4.After 14days and more than 19,000miles,American Steve Fossett has finally made hot-air ballooning history.On his sixth attempt(尝试),and after surviving a fire which nearly force him to stop his attempt,Fossett has become the first person to fly a ballon alone around the world.
Fossett reached 117degrees longitude(经度),the line from which he had begun two weeks earlier,during the night,and his life-long dream came true.Speaking by satellite telephone from the Australian desert,Fossett said all the hard work had been worth it:‘Finally,after six flights,I've succeeded!And it's a very satisfying feeling!'
Once he had crossed the finishing line,Fossett continued across Australia until daylight allowed him to find a safe place to land.But strong winds then forced the balloon to stay in the air a while longer.‘Balloon landings are always difficult,'said Joe Ritchie,Fossett's mission controller,‘but at last Steve landed safely,early on Thursday morning.'
Besides ballooning,Fossett holds world records in sailing and flying planes.He has also swum the English Channnel and driven in the Le Mans 24-hour car race.With his balloon adventure behind him,Fossett is already planning his next trip.He wants to fly an altitude of 18kilometres.But his mission controller,Joe Ritchie said:‘I'm going to have a serious talk with Steve about this.It frightens me,to be honest."
58.Which of the following is true according to the text?B
A.Ritchie stayed with Fossett on the flight.
B.The flight finished where it had started.
C.The only problem Fossett faced during the flight was a fire.
D.The strong winds stopped Fossett flying on.
59.From the underlined sentences in the last paragraph we can inferD.
A.Ritchie will stop Fossett.
B.Ritchie is a serious man.
C.Ritchie is not as brave as Fossett.
D.Fossett's next trip is more dangerous.
60.Which of the follwing can be the title of the text?B
A.Happy Landing
B.A Man For Challenges
C.No Attempt,No Success
D.Practice Makes Perfect.
分析 【文章主旨】这是一篇叙述文.短文主要讲的是福塞特的热气球环游世界的事,他是世界上第一个用气球环游世界的人,作者详细介绍了他是怎么经历一次次失败后挑战成功的,最后又提到了他下一次的旅程更加艰险,展现了主人公勇于冒险的精神.
解答 58.B 推理判断题.A选项:根据文中第一段中的Fossett has become the first person to fly a ballon alone around the world可知Fossett是第一个用热气球环游世界的人,可知Ritchie并没有和他一起.故排除.C选项:根据文中第一段中的On his sixth attempt,and after surviving a fire which nearly force him to stop his attempt,可知他遇到的问题有很多,而那场大火只是其中一个.故排除.D选项:根据第三段But strong winds then forced the balloon to stay in the air a while longer.可知大风使热气球在空中飘了很长的时间,而不是阻止气球的飞行,故排除.故选B.
59.D 推理判断题.根据最后一段Fossett is already planning his next trip.He wants to fly an altitude of 18kilometres.福塞特已经计划好了明年行程.他想飞18公里的高度.再结合:‘I'm going to have a serious talk with Steve about this.It frightens me,to be honest."可知在下次的旅行让Ritchie感到害怕,所以下次的更加危险,故选D.
60.B 主旨大意题.纵观全文,文章主要讲的是福塞特的热气球环游世界的事,他是世界上第一个用气球环游世界的人,作者详细介绍了他是怎么经历一次次失败后挑战成功的,所以文章标题最好是关于福塞特和他的挑战,故选B.
点评 考查学生的细节理解和推理判断能力.做细节理解题时一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,再做出正确选择.在做推理判断题时不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.