sadly,many of us don't actually get the real meaning of these lines:Don't waste food.
A CCTV program reported that the food Chinese people throw away every year is enough to feed 200million people for a year.Do we have too much food?Absolutely not.According to the UN World Food Program,there were 925million hungry people around the world in 2011,especially in developing countries.Six million children die of hunger every year.
Chinese people are well-known for being friendly and generous.Many even feel that they lose face if their guests have eaten all the food on the table.Luckily,a number of people have realized the importance of saving food.What should we do in our daily lives to waste less food?
1.Don't order too much in a restaurant.Only order as much as you want to eat.If you cannot eat all the food you ordered,take the rest of it home.
2.Don't leave any food in your bowls,while having meals.
3.Keep an eye on what food you have at home.Don't buy too much,especially for vegetables and fruit.
46.What's the real meaning of the underlined sentence?B
A.春种一粒粟,秋收万颗籽.    
B.谁知盘中餐,粒粒皆辛苦.
C.吏禄三百石,岁晏有余粮.           
D.足蒸暑土气,背灼炎天光.
47.According to the UN report,how many hungry people were there in 2011?B
A.6million.
B.925million.
C.200million.
D.725million.
48.What should we do to waste less food?D
A.Order more food in a restaurant.
B.Every time you eat,leave some food in your bowls.
C.Take all the food you ordered home.
D.Don't store too much food like vegetables and fruit.
49.Which of the following is NOT true?C
A.A number of people have realized the importance of saving food.
B.The food Chinese people throw away a year is enough to feed 200million people for a year.
C.200million children die of hunger every year.
D.Many Chinese feel that they lose face if guests have eaten all the food on the table.
50.What's the main idea of this passage?A
A.Don't waste food.
B.Chinese people are friendly and generous.
C.We can't die of hunger.
D.Every grain is grown by farmers.

分析 这篇短文主要向我们讲述了世界上的粮食短缺问题,并对如何节约粮食提出了三点具体有效的建议.从而告诉我们不要浪费粮食.

解答 46 B 细节理解题:根据第一段Every grain on the plate comes from hard work本意是盘子里的每粒粮食都来自艰苦的工作.结合汉语的谚语,得知是谁知盘中餐,粒粒皆辛苦.故选B.
47 B 细节理解题:根据第二段there were 925million hungry people around the world in 2011.2011年世界上有9亿2500万饥饿的人.故选B.
48 D 细节理解题:根据最后一句Don't buy too much,especially for vegetables and fruit不要买太多,尤其是蔬菜和水果.store储存,故D项正确,其余三项均不符合文章的意思.
49 C 细节理解题:根据第二段Six million children die of hunger every year每年有六百万个孩子死于饥饿.故C项错误.
50 A 大意理解题:根据第一段But sadly,many of us don't actually get the real meaning of these lines:Don't waste food.但可悲的是,我们中的许多人并没有真正理解这些话的真正含义:不要浪费食物.下文对如何节约粮食提出了三点具体有效的建议.从而告诉我们不要浪费粮食.故选A.

点评 首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.因为阅读理解题一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料. 其次,细读题材,各个击破.掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息. 要善于抓住每段的主题句,阅读时,要有较强的针对性.对于捕获到的信息,要做认真分析,仔细推敲,理解透彻,只有这样,针对题目要求,才能做到稳、准.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

15.--We should stay cool __________ we are in danger.
-That's right.(  )
A.because ofB.soC.even though

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

16.Tom didn't go hiking with his classmates ______ his illness.(  )
A.becauseB.because ofC.as

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

13.I practised dancing as often as I canto improve(improve) it.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

20.---Would you like me to help you with the homework?
---______________.But I can manage it myself.(  )
A.It doesn't matterB.The same to you
C.It's very kind of you.D.Take it easy

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

10.The books are thesewriters'.(write).

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

17.Follow me,or you'll get lost.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

3.Passage C 
根据短文内容回答短文后面的问题,并把答案写在答题纸的相应位置.
  A new study on students'sleeping habits says that more than 70% of students do not get enough (1)sleep.
  Researchers found that primary school students got about 9hours'sleep a night; middle school students got about 8hours'sleep a night; and senior high school students(高中生) slept for about 7hours a night.In some places,things are even worse.None of those sleeping periods are enough for each group.Insufficient (不足的)sleep can cause all kinds problems in children and teenagers.
  In fact,itwill be better forthe students to get up later in the morning.This year,we have made lots of rules to lighten the students'burden(减负) in our province.We have asked primary schools,middle schools and senior high schools to change their schedules(课程安排) in order that students could get more sleep.For each group,for example,their time at school can't be longer than 6,7or 8hours; they can't spend more than 1,1.5or 2hours on homework.Now the students can get to school later than before.They can have enough sleep and more hours to do whatever they like.
任务一:76.What's the new study about?
任务二:77.How long did middle school students sleep each night according to the study?
任务三:78.What will happen if children don't have enough sleep?
任务四:79.在文中划线部分(1)的空白处填入一个可以说明所谈论话题的英语单词.
任务五:80.将文中划线部分改为:In fact,getting up later in the morning will be better for the
students.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:完形填空

4.阅读下面短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出最佳选择.
Many scientists say that the world is getting hotter and hotter.If they are right,the ice at the North and South Pole will melt eventually.If this happens,the sea will (41)Aand may cover most(42)Ball of Singapore.This will force everybody to move to a (43)Ccountry.
We know that the sun (44)Dthe earth,The heat from the sun hits the(45)A,and some of (46)Bgoes back into the sky.However,factories and cars(47)Ca lot of carbon dioxide(二氧化碳).When the gas rises into the sky,the heat from the sun can come(48)A them but the heat from the ground cannot,It(49)Dnear us in the sky and makes the(50)Bhotter and hotter every year.
Scientists call this the"greenhouse effect"because a greenhouse is a small glass(51)Awhich is hot inside.It is used for(52)Dplants in cool countries.Many countries are(53)Cabout the greenhouse effect.They are trying to stop factories and cars from sending(54)Bgases into the sky.Scientists are not sure when the world will get much hotter.Some people say that the greenhouse effect has(55)Calready and has begun to affect the world's weather.

41.A.riseB.fallC.changeD.disappear
42.A.andB.orC.butD.till
43.A.hotterB.largerC.saferD.farther
44.A.shinesB.circlesC.coversD.heats
45.A.groundB.skyC.mountainD.forest
46.A.themB.itC.thoseD.such
47.A.makeB.spreadC.produceD.form
48.A.throughB.overC.intoD.toward
49.A.hidesB.continuesC.followsD.stays
50.A.cloudB.airC.seasonD.temperature
51.A.buildingB.flatC.toolD.machine
52.A.puttingB.storingC.cuttingD.growing
53.A.excitedB.disappointedC.worriedD.pleased
54.A.dangerousB.harmfulC.heavyD.useful
55.A.meantB.improvedC.startedD.stopped.

查看答案和解析>>

同步练习册答案