精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
5.请认真阅读下面短文,并根据短文内容回答问题.
On December 23,2008,Niu Niu held a piano concert at the national Grand Theater (国家大剧院).As an eleven-year-old boy,he became the youngest pianist ever to perform a concert at the theater.
Never too young to learn
Niu Niu was born into a musical family in Xiamen.His father Zhang was a piano teacher.Niu Niu grew up listening to his father's students playing the piano.At just three years old,Niu Niu asked his father to teach him to play,too.
"I gave Niu Niu some sheet music and helped him find the eight notes when he first played the piano.To my surprise,he played nearly 80percent correct,"said the father.He used to think that three years old is too young an age to learn piano,but Niu Niu changed his mind.He continued to allow Niu Niu to watch his teaching of other students and gave him more sheet music to play.
Playing for fun
Zhang started teaching Niu Niu standard piano lessons when he was four.Unlike many other piano teachers,Zhang didn't insist that Niu Niu play strictly with the correct finger positioning (位置).He said that the strict finger positioning would rob some kids of fun of playing.So Niu Niu could play in his own way.He could play the tone successfully.But Niu Niu was required to play the music without looking at the sheet music.Now he can remember about 80pages.
Rising to fame
In 2003,at the age of 6,Niu Niu successfully held a sole concert in his hometown Xiamen.At the age of 8,he gave a performance at the International Piano Festival in France.At the age of 10,Niu Niu played in London and his performance was praised by Prince Charles.Last year,this young pianist published his first album"Niu Niu Plays Mozart"and over 10,000copies have been sold in the world.
We are very glad to see a young Chinese pianist rising in the music world.

76.How old was Niu Niu when he performed a concert at the National Grand Theater?He was 11 years old./He was 11./II years old.
77.What was Niu Niu's father?He was a piano teacher./A piano teacher.
78.What did Niu Niu's father feel when Niu Niu played nearly 80percent of the sheet music correct?He felt surprised./Surprised.
79.What did Niu Niu's father say about the strict finger positioning?He said that the strict finger positioning would rob some kids of fun of playing.
80.What do you think of Zhang's way of teaching his son Niu Niu?(请自拟一句话作答)It (His way)was good/wonderful/successful/effective./It was a proper way/….

分析 在2008年12月23日,牛牛在国家大剧院举行了一场钢琴演奏会.作为一个11岁的男孩,他成为在此举行演奏会最年轻的钢琴家.不要因为年龄太小而不学习.牛牛出生在一个音乐世家,他的父亲张是一名钢琴老师.牛牛从小听着爸爸的学生们弹奏钢琴长大.随着年龄渐长,牛牛也要求爸爸教自己弹钢琴.他的父亲说:"当他第一次弹奏钢琴的时候,我给了他一些乐谱帮助他找到八个音符.令我惊讶的是,百分之八十他几乎都弹对了.他曾经觉得三岁的孩子学钢琴太早了,但是牛牛改变了他的看法.他继续让牛牛听他给其他学生上课,还让牛牛试着弹更多的乐谱.弹奏只为了乐趣.当牛牛四岁的时候,他爸爸开始正式教他钢琴课程.不像其他钢琴老师那样,张并没有坚持让牛牛严格按照正确的指法进行弹奏.他说严格的指法会剥夺孩子们学习的乐趣,所以牛牛可以按照他自己的方式进行弹奏.他弹地非常棒.但是牛牛的爸爸要求他必须不看乐谱进行弹奏.所以现在牛牛可以记住80页的乐谱.一举成名在2003年,6岁的牛牛在他的家乡厦门成功地举办了个人演奏会.8岁的时候,他在法国国际钢琴节上进行了表演.10岁的时候,他在伦敦进行了表演,而且他的表演获得查尔斯王子的赞赏.去年,这位年轻的钢琴家发布了他的第一张个专辑"牛牛弹奏莫扎特",在全世界销量超过1万张.我们很高兴看到这位年轻的中国钢琴家在世界音乐舞台上中冉冉升起.

解答 76.He was 11 years old./He was 11./11 years old.细节理解题,根据第一段As an eleven-year-old boy,he became the youngest pianist ever to perform a concert at the theater.可知他当时在国家大剧院表演时是11岁.
77.He was a piano teacher./A piano teacher.细节理解题,根据His father Zhang was a piano teacher可知牛牛的父亲是一名钢琴老师.
78.He felt surprised./Surprised.细节理解题,根据"I gave Niu Niu some sheet music and helped him find the eight notes when he first played the piano.To my surprise,he played nearly 80percent correct,"said the father.可知牛牛的父亲发现儿子百分之八十几乎都弹对了,感到非常惊讶.
79.He said that the strict finger positioning would rob some kids of fun of playing.细节理解题,根据He said that the strict finger positioning would rob some kids of fun of playing.可知牛牛的父亲觉得严格的按照指法会剥夺孩子们弹奏的乐趣.
80.It (His way)was good/wonderful/successful/effective./It was a proper way/…自由发挥题,根据So Niu Niu could play in his own way.He could play the tone successfully.But Niu Niu was required to play the music without looking at the sheet music.Now he can remember about 80pages.及文章大意可知牛牛的父亲对于孩子学习钢琴的方式是非常有效成功的,尊重孩子的天性,最终牛牛获得了成功.言之有理即可.

点评 本文是记叙文,讲述了一个年轻的钢琴家在父亲的教导下最终获得成功的故事,告诉我们教育孩子需尊重其天性,注意方式方法.文章结构清晰,难度一般,其中76-79题都是细节理解题,只要认真阅读,都可在文章中找出答案,80题是自由发挥题,只要言之有理都可得分.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

19.太阳及其行星统称为太阳系.
The sun and its planets are called thesolar system.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

20.-Could you tell me ________,Mr.Lei?
-Sure!As a headmaster,I think Wechat Group(微信群) is a better way to communicate with parents.(  )
A.when did you set up Wechat Group
B.why you set up Wechat Group
C.how do you set up Wechat Group
D.what did you set up Wechat Group for

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17.-Knowing _______all the subjects is necessary.
-Yeah,group work is my favourite.(  )
A.how to studyB.what to studyC.when to study

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

4.-Sir,this is your order,a sandwich and an apple pie.________
-I'll have it here.(  )
A.For here or to go?B.Is that OK?
C.Anything else?   

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

10.There are a lot         people today than yesterday.(  )
A.ofB.mostC./D.more

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

17.For Iris Grace Halmshaw,the world was a lonely place.The autistic (自闭症的) five-year-old girl tried to speak,and she was often thrown into pain by the world around her.She filled her days with painting,and nothing could quite change this situation.Until,that was,a cat called Thula came along.
The pair are now inseparable (形影不离的).Iris'parents believe the gentle cat is helping their little girl communicate with others,as well as influencing her works of art.In the beginning,they thought it was just coincidence,but now they believe Iris is expressing her love for Thula through her painting.Mother said,"When Iris is painting,Thula is told by her to"sit down"if she jumps up onto the table.She stays there,watching Iris with great interest,sometimes wanting to play with the brushes,but mostly just patiently watching."
And the pair's bond (联系) doesn't end there.Thula is at Iris'side for every part of her life.The pair's closeness is having an effect on Iris'relationships with others,and her parents find it easier to encourage her to talk to others.After researching the advantages of animal therapy for autistic children,the couple had tried introducing Iris to horses,dogs and even other cats with no success---but things changed when Thula came to live with the family.During weeks,the cat was helping to comfort the little girl in times of stress.
Mother said,"It was as if they were old friends from the day they met.Thanks to Thula,new doorways to communication and feelings are opening and Iris is happier than ever before."
29.According to the passage,ThulaC.
A.likes playing with children
B.helps Iris paint better
C.helps Iris get better over her autism
D.teaches Iris how to look after an animal
30.What does the underlined word"coincidence"mean?D
A.The fact that something impossible happens.
B.The fact that something will certainly happen.
C.The fact that someone has achieved something he wants.
D.The fact that two unexpected things happened at the same time.
31.Which of the following is TRUE according to the passage?C
A.The cat always plays with the brushes.
B.Thula is the first cat that has been introduced to Iris.
C.Iris and Thula become good friends during weeks.
D.Iris now has very good relationships with other children.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

14.-Can you tell me ______?
-Last month.(  )
A.when they cameB.when did the ycome
C.when they will comeD.when will they come

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

15.Not only the kid but also their parents ________ the Internet at the weekend.(  )
A.surfsB.surfC.will surfD.is surfing

查看答案和解析>>

同步练习册答案