18.Different countries have different customs.When you are in different countries,you should follow their customs.
In China,it's impolite to talk when eating dinner.And you're not supposed to start eating first if there are older people at the table.
Very often people who travel to the United States forget to tip(付小费).It is usual to tip waiters,taxi drivers and porters who help carry your bags.Waiters expect to get a 15% tip on the cost of your meal.Taxi drivers expect about the same amount.
In England,make sure to stand in line even if there are only two of you.It's important to respect (尊重) lines there.It's a good idea to talk about the weather.It's a favorite subject of conversation with the British.
In Spain(西班牙),it's a good idea to have a light meal in the afternoon if someone invites you for dinner.People have dinner very late,and restaurants do not generally open until after 9:00p.m.
In Saudi Arabia( 沙特阿拉伯),men kiss one another on the cheek(脸颊).Your host may welcome you with a kiss on both cheeks.It is polite for you to do the same.
In Japan,people usually give personal or business cards to each other when they meet for the first time.When a person gives you a card,don't put it into your pocket(口袋) as soon as you get it.The person expects you to read it.
Don't forget to be careful of your body language to express something in conversations.A kind of body language that is acceptable in one culture may be impolite in another.
71.How many countries are mentioned in this passage?C
A.Four.
B.Five.
C.Six.
D.Seven.
72.What does the underlined word"porters"mean in Chinese?A
A.搬运工
B.水电工
C.建筑工
D.环卫工
73.If you travel to the US,you spend 200onataxirideand320on a meal,you are supposed to tipBin total.
A.520
B.78
C.156
D.60
74.Which of the following is TRUE?C
A.You are expected to kiss your host on the cheek in Japan.
B.Generally,restaurants don't offer dinner after 9:00p.m.in Spain.
C.It's impolite to eat first if there are older people at the table in China.
D.You don't need to stand in line if there are two people waiting for a bus in England.
75.What does the passage mainly talk about?D
A.Where to travel.
B.How to tip in different countries.
C.When to use body language.
D.Customs in different countries.
分析 本文主要讲述了在不同的国家,有着不同的风俗习惯.文章例举了中国、美国、英国、西班牙、阿拉伯及日本等国家的不同的习惯,并提示大家做手势的时候在不同的国家也有不同的讲究.
解答 71.C细节理解题.结合全文来看,本文主要描写了中国、美国、英国、西班牙、阿拉伯及日本等国家的不同的习惯,共计6个国家.故选C.
72.A词汇理解题.根据划线词出现的句子porters who help carry your bags.可以得知,这个人是来帮助你提行李了,当然是搬运工.故选A.
73.B细节理解题.根据文中第三段的原句Waiters expect to get a 15% tip on the cost of your meal.Taxi drivers expect about the same amount.可以得知,服务员和出租车司机都期待可以得到15%的小费,根据题目要求,共花了520美元,小费应该是78美元.故选B.
74.C细节理解题.根据文中第二段中的原句And you're not supposed to start eating first if there are older people at the table.并结合全文来看,在中国的餐桌上,年长的人没有开始动筷子之前先动筷子是不礼貌的,选项C描述的是正确的.
75.D总结归纳题.根据文中第一段中的原句Different countries have different customs.When you are in different countries,you should follow their customs.并结合全文来看,本文主要讲述了在不同的国家,风俗习惯也是不同的.故选D.
点评 阅读理解题,先要读懂题的意思,然后带着问题试着从文中找到答案.