3.Lu Xun is one of the greatest Chinese writers of the 20th century.Besides his famous stories,he also wrote many influential articles about the living conditions of Chinese people.
Born in 1881to a wealthy family,Lu Xun had a happy childhood.In 1893,however,his grandfather,a senior government official,was put into prison for taking money.At the same time,his father became seriously ill.From that time on,his family were no longer accepted by their relatives and friends.These early experiences graetly influenced his writing.
By the time Lu Xun arrived in Nanjing to study at university in 1899,he already believed that Chinese society had to change and become modern.In 1902he went to study in Japan.There,he began writing articles for several Chinese student magazines.He showed a gift for writing and translating and he even wrote several books,although none was popular.He returned to China in 1909because he was in need of money.
After working for several years as a teacher in Beijing,Lu Xun again returned to writing.In 1918,he wrote his famous short story Diary of a Madman.It was the first Chinese novel published using the everyday language that people spoke,which helped make it a great success. This,together with his novel The True Story of Ah Q (1921),made Lu Xun a leading Chinese writer.
Although successful,Lu Xun still worried greatly about China's future.In 1926,he moved to Shanghai and gave up writing stories in order to devote himself to what he calleed"pen warfare".He now only wrote articles which called on the people to fight against the government.For this,the government stopped him from publishing any more books.He was forced to write his articles using false names.
Since his death in 1936,Lu Xun's importance and influence have grown.Today,many of his writings are included in school textbooks and his works are read by millions around the world.
51.Which of the following greatly influenced Lu Xun's writing according to the passage?B
A.The people he met in Japan.
B.The experiences in his early life.
C.Working as a teacher in Beijing.
D.His father's being put into prison.
52.According to the passage,why was Lu Xun's story Diary of a Madmam so popular?B
A.It was based on Lu Xun's diary.
B.It was the first novel to use everyday language.
C.Its story took place in modern times.
D.It was written using a western style.
53.The underlined word"This"(Paragraph 4)refers toA.
A.the success of Diary of a Madman
B.the use of everyday language
C.the first Chinese novel
D.The True Story of Ah Q
54.After moving to Shanghai,Lu Xun mainly wroteC.
A.funny stories
B.articles about himself
C.articles against the government
D.stories about governmment officials
55.In what order did these events take place in Lu Xun's life?B
a.The government stopped him from publishing books.
b.He wrote Diary of a Madman.
c.His father became ill.
d.He moved to Shanghai.
e.His writings were put into textbooks.
A.c-a-b-d-e B.c-b-d-a-e
C.a-c-d-b-e D.a-d-b-c-e.
分析 文章大意:这篇文章主要讲述了著名作家鲁迅的故事.鲁迅是20世纪最伟大的中国作家之一.他写了许多著名的小说故事,以及关于中国人生活水平的有影响力的文章.鲁迅在1881年出生于一个富裕家庭,但自1893年他的祖父入狱,他的父亲生病,他的家庭便不被亲戚朋友所接受.这些早年经历对他的作品有很大的影响.1899年,在去南京上学之前他便认为中国社会必须要改变,走向现代化;1902年他去日本留学,开始为一些中国学生杂志写文章;1909年由于缺钱他回到了中国.起初在北京教学后来继续写作.1918年,他写了著名的中国第一篇短篇白话文小说《狂人日记》,《狂人日记》的成功以及《阿Q正传》使得鲁迅成为了一位主要的中国作家.1926年鲁迅搬到上海,将自己投身于所谓的"笔伐",他只写那些号召人们反对政府的文章,为此政府禁止他出版更多的书,他便用笔名写作.1936年,鲁迅去世.今天他的很多作品,被录入到学生教科书中,被世界上很多人阅读.
解答 51.B.细节理解题.根据第二段"These early experiences graetly influenced his writing."可知这些早年经历对他的作品有极大的影响,故选B.
52.B.细节理解题.根据"It was the first Chinese novel published using the everyday language that people spoke,which helped make it a great success."可知这是中国第一部用人们所说的日常语言写成的小说,即白话文,这帮助它取得了很大的成功,故选B
53.A.理论推断题.根据前文"It was the first Chinese novel published using the everyday language that people spoke,which helped make it a great success."可知《狂人日记》取得了很大的成功,联系后文"This,together with his novel The True Story of Ah Q (1921),made Lu Xun a leading Chinese writer.
"可知《狂人日记》和《阿Q正传》的成功使鲁迅成为了中国主要的作家,由此推断出this指代《狂人日记》的成功,故选A.
54.C.细节理解题.根据"He now only wrote articles which called on the people to fight against the government可知搬到上海后鲁迅主要写号召人们反对政府的文章,故选C.
55.B.排序题.根据"In 1893,however,his grandfather,a senior government official,was put into prison for taking money.At the same time,his father became seriously ill."可知他的父亲在1893年生病,"In 1918,he wrote his famous short story Diary of a Madman."1918年他写《狂人日记》,"In 1926,he moved to Shanghai…the government stopped him from publishing any more books…"1926年他搬到上海;搬到上海后他写号召人们反对政府的文章,政府阻止他发表更多的书;Today,many of his writings are included in school textbooks如今,他的作品很多被选进学生教科书;根据事情发生的时间顺序,特别注意文中各个时间,有利于快速得出答案,故选B.
点评 快速阅读全文,掌握文章大意,并认真阅读题目,把握好相关文章细节,做出正确解答.