精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
3.Have you ever wondered?
1.Why do airplanes take longer to fly west than east?
It can take five hours to go west-east from New York (NY) to London but seven hours to travel east-west from London to NY.The reason for the difference is an atmospheric phenomenon (大气现象) known as the jet stream (气流).The jet stream is a very high altitude (=above sea level) wind which always blows from the west to the east across the Atlantic.So the planes moving at a constant air speed go faster from the west to the east when they are moving with the wind than in the opposite.
2.What would happen if the gravity on Earth was suddenly turned off?
Supposing we could magically turn off gravity.Would buildings and other buildings float away?What happened would depend on (依靠) how strongly the things were attached (吸附) to the earth.The earth is moving at quite a speed,moving at over a thousand miles per hour.If you turn something around your head on a string,it goes around in a circle until you let go of the string.Then it flies off in a straight line.‘Turning off'gravity would be like letting go of the string.Things not attached to the earth would fly off in a straight line.People in buildings would suddenly  shoot up at a great speed until they hit the ceiling (=top surface of a room).Most things outside would fly off into space.
32.What information can we get from the first part?A
A.It is the jet stream that affects how fast airplanes fly.
B.Planes go slower when they are moving with the wind.
C.It takes more time to fly from NY to London than from London to NY.
D.The jet stream always blows from the east to the west across the Atlantic.
33.The underlined word"shoot"in the 2nd part means"B".
A.send for 
B.move quickly
C.come out 
D.grow quickly
34.Which of the following is NOT mentioned in the passage?C
A.It takes seven hours to travel from London to New York.
B.The earth is moving at a high speed.
C.People on the earth will grow higher if there's no gravity.
D.Things not attached to the earth would fly off in a straight line.
35.Where can we read this passage?D
A.In a comic book.
B.In a short story.
C.In a travel magazine.
 D.In a student's book.

分析 本文是科普说明文,主要介绍了飞机为什么向西面飞比向东面飞花的时间更长的原因是气流的方向.从纽约飞往伦敦要花5个小时,而从伦敦飞往纽约则要花7小时.花费时间不同的原因是大气现象,喷射气流是一个高空风,这种喷射气流总是穿过太平洋上空从西往东吹.还介绍了没有了地球引力会发生什么.地球以一种极快的速度移动,一个小时会移动超过1000英里,地球引力消失就会像松开甩动的细绳一样,在建筑里的人们将会突然以一种极快的速度被发射出去,直到撞到天花板.许多外面的东西都将飞进太空.

解答 32.A  归纳总结题.根据短文第一段"The planes moving at a constant air speed thus go faster in the west-east direction when they are moving with the wind than in the opposite direction"主要讲述了飞机为什么向西面飞比向东面飞花的时间更长的原因是气流的方向,故选A.
33.B  词意猜测题.根据第二段"People in buildings would suddenly shootupwards at a great speed until they hit the ceiling (="top"surface of a room).Most things outside would fly off into space."描述在建筑里的人会突然以一个巨大的速度向上移动直到他们撞上天花板.很多东西会飞到外太空.故选B.
34.C   细节判断题.根据第三段It can take five hours to go west-east from New York (NY) to London but seven hours to travel east-west from London to NY可知从伦敦到纽约要七小时,根据第五段The earth is moving at quite a speed,moving at over a thousand miles per hour.可知地球移动很快,结合最后Things not attached to the earth would fly off in a straight line可知不依附于地球的东西会直线飞行,故可知C没有提到,故选C.
35.D   推测理解题.根据四个选项,A项,研究论文,B项小故事,C项旅游杂志,D项学生课本,这是一篇科普短文,有可能来自学生课本,故选D.

点评 解答细节理解题时,一个常用的方法就是运用定位法,即根据题干和选项中的关键词从原文中找到相关的句子,与选项进行比较从而确定答案;推理判断题既要求学生透过文章表面文字信息推测文章隐含意思,又要求学生对作者的态度、意图及文章细节的发展作正确的推理判断,力求从作者的角度去考虑,不要固守自己的看法或观点.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

13.Lily sings ________,but I can't.(  )
A.a lotB.very goodC.very muchD.very well

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

14.---Can I           your bike?
---Sure.But you mustn't         it to others.(  )
A.lend; lendB.lend; borrowC.borrow; lendD.borrow; borrow

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

11.Fifty and thirty is eighty.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

18.The girl loves music and she wants to be a musician.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

8.My parents want me ______ the music club.(  )
A.joinB.take part inC.to joinD.to take part in

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

15.-My computer is broken.
-Why not ask Mr.White __________ for you?(  )
A.to fix up itB.fix up itC.to fix it upD.fix it up

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:词汇应用

12.It'sdifficult(困难的)  for many foreigners to use Chinese chopsticks.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:词汇应用

13.---Would you please help me fix mybroken(坏了的) computer?---With pleasure.

查看答案和解析>>

同步练习册答案