精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
15.Stay-home children
She is only 12years old,but lives by herself.Her parents are far away from their hometown and she has to take care of her younger sister.This is He Can,a junior 1student at Anqing Jiangzhen Middle School in Anhui Province.
She is one of the"stay-home children"in her town.To make money,these kids'parents go to big cities to find a job.
Always moving
Her parents left home when she was only four.They only go home for Spring Festival every year.Before she finished primary school,she went to eight different schools and lived with different relatives (亲戚).
He Can said her frequently (频繁地) changing life also had good side.
"When I go to a new school,I have to try to make friends,"said He Can,"I became outgoing.Now I'm not afraid of talking to people."
When she was going to start junior high school,her parents agreed to let her live by herself.She rents (租赁) a flat near school and lives with her younger sister.Sometimes her grandmother comes over and helps them.
A good student
Every day,He Can gets up at 6a.m.She cooks breakfast.Then the two girls go to school.They have supper at 6p.m.Then she does chores and helps her sister take a shower.She usually goes to bed at 9.30p.m.
Though busy,He Can is still a top student in her class.Her secret(秘密) is never to put things off until tomorrow.
"I think my life is OK."said He Can."But if possible,I hope my parents can settle down (定居) and live with us."

56.He Can is fromC.
A.Hunan Province                     
B.Sichuan Province
C.Anhui Province                     
D.Guizhou Province
57.He Can wasA years old when her parents left home.
A.4               
B.8               
C.11                
D.12
58.Why does He Can say frequently changing life also has good side?D
A.She couldn't make friends.
B.She could study well.
C.She couldn't concentrate (专心) on studying.
D.She became outgoing.
59.What does He Can hope?B
A.To be a top student.
B.To live with her parents.
C.To make more money.
D.To have a busier life.
60.What does He Can must do?D
A.To cook meals.
B.To help her sister.
C.To go to school.
D.A,B and C.

分析 【文章大意】这篇文章主要介绍了何灿的生活.她在只有12岁的时候就开始一个人生活了,她的父母远离家乡,她不得不照顾她的妹妹.在她小学毕业之前,她去了八个不同的学校和与不同的亲戚住在一起.无论她的生活有多么艰辛多么忙碌,她都是班级里的好学生.而她也希望可以跟父母住在一起.

解答 56  C 细节理解题.根据文章:This is He Can,a junior 1student at Anqing Jiangzhen Middle School in Anhui Province.可知何灿来自安徽省.故选C.
57  A 细节理解题.根据文章:Her parents left home when she was only four.可知在她四岁的时候她的父母就离开家了.故选A.
58  D 细节理解题.根据文章:When I go to a new school,I have to try to make friends,"said He Can,"I became outgoing.Now I'm not afraid of talking to people."可知去新的学校,她会交新的朋友,她变得外向了,现在她不害怕跟人们去交流.所以经常改变生活也有好的一面.故选D.
59  B 细节理解题.根据文章:But if possible,I hope my parents can settle down (定居) and live with us."可知她希望可以跟父母住在一起.故选B.
60  D 细节理解题.根据文章:Every day,He Can gets up at 6a.m.She cooks breakfast.Then the two girls go to school.They have supper at 6p.m.Then she does chores and helps her sister take a shower.She usually goes to bed at 9.30p.m.可知她必须要做饭,帮助她的妹妹,去上学.故选D.

点评 首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

18.I suggest you buy atransportation/7τρΑνσπΧ:5τε?Φν/card if you often go to work by underground.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

6."Don't be afraid."The little girl said toherself(she).

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

3.It'simpolite(polite) to shout at the old.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

10.Hehas visited(visit) many countries since he left school.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

20.I failed the exam.What _______ news!My parents said that they were ______ at my grades.(  )
A.disappointing;disappointingB.disappointing;disappointed
C.disappointed;disappointedD.disappointed;disappointing

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

7.(  )
A..truckB.rulerC..hugD.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

4.Didn't you see the manwho/whom I talked with just now?
(填上一个定语从句的引导词)

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

5.-_______?
-I like tennis and volleyball best(  )
A.What's your favorite color
B.What's your favorite sport
C.Do you like tennis or volleyball
D.Can you play volleyball well?

查看答案和解析>>

同步练习册答案