精英家教网 > 初中英语 > 题目详情

That Easter day ( 复活节) I found out we were so poor . The minister brought us the money for the poor family , so we must be poor , I thought . I didn’t like being poor . Everyone there probably already knew we were poor ! I thought about school . I was in the ninth grade and at the top of my class over 100 students . I wondered if the kids at school knew that we were poor .

We sat in silence for a long time . Then it got dark , and we went to bed . All that week ,we girls went to school and came home , and no one talked much . Finally , on Saturday , Mom asked us what we wanted to do with the money . What did poor people do with the money ? We didn’t know . We didn’t want to go to the church on Sunday , but mom said we had to . Although it was a sunny day , we didn’t talk on the way . Mom started to sing , but no one joined in .

At church we had a speaker . He talked about how churches in Africa built schools and houses for the poor people , but they needed more money to buy foods . The speaker said ,“ Can’t we all give away some money to help those poor people ?” We looked at each other and smiled for the first time in a week .

Mom reached into her purse and pulled out the envelope . She passed it to Darlene , Darlene gave it to me , and I put it into the offering .

When the offering was counted , the minister announced that it was a little over 500 dollars . The speaker was excited . He hadn’t expected such a large offering from our small church . He said ," You must have some rich people in this church .” Suddenly it struck us ! We had given 420dollars of that “ little over 500 dollars .“

We were the rich family in the church ! Hadn’t the speaker said so ? From that day on , I’ve never been poor again .

1.When the writer’s family was given the money for the poor , she probably felt ____________ .

A.thankful B.surprised

C.fair D.embarrassed (难堪的)

2.The mother decided to go to the church to ________________

A.hang out with her kids

B.donate ( 捐赠 ) the money to poor people

C.cheer her kids up

D.show other people they were not poor

3.What does the underlined word “announced” mean ?

A. Spoke loudly in public B. Made a hard decision

C. Host a good program D. Discovered an exciting result

4.Which of the statements is true ?

A.The writer was born in an African country

B. The writer didn’t like going to school

C. The mother was helpful to others

D. the mother didn’t want the money given by others

5.What can we learn from the article ?

A. It’s not good to receive other’s money

B. Being poor ,you still can help

C. Churches are good places to learn

D. We should regard difficulties as challenges

 

1.D

2.B

3.A

4.C

5.B

【解析】

试题分析:这篇短文讲述的是在复活节的时候,作者一家收到了给贫穷家庭的补贴,作者觉得很难堪。他们一家人不知道用这个钱来干什么,最后把钱捐了出去,去帮助别人。这个故事告诉我们,即使穷,你也有能力帮助别人。

1.推理判断题。通过短文第一段的描述可知,在复活节的时候,作者的家里收到了给贫穷家庭里的补贴,作者知道自己的家是很穷的。他说他不喜欢穷,还担心学校里的同学是否知道自己家很穷。由此我们可以看出,作者因为自己家穷,收到补贴的钱而感到难堪。故应该选D。

2.细节理解题。根据短文第三段的描述可知,星期天的时候,妈妈带着作者和其他孩子们去了教堂,他们不知道用这个钱做什么,所以去教堂把钱捐给其他穷人。故应该选B。

3.词义猜测题。根据文意和划线单词所在的句子可知,大家都把捐的钱放在了箱子里,最后把箱子里捐的钱总计一下,一共是500美元多一点。牧师要把这个结果公布给大家,所以announce的意思就是宣布,公布。因此A选项“在公众场合大声的说”这个释义最符合文意。故选A。

4.推理判断题。A选项在短文中并没有说作者出生在非洲的国家,故A不对;根据短文第一段的内容可知,在学校里,作者是他们班里拔尖的学生,所以他不可能不喜欢上学,故B也不对;C选项在短文中并没有提到;根据短文第四段的内容可知,妈妈决定把这些钱都捐出去,所以妈妈是乐于助人的。故C是正确的。

5.推理判断题。这篇短文讲述的是在复活节的时候,作者一家收到了给贫穷家庭的补贴,作者觉得很难堪。他们一家人不知道用这个钱来干什么,最后把钱捐了出去,去帮助别人。从这个故事我们可以知道,即使你很穷,你也可以去帮助别人。故应选B。

考点:日常生活类短文阅读。

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源:2014-2015学年湖北通山大路中学八年级上月考1英语试卷(解析版) 题型:补充句子

A:Hi, Jim. 1.

B:I am going to the gym.

A: 2.

B:I’m going to take part in the football match there. 3.

A:Of course. I’ll go there to cheer you on.

B:Oh. It’s very good. 4.

A:Yes, I do. But I don’t play it very well.

B:You need more practice.

A:Yes, you’re right. 5.

B:At five o’clock.

A:Oh, it’s ten past four now. Let’s hurry.

A. How long will it last?

B. Do you like playing football?

C. Would you like to go with me?

D. Where are you going?

E. When will the match start?

F. What are you going there for?

G. Will you enjoy soccer?

 

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年湖北罗田李婆墩中学八年级上月考1英语试卷(解析版) 题型:单项填空

-David, don’t forget to bring your umbrella, or you’ll get .

-OK, Mom.

A. cold B. dry C. wet D. warm

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年湖北罗田李婆墩中学七年级上月考1英语试卷(解析版) 题型:单项填空

-What’s your name?

- My name is ____________.

A. Wang Mei Li B. Wang meili

C. Wang Meili D. wang mei li

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年湖北罗田李婆墩中学七年级上月考1英语试卷(解析版) 题型:单项填空

–__________________, Kate.

- Good afternoon, Eric.

A.Good morning B. Good afternoon

C. Good evening D. Good night.

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年湖北省九年级9月月考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

---You look a bit worried .

----It’s raining , but I ________my umbrella at home .

A.took B. brought C.left D.forgot

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年湖北省九年级9月月考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

----What do you think of him ?

---- He is such a kind man that we all ________ him very much .

A.absorb B.accept C.attract D. admire

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年湖北省广水市九年级上第一次月考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

Miss Gao has taught us English two years. I have been here two years ago.

A. since; forB. since; since

C. for; sinceD. for; for

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年湖北武汉部分学校七年级十月联考英语试卷(解析版) 题型:句型转换

 

1.These are my brothers. (一般疑问句)

_______ ________ your brothers?

2.Is that a pencil? (否定回答)

______, ______ ________.

3.The book is red. (划线提问)

_____ ______ _______ the book?

4.That is his parent. (改为复数)

______ ______ his ________.

5.She is my sister. (改为否定句)

______ ______ _______ my sister.

 

查看答案和解析>>

同步练习册答案