精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
2.Now,as we know,people who get better education can always get jobs with more money.In other words,they have more chances to choose a good job while people with little or no education don't.It seems that the purpose of education is to make people get jobs.But this isn't accepted by all people.
Some people may think that a person should spend the best years of his life to get education only for a way of living.This was probably one of the earliest reasons of education.In fact,if education is just a way of making a living,people don't need to spend so much time in school.People can get education for a living in a short time.Subjects like history and geography need not be taught to everyone.Even language and math need not be taught in detail(详细地),either.Here it is clear that education is much more than teaching a man to get a way of living.
Education is well-rounded and it is mainly for improving a man.It is not only to teach him to speak,read and write,but also to develop his creative thinking and other abilities.After that,it is to make him a wise man and thankfully enjoy the achievements of human.Education is to make a man lead a better life.Educated people are expected to be able to listen to good music,read good books,watch plays and most of them take an interest in the world.
I would agree that making a good living is an important reason for education,but certainly not the most important or the main reason.

 63.People with little education usuallyD.
A.spend a long time in school          
B.have a good chance to get a job
C.spend the best years to choose jobs    
D.have fewer chances to get a good job
64.The underlined word"well-rounded"in the passage means"C"in Chinese.
A.圆满的
B.崭新的
C.全面的
D.公平的
65.It is expected that educated people will be able toA.
A.take an interest in the whole world
B.accept education as a way of living
C.develop their abilities to make plays
D.learn subjects like language and math
66.The passage mainly tells us thatD.
A.all subjects are so important for a way of living
B.people can get education in a short time
C.people should be able to get better paying jobs
D.education should make a man improve.

分析 文章大意:
文中主要提到的是有关于教育的事情.大多数人看到受过教育的人有更好的工作,有更高的工资,就想当然地以为教育是谋生的手段.但是,教育除了教会人们读写技能之外,更重要的是教育能够全方面的提升一个人的技能,这才是教育的最终目的.

解答 63.D,推理判断题,文中提到"they have more chances to choose a good job while people with little or no education don't"相比于未受过高等教育的人,受过高等教育的人有更多的机会去选择更好的工作,由此推测选择D.
64.C,词义猜测题,文中提到"It is not only to teach him to speak,read and write,but also to develop his creative thinking and other abilities"教育不仅教会人们说、写和阅读,更教会人们如何思考等技能,由此推测受教育是全面提升个人素质的有效途径,由此推测该字的含义是全面的,选择C.
65.A,推理判断题,文中提到"most of them take an interest in the world"受过高等教育的大多数人会对整个世界充满兴趣,由此推测选择A.
66.D,推理判断题,文中提到"Education is well-rounded and it is mainly for improving a man"教育不仅仅是教会人们读写,更重要的是全面提升一个人的素质,由此推测选择D.

点评 对于阅读表达题,一定要记得首先通读全文,了解文章大意,然后再根据文章关键词,关键句,掌握细节问题,并进行推理判断,再去回答具体的问题.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

12.-If I have a sore throat.What should I do?
-You should drink some hot tea _________ honey.(  )
A.withB.inC.ofD.for

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

13.Miss Green is free ______ kids learn to play the piano on weekends.(  )
A.helpB.helpsC.helpingD.to help

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:完形填空

10."Can I come along with you on your fishing trip,please?"asked Millie.Her(26)Aelder brothers looked at her scornfully(轻蔑地)."Fishing is a man's sport."Said her older brother.Derek."Girls are not good at fishing."
After a while,(27)C,her brothers agreed to take her along.When they reached the fishing pond,the two brothers went away by (28)C.
"We have a (29)A spot where the fish are really beautiful."they told her."But you can't come along because we wouldn't(30)A anyone else the place."
The two boys left Millie on her own,They sat at the spot for the next few hours but caught(31)B.They decided to call it a day and went to look for Millie.
"I bet she hasn't caught anything(32)C."Said her other brother,Eric.
When the boys found Millie,they saw something that made them open their eyes wide with(33)B.Millie had caught four large fish!
"I…I (34)Cwhat I said about you this morning."Derek said.
Millie shrugged her shoulders,smiled and said nothing.(35)C their way home by bus.The two brothers did not notice that they had passed a small shop with a sign which read"\Fresh fish for sale---low prices"
26.A.twoB.threeC.four
27.A.untilB.thereforeC.however
28.A.yourselvesB.himselfC.themselves
29.A.secretB.bigC.quiet
30.A.showB.serveC.point
31.A.somethingB.nothingC.anything
32.A.tooB.alsoC.either
33.A.inspirationB.surpriseC.happiness
34.A.take outB.take afterC.take back
35.A.ForB.ByC.On.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17.-I have difficulty understanding a long text.Could you tell me_____it?
-Well,______you read it,the more you′ll learn from it.(  )
A.how to deal with; moreB.what to deal with; more
C.what to deal with; the moreD.how to deal with; the more

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

7.---"Food Safety"has become ________of the hottest topics recently.
---Yeah,it receives _________ Internet hits a day.(  )
A.one,thousands ofB.one,thousands
C.a,thousandD.first,thousand

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

14.theatre/??/.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17.What you did make ____possible for me ___my work on time.(  )
A.this,to finishB.it,finishingC.this,finishingD.it,to finish

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

18.Many people in this accident lost theirlives (生命).

查看答案和解析>>

同步练习册答案