精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
5.Long,long ago,people didn't wear shoes.They used to walk without shoes.There was a king who travelled barefooted far into the countryside.He felt very uncomfortable and angry because there were many stones on the road.They made his feet hurt a lot.
As soon as he returned to his palace,he ordered that all the roads should be covered with cattle hide(牛皮).He thought it was good not only for himself but also for the other people.But even if all the cattle were killed,there wouldn't be enough hide to cover all the roads.People could do nothing but shake their heads.A servant said,"Why not take an easier way?You don't have to kill so many cattle,nor waste so much money.All you need to do is to cover each of your feet with a piece of hide."Surprised and pleased,the king immediately changed his mind and asked people to do as the servant said.
It is said to be the origin(起源)of making shoes.Though it sounds funny and strange,it makes us think.It's much easier to change oneself than to change the world.Do you think so?
66.How did the king feel when he travelled into the countryside?A
A.Unhappy.
B.Excited.
C.Bored.
D.Glad.
67.What does the underlined word"barefooted"'mean in Chinese?C
A大步地            
B.小步地             
C赤脚地             
D.裹脚地
68.The king wantedCas soon as he returned to his palace.
A.to kill all the cattle
B.to cover people's feet with something
C.to cover the roads with cable hide
D.to walk without shoes
69.Who came up with the idea of making shoes?B
A.The traveler.
B.The servant.
C.The villager.
D.The king.
70.The best title for the passage should be"A".
A.Change Your Way of Thinking       
B.How to Make Shoes
C.Change the Way of Making Shoes       
D.How to Build Roads.

分析 很久以前,人们不穿鞋子.有一个皇帝赤脚去乡村旅行,他感觉很不舒服很生气因为路上很多石头,他的脚受伤了.他回到宫殿就命令所有的路都铺上牛皮,他认为不仅仅他自己舒服,别人也舒服.但是即使所有的牛都杀了,也没有足够的牛皮,人们除了摇摇头没有办法,仆人说:"你没必要杀那么多牛,不可能有那么多的牛皮去铺路,可以用一块牛皮将我们的脚包住."国王立刻让人们照做.
这就是鞋子的起源,虽然听起来有趣奇怪,但是让我们思考.改变自己要比改变世界简单,你认为呢?

解答 66.答案:A.细节理解题.根据第一段He felt very uncomfortable and angry because there were many stones on the road可知他感觉不舒服,很生气,即不快乐,故选A.
67.答案:C.词义理解题.结合上文Long,long ago,people didn't wear shoes.They used to walk without shoes.可知以前的人都不穿鞋,故可知是赤着脚去旅行,故选C.
68.答案:C.细节理解题.根据第二段As soon as he returned to his palace,he ordered that all the roads should be covered with cattle hide(牛皮).可知皇上回来后是要求用牛皮铺路,故选C.
69.答案:B.细节理解题.根据第二段A servant said,"Why not take an easier way?You don't have to kill so many cattle,nor waste so much money.All you need to do is to cover each of your feet with a piece of hide可知是一个仆人的主意,故选B.
70.答案:A.标题归纳题.根据最后一段It's much easier to change oneself than to change the world.改变自己要比改变世界简单,结合本文可知改变用牛皮铺路的想法,用牛皮包住脚,问题就解决了,故选A.

点评 明确任务后,应迅速阅读全文来了解文章主要内容,以及文章的感情基调、作者的意图、态度倾向.在材料后的问题设置中,经常有对文章大意的考查.对于概括大意的题目,需要通篇考虑,对要点加以归纳概括,这类题目有时可以从文中找到答案,但有时需要用自己的话来概括.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:词汇应用

14.A new schoolwas built(build )last year in this village.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

16.I was totallyunprepared (prepare) for the announcement that day and everything was in a mess.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

13.实际上,每个人都能够用自己的努力去换来成功.
In fact,everyone can make their own efforts to get success..

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

20.The next time you look up at the sky and see a cloud that looks like Mickey Mouse or your favorite fruit,look again.It may not be a cloud,but a Flogo--a logo that flies.It's a new form of advertising in the sky that's never been used before.It's a different way to market your products,logos,and events.
These funny logos are made with soap bubbles (肥皂泡) mixed with a little helium gas (氦气),which makes them lighter than air and float in the sky.Special machines are used to make these new funny Flogos.The machine,which can be rented for $ 2,500a day,can make a Flogo every 15-25seconds.
Flogos can fly much higher or lower if needed.They can last from a few minutes to an hour anywhere in the sky,depending on the weather conditions.Though they can fly up to 20,000feet,they usually float around at 300-500feet.Flogos are only white now,but people hope to have more colorful Flogos in the near future.
Flogos are Green,100% environmentally safe,because the soap used to make the Flogo comes from plants and leaves.So this fun way of advertising is healthy and good for the environment.

34.Flogos are mainly used toA.
A.advertise in the sky
B.make funny bubbles
C.improve weather conditions
D.see colorful clouds
35.Why are Flogos healthy and good for the environment?D
A.Because they can float high and last for a long time in the sky.
B.Because there is a little helium gas mixed with soap bubbles.
C.Because the machines used to make them are special and expensive.
D.Because the soap used to make them comes from plants and leaves.
36.From the passage,we can infer that FlogosC.
A.can fly for hours in the sky all day
B.can have different colors at present
C.may be influenced by the weather
D.may be the cheapest way of advertising
37.Which of the following can be the best title of the passage?B
A.Machines--Used for Flogos!
B.Flogos--Logos that fly!
C.Advertising--Made of Fruits!
D.Clouds--Like Mickey Mouse!

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

10.---When will you hand in your book report?
----Sorry,I'm not sure.I      writing it yet.(  )
A.didn't finishB.don't finish
C.hadn't finishedD.haven't finished

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17.It took Mo Yan three months                        writing the novel.(  )
A.finishB.to finishC.finishesD.finishing

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

14.The singers____________many concerts in the countryside since 2001.(  )
A.holdB.heldC.have held

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:句型转换

20.Not only students but also teachers were late.(改为同义句)Both students and teachers were late..

查看答案和解析>>

同步练习册答案