The best tool you can use in communicating with parents is to keep talking to them, no matter what. Strong relationship (关系) depend heavily on keeping the lines of communication open. Try to talk about everyday things with your parents. That doesn’t mean telling them everything. In fact, turn the focus onto them for a change: Ask about their day — just as they do with you.
![]()
David, 16, is a senior school student. One evening, after he mentioned at dinner that he was thinking of trying out for the school play, his mom kept asking about it for weeks. And later, it also felt like she was getting too involved (参与) in something he wanted to do himself. Instead of telling his mom how he felt, David decided it would be easier not to tell her anything he was doing in the future.
A good way to get a parent to ask fewer questions is to offer some information on your own. This puts the communication in your hands. The more you keep a parent told about everyday things, the less they need to ask. Communicating everyday things has another advantage: It can show your parents that you’re responsible enough to make good decisions.
It won’t always be easy. You may get frustrated (受挫) at times. But try not to give up. It may take a bit for a parent who is used to making all the decisions to adjust (适合) to the independent-thinking person their child is becoming. Parents also don’t want to see their sons and daughters suffer (受苦) if the choices they make on their own aren’t the “right” ones. To many parents, it seems easier to step in and take control simply because they believe their years of experience put them in a better position to make decisions. If you feel that’s the case (情况) with your parents, talk to them about it.
1.The underlined part “turn the focus onto them” probably means ____.
A. talk the things about them
B. have a good time with them
C. show your thanks to them
D. do something good for them
2.In the third paragraph, you are advised to ____.
A. let your parents know everything about your daily life
B. tell your parents more information before you are asked
C. keep your parents asking you more questions of your things
D. be responsible to help your parents make good decisions
3.What causes parents to take control of children?
A. They find their children wrong.
B. They do well in almost everything.
C. They think they can make better decisions.
D. They are used to making choices for children.
4.The main idea of the passage is how to ____.
A. make decisions on your own
B. learn from your parents
C. think carefully for yourself
D. communicate with parents
1.A
2.B
3.C
4.D
【解析】
试题分析:这篇短文讲述的是,如果我们想与父母建立牢固的关系,我们就需要多和他们进行交流。怎样和父母交流,这篇短文的作者给了我们一些建议,如谈谈日常生活中的事情,自己主动告诉他们更多的信息,以免他们追问等。
1.词义猜测题。根据划线的短语所在的句子以及上下文Try to talk about everyday things with your parents. That doesn’t mean telling them everything. In fact, turn the focus onto them for a change: Ask about their day — just as they do with you. 可知,作者建议我们要父母谈谈日常生活中的事情,这个意思不是说告诉他们所有的事情。谈谈他们生活中的事,如问问他们的这一天是怎么过的,就像他们问你的那样。所以这个短语的意思是谈谈他们的事情。故选A。
2.细节理解题。根据短文第三段中A good way to get a parent to ask fewer questions is to offer some information on your own可知,作者说让父母少问问题的一个好办法就是主动的告诉他们一些信息。也就是说,在父母提问之前,告诉他们更多的信息。故选B。
3.细节理解题。根据短文最后一段中To many parents, it seems easier to step in and take control simply because they believe their years of experience put them in a better position to make decisions.可知,对于很多父母而言,他们想要控制自己的孩子,仅仅是因为他们觉得他们多年的经验能让他们做出更好的决定。故选C。
4.主旨大意题。这篇短文主要告诉我们和父母建立比较坚固的关系,我们就需要多与他们交流,说什么都可以。所以作者对怎样与父母交流给了我们一些建议。故应该选D。A选项意为:怎样做出自己的决定;B选项意为:怎样向父母学习;C选项意为:怎样仔细的独立思考。
考点:日常生活类短文阅读。
科目:初中英语 来源:2014年北京市门头沟区中考二模英语试卷(解析版) 题型:单项填空
Be quick, __________ you’ll be late for school.
A. or B. so C. and D. but
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年北京市门头沟区中考一模英语试卷(解析版) 题型:单项填空
We’d better __________ some food now.
A. buy B. bought
C. to buyD. buying
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年北京市门头沟区中考一模英语试卷(解析版) 题型:单项填空
The students are from England and __________ maths teacher is from China.
A. they B. them
C. theirD. theirs
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年北京市通州区中考一模英语试卷(解析版) 题型:单项填空
––Where’s the key to the car, Li Tao?
––I can’t remember ____ last night.
A. where did I put it B. where I put it
C. where will I put it D. where I will put it
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年北京市通州区中考一模英语试卷(解析版) 题型:单项填空
How are you now? Go to see the doctor ____ you don’t feel well.
A. and B. if C. or D. so
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年北京市西城区中考一模英语试卷(解析版) 题型:单项填空
— I didn’t know you were friends with Mr. Smith.
— We ______ each other for6 years.
A. knewB. are knownC. have knownD. will know
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年北京市石景山区中考一模英语试卷(解析版) 题型:完型填空
I work for a major airline. One afternoon while running through LAX to my plane, I tore (撕破) one of my nylon socks. , there was a convenience store close to my gate. I knew I could buy a new pair. However, as I waited in line, I that I had no money in my purse. I thought to myself that maybe the store manager would sell me a pair and let me pay her back the next time. I have been inside her store a lot, even though we have never been . When it was my to pay, I showed her my socks and explained that I had no money on me. She laughed and said, “Take them.”
Well, for whatever reason, two months passed, and I had not paid the money back.
Then one day while I was busy doing my usual preflight preparations, a passenger asked me if I would him a newspaper.
I went off the airplane and walked to the same convenience store. I was too embarrassed (尴尬的) to go inside because I had never paid the money back, and I wasn’t carrying my . Then a man with a friendly face came near. he could wal
k past me, I stopped him and asked him for help. He smiled and said that he would do so gladly but wanted to know why I couldn’t do it . He was rather outgoing and kept saying, “Come on, and tell me.” I needed a newspaper, so I and told him.
Suddenly he said, “Hold on.” and then took me into his arms quickly and carried me into the store. With his free hand he reached into his pocket and out a five-dollar bill and said to the manager, “I’d like to pay for the socks this person owes you for and for a newspaper.”
I later learned that this big, gentle man was Rosie Grier, the former
L.A. Rams and Hall of Fame football player.
1.A. Probably B. LuckilyC. DoubtfullyD. Hopefully
2.A. believedB. thoughtC. felt D. discovered
3.A. noticed B. mentionedC. introduced D. required
4.A. turn B. time C. chance D. duty
5.A. simply B. seriouslyC. actively D. hurriedly
6.A. even B. still C. just D. ever
7.A. return B. pass C. leave D. buy
8.A. socks B. package C. purseD. passport
9.A. After B. Until C. Before D. Unless
10.A. myselfB. himselfC. ourselvesD. itself
11.A. checked inB. gave inC. broke inD. got in
12.A. handed B. sent C. carried D. pulled
查看答案和解析>>
湖北省互联网违法和不良信息举报平台 | 网上有害信息举报专区 | 电信诈骗举报专区 | 涉历史虚无主义有害信息举报专区 | 涉企侵权举报专区
违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com