精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
13.Years ago,I lived in a house in a large city.The house next door was only a few meters away from mine.There was a woman who lived there,whom I had never met,yet I could see her sitting by her window each afternoon,painting and reading.
After several months,I began to notice that her window was dirty.Everything was not clear through the dirty window.I would say to myself,"I wonder why that woman doesn't wash her window.It really looks terrible."
One bright morning I decided to clean my house,including washing the window.
Later in the afternoon when I finished the cleaning,I sat down by the window with a cup of coffee for a rest.What a surprise!Across the way,the woman sitting by her window was clearly visible(可见的).Her window was clean!
Then I began to understand.I had been criticizing(批判) her dirty window,but all the time I was watching hers through my own dirty window.
That was quite an important lesson for me.How often had I looked at and criticized others through the dirty window of my heart,through my own shortcomings?
Since then,whenever I wanted to judge(评判) someone,I asked myself first,"Am I looking at him through my own dirty window?"
Then I try to clean the window of my own world so that I may see the world about me more clearly.

根据短文内容,选择正确答案.
71.Had the writer met the woman before?C
A.Yes,they had been friends for years.
B.Yes,his house was only a few meters away from hers.
C.No,he had never met the woman.
D.No,but he had known her name.
72.What was the woman doing by the window each afternoon?D
A.She was painting.
B.She was reading.
C.She was washing her window.
D.She was painting and reading.
73.Whose window was dirty?B
A.The woman's window.
B.The writer's window.
C.Other people's window.
D.Everybody's window.
74.The underlined word"shortcomings"meansA.
A.缺点
B.缩短
C.短距离 
D.短时期
75.According to the writer,how should you look at others?D
A.Through my own"dirty window".
B.Through others'"dirty window".
C.Clean others'"dirty window".
D.Clean my own"dirty window".

分析 文章大意:
在我房子的对面生活着一个女人,一个我从来没有见过的女人.
我在家的时候,一直没有看见那个女人,因为一直以来,我都以为是那个女人家的窗户是脏的,直到后来我才发现,不是他的脏,而是我家的玻璃脏.
通过这件事情如果你试着去用自己的眼光去评价他人,那么你应该先用同样的眼光来审视一下自己.

解答 71.C,推理判断题,文中提到"There was a woman who lived there,whom I had never met"我家对面住着一个女人,可是我从来没见过,由此确定选择C.
72.D,推理判断题,文中提到"I could see her sitting by her window each afternoon,painting and reading"我每天下午都看见她在窗户旁边画画,阅读,由此确定选择D.
73.B,推理判断题,文中提到"I was watching hers through my own dirty window"一直以来,我都是透过我脏的玻璃去看他,由此确定选择B.
74.A,词义猜测题,文中提到"How often had I looked at and criticized others through the dirty window of my heart"一直以来,我都去批判别人的窗户脏,可事实上是我自己的脏,所以此处应该是表明自己一味地从别人身上找原因这个缺点,由此确定选择A.
75.D,推理判断题,文中提到"Then I try to clean the window of my own world so that I may see the world about me more clearly"在下次去评判他人时,一定要先把"自己的窗户擦干净",由此确定选择D.

点评 对于阅读表达题,一定要记得首先通读全文,了解文章大意,然后再根据文章关键词,关键句,掌握细节问题,并进行推理判断,再去回答具体的问题.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

8.Milliewatches(看)TV every Sunday evening.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

4.
A.happy     B.shown     C.prize     D.took place     E.snacks
With his fluent Chinese and love for China,Su Liang,a 15-year-old boy from Nepal (尼泊尔),received a big hand at the"Chinese Bridge"competition.
Last November,the"Chinese Bridge"competition for middle school students(50)D in Yunnan province.More than 390students and teachers from 76countries took part in the competition.They wrote Chinese characters and answered questions and gave speeches in Chinese.Two middle school students from Germany won the top (51)C.
During their three weeks'stay in China,the foreign students and teachers paid a visit to Beijing.They were (52)B around the Great Wall,the Summer Palace,the Palace Museum and the Beijing Zoo.They also experienced Chinese culture by learning martial arts,making dumplings and eating Chinese (53)E."Thanks to‘Chinese Bridge,'I learned more about China and the colourful Chinese culture.I have made a lot of friends here,"Su Liang said.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:单词造句

1.
make,wood.The desk is made of wood.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

8.Below are some suggestions given by the English children posted on the website about how to help Africa.Which one do you think is the best?
I think being healthy is the most important thing.We need to make sure that the money we give is spent wisely.The money should be spent first on clean water supplies and better health care.
-Robin,aged 16,Birmingham
I think the most important thing is to improve the education of the African countries.There is an old saying,"If you give a man a fish,you'll feed him for a day.If you teach him how to fish,you'll feed him for lifetime."We need to help people to help themselves,not just throw money at the problem when it appears.
--Rebecca,aged 15,Liverpool
People seem to give a lot more money to charity when there is a sudden,huge disaster (灾难)like the earthquake.It's good for people to do so,but I also think that everyone should give a small part of their salary(工资)to charity.If everyone did that,it would make a big difference.
-Mary,aged 14,Stratford
Giving money to charity can help,but it s not the final answer.1think what these countries need is a good government.
-Bethany,aged 16,Newcastle
The best thing we can do is to send experts like engineers,doctors and teachers to help the people to help themselves.
-Robert,aged 16,Cardiff
56.Who pays more attention to Africans'health care?B
A.Mary.B.Robin.C.Rebecca.D.Robert.
57.Which two children have the similar opinions?D
A.Mary and Rebecca.
B.Bethany and Mary.
C.Rebecca and Bethany.
D.Rebecca and Robert.
58.What does Rebecca mean by saying"We need to help people to help themselves"?C
A.We should help the teachers in Africa to improve their teaching ways.
B.We should help people in Africa to build a good government.
C.We should help the African people develop skills to make a living.
D.We should help the African people build more schools.
59.What is Mary's opinion?A
A.Everyone should do what they can to help the African people.
B.It is not good for people to give so much money to the African people.
C.It is very important to have a good government.
D.We can send more teachers there to help the African people.
60.Where are these suggestions posted?C
A.In the textbook.
B.In the guidebook.
C.On the website.
D.In the magazine.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

18.wise below Africa  invent express
56.The world changed faster after theinventionof the computer.
57.My son is older andwiserafter eight years in the business
58.In my hometown,the temperature is alwaysbelowzero in winter
59.Last month,Premier(总理)Li Keqiang visited severalAfricancountries
60.Now more and more foreigners areexpressingan interest in learning Chinese.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:书面表达

5.十年来人们吃、穿、住、行等生活方式发生了巨大的变化.下周的"Daily Speech"主题为"Changes to People's Lifestyles".请以此为题,根据下面提示写一篇英语发言稿.
要求:
1.表达中必须包含所有提示内容,可以适当发挥.
2.词数90左右,开头已经写好,不计入总词数.
3.表达中请勿提及真实校名和姓名.
提示:
人们生活方式的改变
十年前现在我的感受
•房屋低矮;
•自行车为主要交通工具;
•喜欢鱼肉;
•业余时间看电视、读书看报.
•现代化小区;
•私家车、手机、电脑的普及;
•崇尚健康合理的饮食;
•旅游、运动等丰富的业余生活.
自拟至少两点.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

2.In order to know what the weather is like tomorrow,you can listen to the ________.(  )
A.weather forecastB.music radio
C.daily news   

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

3.Is (be) your mother busy?

查看答案和解析>>

同步练习册答案