精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
16.A few days ago,after I came from work,I sat in the sofa watching TV.Just then I got a call from a friend of (26)C.I hadn't seen him (27)Ba very long time.We talked about our school and the good old days.Then he started talking about his(28)B.
      His father was badly ill in hospital.His father couldn't sleep at night and often   (29)A to himself.My friend was angry(30)Bthese and told his father (31)B  talking.But after his father stopped talking,he was unconscious (无意识的).My friend was sad.He thought it was his fault (错误).My friend (32)A like a baby on the telephone.He said that he would (33)doBif his father could wake up.
      Some kids often feel unhappy when they have to take care of their parents.But do you know that our parents take care of us and stay with us for their life time?From a baby to a tall young man,our parents always keep us company (同行).
     My dear friends,from now on,never (34)Ca bad word to your parents.Take
care of them and stay with them.Even (35)Bit only takes you a second,your parents will be very happy to be with you.Start doing it before it is too late.Otherwise (否则),you will be regretful.(遗憾的)
26、A  myB  meC  mine
27、A  inB  forC  at 
28、A  motherB fatherC  brother 
29、A  talkedB talkC  talking 
30、A  withB aboutC for
31、A  stoppedB to stopC  not to stop 
32、A  criedB  jumpedC laughed
33、A  somethingB anythingC nothing
34、A  speakB  tellC say
35、A  butB  ifC  off.

分析 几天前,我下班回家,坐在沙发上看电视.就在那时我接到一个朋友的电话.我很长时间没有见到他了.我们聊学校和那段美好的旧时光.然后他开始说起了他的父亲.他的父亲在医院里病得很重.他晚上睡不着,经常一个人自言自语.朋友对此感到很生气,告诉他父亲不要再说话了.但在他父亲停止说话后,他失去了意识.朋友非常伤心.他觉得是自己的错.他像个孩子一样,在电话里哭泣.他说只要爸爸能够醒来,他愿意做任何事情.当一些孩子不得不照顾父母时,他们很不高兴.但你知道父母他们一生都在照顾我们,和我们待在一起吗?从一个婴儿到一个高大的年轻人,父母总是陪伴着我们.所以我亲爱的朋友们,从现在起,不要给父母说一些不好的话.照顾他们,和他们待在一起.即使就花你1秒钟时间,和你待在一起,他们也会很高兴.趁早去做吧,否则你会遗憾终生.

解答 26.C.代词词义辨析.A是形代,我的,B是人称代词宾格,我,C是名代,我的….根据文中可知作者接到他一个朋友的电话,即a friend of mine,表示我的一个朋友,故选择C.
27.B.介词词义辨析.A是在,B是为了,C是在.根据文中可知作者很久没有见到他朋友了,"for+时间段"表示一段持续的时间,故选择B.
28.B.名词词义辨析.A是妈妈,B是爸爸,C是哥哥、弟弟.根据His father was badly ill in hospital.可知作者朋友开始说起他的爸爸,故选择B.
29.A.时态辨析.根据文中可知作者的父亲晚上睡不着,经常一个人自言自语,叙述的是发生在过去的事情,则应用一般过去时,即主语+动词过去式,故选择A.
30.B.介词词义辨析.A是和,B是关于,C是为了.根据文中可知朋友对父亲经常一个人自言自语这件事情感到很生气,be angry about sth.表示因某事生气,故选择B.
31.B.动词不定式.根据文中可知朋友告诉父亲停止说话,tell sb.to do sth.表示告诉某人做某事,故选择B.
32.A.动词词义辨析.A是哭泣,B是跳,C是笑.根据上文可知朋友父亲因停止说话而没有了意识,朋友对此很难过,所以他在电话里像个孩子一样哭泣,故选择A.
33.B.代词词义辨析.A是某物,B是任何事情,C是没有事情.根据文中可知朋友对自己的行为感到很后悔,所以如果父亲能醒来,他可以做任何事情,故选择B.
34.C,动词词义辨析.A是讲,B是告诉,C是说.根据文中可知作者告诉我们不要给父母说一些不好的话,故选择C.
35.B.连词词义辨析.A是但是,B是如果,C是离开.根据文中可知作者告诉我们要多陪伴父母,即使就花你1秒钟时间,父母也会很高兴,even if表示即使,哪怕,故选择B.

点评 本文是一篇记叙文,主要讲述了朋友讲述了关于他父亲的事情,告诉我们要多花时间照顾和陪伴父母.文章篇幅短小,内容较简单,练习题都是基础词义辨析题,只要认真阅读,理解大意,联系上下文语境进行选择,难度一般.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

6.There are many kinds of bikes here.She can't decide _____.(  )
A.where to buyB.which to buyC.how to go there

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

7.During the past 30years.Yancheng has made greatprogress (进步) in economy.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

4.--Will Tom win the game?
--Of course.There is nodoubtthat he will be come first.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

11.Mr.Zhang teaches ______ Chinese.We like _______ class very much.(  )
A.us;himB.our;hisC.us;hisD.our; him

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:书面表达

1.请你结合我校学生杨凯的情况写一篇80--100字的文章.要点如下:
1杨凯从小与姑姑生活在一起,不爱说话,患自闭症.酷爱看书,视书为最佳伙伴.学习成绩差.上周还发现他独自用刀子割树皮.学校告知其家长.家长非常担心.
2帮助解决杨凯以上问题的措施:主动和杨凯聊天、玩游戏、一起运动、交朋友等;主动小组或单独地帮助他的学习;时常关注他,帮助他减少犯错.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

8.There was a terriblesadness (sad) in her eyes.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

5.His school is twenty minutes  walk from his home. (  )B.twenty minutes改为twenty minutes'
            A            B                      C.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

6.He has made        great progress       his mother is very pleased with him.(  )
A.so; thatB.enough; toC.so; tooD.such; that

查看答案和解析>>

同步练习册答案