精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
12.Most of my friends were traveling the world during their summer vacation,but I wanted to do something worthwhile; I wanted to volunteer,but where and how?At the age of 20,I would say I'd had a happy childhood.My parents had given me plenty of love and affection.So,after reading about the favelas,the slums (贫民窟) of Brazil,where thousands of street children live in extremely poverty (贫穷),I decided that I'd spend part of my summer helping these children in whatever way I could.
I set off for Rio de Janeiro (里约热内卢) where I would join a volunteer group.We were going to teach basic skills such as English and business in a makeshift (临时的) school in favelas.The slums lie on the hillsides around and away from the wealthier downtown (市中心) area,which have about one fifth of the population of Rio de Janeiro.The poverty leads to many broken homes,and if their families can't look after them anymore,children end up (流落) on the streets.
I'd never taught before,I only knew a few words of Portuguese and I just didn't know what to expect.The ten children who turned up to my first English lesson were really friendly and willing to learn.They only got one meal a day and at night they slept under bridges and in doorways,but these children saw learning English as a possible way out of their lives of danger and poverty.Though there wasn't a schedule or textbooks,the kids trusted me and some of them made a lot of progress.During break times,we headed out into the tiny yard to kick a ball around.Then we cooked and ate together,but at the end of the day when they left to go back…where?…I often wondered whether I would ever see them again.
It was the school that made my time in Brazil truly special.Even though I was the teacher,the street children taught me a lot more.I learned that no matter how bad conditions are,there is always hope for the future.If I hadn't gone,I would have missed out on the experience of a lifetime.If I could do it again,I'd jump on a plane right now!
66.The first paragraph mainly tells usC.
A.the writer's happy childhood
B.his friends'summer holidays
C.his reason to volunteer in favelas
D.his feelings for the street children
67.We can know that favelas are an areaD.
A.lying on a mountaintop
B.in the centre of downtown
C.where one fifth homes are broken
D.where people live a poor life
68.Which of the following is true?B
A.The writer was an experienced teacher.
B.The school was in hard conditions.
C.All the street children came to class.D.It was easy for the kids to learn in school.

69.What can we infer from the passage?A
A.The special experience changed the writer a lot.
B.The street children gave up their hope for a better life.
C.The children at school didn't show any interests in learning English.
D.The writer saved the children in favelas from ending up on the street.
70.Which of the following is the best title for the passage?C
A.A Volunteer Teacher in Favelas
B.Giving Your Time to Charity
C.An Experience of a Lifetime
D.Teaching English to the Street Children.

分析 【文章大意】这篇文章主要讲述了"我"在巴西贫民窟做志愿老师的经历."我"的大多数朋友都会在暑假环游世界,但是"我"却想做点不同的事情.于是在读了有关巴西贫民窟的相关文章后,"我"决定去巴西贫民窟做志愿者帮助那里贫穷的孩子们.贫民窟流浪街头的小孩生活环境并不好,但他们把学习英语当做可以改变现状的途径,跟着我一起学习英语,课后我们也一起玩耍吃饭.他们不管环境多糟糕,对于未来总是抱有希望,我从他们身上学到了很多,所以我并不后悔来到这里做志愿者.

解答 66.答案为C.段落理解题.根据第一自然段,我们可以得知,"我"想在暑假做点不同的事情,而且"我"想做志愿者."我"从小生活幸福,父母给予了很多爱和关心,所以作者在阅读关于巴西贫民窟的文章后,决定去帮助那里贫穷的孩子们.所以这段主要介绍了"我"为什么来巴西贫民窟做志愿者.故C选项符合题意,故答案为C.
67.答案为D,细节理解题.根据"the slums  of Brazil,where thousands of street children live in extremely poverty"和"The poverty leads to many broken homes",我们知道在favelas的人们的生活是很拮据的,他们生活在极度贫穷中.所以D选项符合文意,指穷人住的地方即贫民窟.故答案为D.
68.答案为B.推理判断题.根据"We were going to teach basic skills such as English and business in a makeshift  school in favelas",我们可以得知,贫民窟里的学校是临时搭建的,"Though there wasn't a schedule or textbooks",而且还没有课本,所以条件很艰苦,故答案为所以B选项说法正确.根据"I'd never taught before",我们知道,作者没有教学经验,所以A选项说法错误.根据"The ten children who turned up to my first English lesson were really friendly and willing to learn",我们知道,只有10个孩子来跟我学习英语,并不是所有的流浪儿都来了,所以C选项说法不正确.根据"They only got one meal a day and at night they slept under bridges and in doorways","Though there wasn't a schedule or textbooks",我们可以得知,这群孩子来学校读书并不是那么容易,所以D选项说法错误.故答案为B.
69.答案为A.推理判断题.根据"Even though I was the teacher,the street children taught me a lot more.I learned that no matter how bad conditions are,there is always hope for the future",我们可以得知,"我"在贫民窟当志愿老师经历让我学到了很多,继而改变了"我".所以A选项符合文意,故答案为A.
70.答案为C.文章拟题.根据"If I hadn't gone,I would have missed out on the experience of a lifetime",我们知道作者将这次志愿老师经历视为影响一生的经历,这篇文章主要讲述的也是这次经历的过程和体验,所以用"An Experience of a Lifetime"作为标题,正切文章主旨,故答案为C.

点评 快速阅读全文,掌握文章主旨,并认真阅读题目,把握好相关文章细节,做出准确解答.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

10.Thenineteenth (nineteen) World Book Day was on April 23,2014.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

3.Don't go to school ______breakfast.It's a bad habit.(  )
A.afterB.withC.without

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

20.on,Peter,classmates,well,his,with,getsPeter gets on well with his classmates..

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

7.Here comes the school bus.Let's ________ one by one.(  )
A.get offB.get upC.get on

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17.---Zhao Rui,it's said that many famous singers will come to Yangzhou on April 18th.
How about watching the evening show there?
---________!Let's ask Huang Tao to go with us.(  )
A.Best wishesB.Sounds greatC.Good luckD.That's OK

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

1.The Great Wall is famous,so every year______ people come to visit it.(  )
A.millionB.million ofC.millions of

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

2.家具类:bed,voice,sofa,huge,tablebed,sofa,table.

查看答案和解析>>

同步练习册答案