精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
16.Xiaoqiang,my little brother,is my uncle's son.He is only two months younger than me.Whenever I think of him,two interesting things will come into my mind.
When I was six years old,he,with his parents moved from the south of China to my hometown-a very small town in the north.The door of my house was made of iron(铁).You know,the northern part of China was so cold in winter that doors were all clothed with frost(霜).Xiaoqiang once came to my house and said that was sugar.I corrected him saying that was frost.But he insisted.I gave up and said,"Sugar is sweet.Go and taste."He really did that.But his tongue was stuck(粘)to the door.It was my mom helped him out with warm water.For this I was beaten by my dad.
The other interesting thing happened when we were in Grade 7.After they moved to my hometown,we almost did everything together,began our primary school,entered the same middle school and we have been classmates for nearly nine years.For some time,we hated going to school and tried to make all excuses just to skip(悄悄溜走).My classroom was on the second floor,not very high.One day,we tried to jump out through the windows when the teacher turned to the blackboard to write.I did it with 2other close friends,of course including him.I made it first.I did it.So was the next one.When he started to move,the teacher was making sound.He was so afraid,he didn't jump right.He was hung by the window on his clothes.About half an hour,he shouted in a poor voice,"______"You can imagine what a"wonderful"scene it was!

31.The underlined word"insist"most probably meansB
A.say"yes"
B.refuse to change     
C.become angry
32.Because Xiaoqiang thought the white frost on the door was sugar,A
A.I tried to correct him and told him the truth    
B.I went to the door and tasted it to show that was not sugar
C.my mom and dad beat me and stuck my tongue onto the door
33.Xiaoqiang and I almost did everything togetherC
A.after we went to Grade seven   
B.since they began our primary school
C.after he moved to my hometown with his family
34.Which of the following is TRUE according to the story?B
A.Xiaoqiang is my younger brother because he was two years younger than me.
B.Xiaoqiang lived in the south,so he mistook frost for sugar.
C.Xiaoqiang is my close friend,so we two jumped through the window and both did it.
35."C"can be the missing sentence in the passage.
A.What a nice place I am having!
B.The higher I stand,the farther I can see   
C.Sir,may I go back there?

分析 全文大意:
小强,我的弟弟,是我叔叔的儿子.他只比我小两个月.我一想到他,脑海里就浮现出两件有趣的事.那年我六岁,他随父母从南方搬到我的家乡一北方的一小城镇.我们家的大门是由铁制成的.北方的冬天非常寒冷,铁门上结了厚厚的一层霜.小强有一天到我家看到说是糖.我告诉他是霜,但是他坚持说是糖,我只好放弃了说"糖是甜的,去尝尝吧",他真就这么做了.但是舌头被粘在了门上.是我的妈妈用温水帮他把舌头弄下来,因为这件事我被爸爸揍了一顿.另一件有趣的事发生在我们上七年级的时候,在他们搬回到我的家乡之后,我们几乎无论做什么事都在一起,从上小学到中学我们差不多当了九年的同学.有时我们讨厌上学,找各种借口逃学.我们的教室在二楼,不是很高.一天我们想趁老师转身在黑板写字时,我们从窗户跳出去.我和另外两个亲密的朋友,当然包括我的弟弟.我先跳出去,紧接着另一位同学也跳了出去.当弟弟刚准备跳时,老师一说话,他一害怕没有立刻跳出去,结果被挂在了窗戸那里大约半个小时,他用微弱的声音说道"老师我能回去吗?"你能想像这是多么"美妙"的场景啊.

解答 答案:
31.B   词义猜测题  根据I corrected him saying that was frost.But he insisted 我指出了堂弟的错误,告诉他那是霜,但是他…以及下文中I gave up and said,"Sugar is sweet.Go and taste."He really did that.But his tongue was stuck(粘)to the door我只好放弃了说"糖是甜的,去尝尝吧",他真就这么做了.但是舌头被粘在了门上.可知insist的意思是坚持做某事,拒绝作出改变,故选B
32.A   细节理解题  根据I corrected him saying that was frost.可知 我指出了弟弟的错误,告诉他那是霜,故选A..
33.C    细节理解题  根据After they moved to my hometown,we almost did everything together可知从他们把家搬到我的家乡之后,我们几乎无论做什么事都在一起,故选C
34.B   细节理解题  根据with his parents moved from the south of China to my hometown-a very small town in the northYou know,the northern part of China was so cold in winter that doors were all clothed with frost(霜).,Xiaoqiang once came to my house and said that was sugar他随父母从南方搬到我的家乡一北方的一小城镇.我们家的大门是由铁制成的.北方的冬天非常寒冷,铁门上结了厚厚的一层霜.小强有一天到我家看到说是糖.可知小强错把门上结的霜误认为是糖,故选B
35.C   推理判断题  根据短文中描述的他们在课堂上向窗户外面跳时他的弟弟出现了状况He was hung by the window on his clothes.About half an hour,he shouted in a poor voice,"______"衣服被挂住了,结果他被挂在了窗戸那里大约半个小时,可知这时他用一种虚弱的声音向老师求救,故应该说"老师我能回去吗?"符合逻辑,故选C.

点评 对阅读理解能力的测试是考试中必不可少的测试项目,主要考查学生对于不同体裁或不同题材语言材料的理解能力,以及通过材料的阅读,对材料中信息的捕获能力.首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.因为阅读理解题一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料. 其次,细读题材,各个击破.掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

6.Jim's office is four kilometres awayfrom the nearest underground station.(对划线部分提问)
Howfaris Jim's office from the nearest underground station?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

7.-Mum,I'llhavea very important exam today.
-Oh._____!(  )
A.Good luckB.Not at allC.Good ideaD.Sorry

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

4.The story is very interesting.(改为感叹句)
Whataninteresting story it is!

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

11.One day a man saw an old lady standing by her expensive car,clearly in need of help.So he stopped his old truck and got out.Although he was smiling,the old lady was worried.Was he going to hurt her?He didn't look safe.
The man could see that she was frightened,so in his friendliest voice he said,"I'm here to help you,madam.Why don't you wait in the car where it's warm?By the way,my name is Bryan Anderson."Bryan quickly fixed the car and the lady thanked him.Then she asked how Much she should pay him.
But Bryan wanted no money.He was just giving a hand to someone in trouble.This was normal for him.He said,"If you really want to repay me,next time you see someone in need,help them and think of me."
After saying goodbye,the lady continued down the road until she reached a small care where she decided to stop for something to eat.As the pretty waitress took her order,the lady noticed she was nearly eight months pregnant(怀孕).Although the waitress looked tired,she was very kind.As the lady was going to pay the10billsherememberedBryan'swords.
She paid with a hundred-dollar bill.But when the waitress returned with the change,the lady was gone.On the table she saw a small note.There were tears in her eyes when she read it:"Somebody once helped me the way I'm helping you.If you want to pay me back,continue being kind to others."Under the note were nine more 100 bills.
Was the old lady an angel?The waitress was so excited that she called her husband to tell him the news."Bryan…Bryan Anderson my dear…you're not going to believe what just happened…"

29.When the lady saw Bryan,she was worried because she thoughtA.
A.he may hurt her             
B.he was n't going to stop
C.he could n't help her           
D.she did n't have enough money
30.What can we learn.about the old lady from the story?C
A.She was never kind to others.    
B.She was usually quite careless•
C.She was probably very rich.      
D.She was not a very good driver.
31.The underlined word"it"(Paragraph 5)refers to"C".
A.the change         
B.the bill     
C.the note       
D.the order
32.Which of the following shows the relationship between the man,the lady and the waitress?D

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

1.One day John invited me to his farm.When I arrived at his farm,I was surprised to see a pig with three artificial (人造的) legs.I asked John why the pig had them.He said,"One day,while I was checking one of the tires (轮胎)of my car,the car suddenly started to move slowly and then I was trapped under the wheel.Just then Pinky,the pig,saw this.It ran back to the house and pulled my wife out of the house.Then my wife realized something was happening and then helped me get out of wheel.It's a smart pig.
"The story is amazing,but it can't explain why Pinky has the artificial legs,"I said.
"Well,let me tell you another accident.Once,my son hit his head on a stone while swimming in a lake.He began to go down when pinky jumped into the water,swam to him and pulled him up onto the bank,"John said.
"Great!Most pigs can't swim,but Pinky can!"I said.
"Last year,a strong fire broke out in my house.My family were asleep at that time.Pinky kept barking around the house until we all woke up.We rushed out just several minutes before the house  collapsed,"John continued.
"Pinky is actually a special pig,but I really want to know why it has three artificial legs,"I said anxiously.
"Well,"said John,"Pinky is so good that we can't eat it up at one time."

29.Why was the writer amazed when he just got to the farm?C
A.John kept a lot of pigs.
B.John's farm was big and clean.
C.John's pig had three man-made legs.
D.Pinky was very smart and helpful.
30.The underlined word  collapsed"meansB.
A.cut down        
B.came down     
C.broke down   
D.put down
31.Which of the following is NOT true according to the passage?C
A.Pinky once saved John's son from a lake.
B.Pinky's three legs were eaten by John's family.
C.Pinky saved John's whole family before a fire accident happened.
D.John first told the writer three things about Pinky instead of the reason.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

8.-_________
-It's April 23rd.(  )
A.What's the date today?B.What day is it today?
C.What's the time now?   

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

12.I often go tomovies (电影)with my friends on Sunday.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

13.We didn't enjoy the holiday          the weather was so awful.(  )
A.thoughB.ifC.unlessD.because

查看答案和解析>>

同步练习册答案