精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
18.Smog is a big problem in many Chinese cities.But it seems that besides wearing a mask,few of us know what has caused the smog and what to do to beat it.Chai Jing,a former news interviewer with CCTV,discussed the questions in her documentary Under the Dome.
The 103-minute film was on websites on Feb 28.In the film,Chai visits polluted places and talks to officials and scientists.She thinks that burning too much coal and oil are the main causes of PM2.5and smog.
To solve the problem,Chai suggests that we should clean our coal and oil or replace them with cleaner energy such as natural gas.
In her film,Chai also emphasized (强调) that everyone can do something to help control smog too.For example,we can live a greener life by using more public transport.Or if we see things that could harm the environment,we can try to stop it.In the film,when she sees a restaurant cooking without any suitable filter facilities (过滤设备),she calls the hotline 12369.The restaurant installed the filter a week later.
Chen Jining,the new minister of environmental protection,praised Chai."This film encourages ordinary people to take notice of the environment.This is what we need in the future."

58.What is the main cause of smog according to Chai?B
A.Setting off too many fireworks.
B.Burning too much coal and oil.
C.Too many cars in big cities.
D.Too many factories and companies.
59.Which of the following is NOT included in Chai's suggestions towards reducing smog?D
A.Using cleaner energy.
B.Cleaning coal and oil.
C.Using public transport.
D.Replacing coal with wind energy.
60.What can we tell from the story?D
A.Only factories produce heavy smog.
B.Only the government can control smog.
C.Smog can't be controlled by ordinary people.
D.Living a green life can help reduce smog.
61.What's Chen Jining's attitude towards Chai's film?B
A.He didn't watch it.
B.He thought highly of it.
C.He disagreed with it.
D.He disliked it.

分析 这篇短文介绍了通过记者柴静拍摄的一部纪录片,告诉人们什么是导致雾霾的主要原因,并通过这部电影告诉人们在日常生活中应该怎样做才能减少雾霾.

解答 答案:58.B   细节理解题.根据第二段第一行句子She concludes that burning too much coal and oil are the main causes of PM2.5 and smog.她认为大量燃烧煤和石油是PM2.5和烟雾的主要原因.可知燃烧太多的煤和石油是造成空气污染的主要原因.故选B.
59.D   细节理解题.根据第三段句子Chai suggests that we should clean our coal and oil or replace them with cleaner energy such as natural gas.柴建议我们应该使用清洁煤炭和石油,或者用天然气等清洁能源代替它们.和第四段第一行句子we can live a greener life by using more public transport.通过使用更多的公共交通工具,我们可以更环保的生活.可知柴静没有说用风能代替煤.故选D.
60.D   主旨归纳题.根据整篇文章内容及其最后一段句子This film encourages ordinary people to take notice of the environment.This is what we need in the future.这部电影鼓励普通民众注意环境,这是我们未来需要的.可知通过这篇文章我们可以知道绿色生活可以帮助我们减少雾霾.故选D.
61.B   细节理解题.根据最后一段句子Chen Jining,the new minister of environmental protection,praised Chai."This film encourages ordinary people to be concerned with the environment.This is what we need in the future.环保部新任部长Chen Jining称赞Chai:"这部电影鼓励普通民众注意环境,这是我们未来需要的.可知环境部长对柴静的纪录片表示高度的赞扬.故选B.

点评 在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

8.
questions/care/bring out/took/ready/because of
71.We can't play football outside todaybecause of the rain.
72.He asked us somequestionsabout our daily habits.
73.I don'tcare if he likes it or not.
74.He was joking,but his sistertook him seriously.
75.She was alwaysready  to listen to my problems.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

9.---Tim,do your parents like football?
---________ my dad ________my mum likes it.They both prefer tennis.(  )
A.Either; orB.Neither; nor
C.Not only; but alsoD.Both; and

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

6.The medicine tastes very bitter(苦的) but itworks(work) well.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

13.一名学生绝不会一直落后,只要努力,总有一天会处于领先地位.
A student never (1)falls behind all the time.As long as he works hard,he will (2)take the leadone day.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

3.---Did you go to Jim's party?--No,I           (  )
A.am not invitedB.wasn't invitedC.haven't invitedD.didn't invite

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

10.I had the"meanest"mother in the world.While other kids ate candy for breakfast,I had to have cereal (谷类食物),eggs.When others had sugary drinks and candy for lunch,I had to eat a sandwich.But at least I wasn't alone.My sister and two brothers had the same  mean mother as I did.
    My mother knew where we were at all times.She knew who our friends were
   We had to wear clean clothes and take a bath every day.We had to be in bed by 9:00pm and up 8:00am.We couldn't sleep till noon like our friends.So while they slept,our mother gave us work to do.We had to wash dishes,make beds,and learn to cook.I believe she laid awake at night thinking up mean things to do to us.
   Through the years,things didn't improve a bit.We could not lie in bed,"sick"like our friends in order to miss school.
   My mother was the meanest mother.Out of four children,a couple of us went on to higher education.None of us have ever done bad things.She forced us to grow up into educated and honest adults.I am trying to raise my three children like this.I will feel proud when my children call me mean.
    Because,you see,I am thankful that I had the meanest mother in the world.

59.What does the sentence"But at least I wasn't alone"mean?D
A.The author's mother was only mean to her.
B.The author's mother liked her best her.
C.The author's sister and brothers were mean to her as well.
D.The author's mother was also mean to her sister and brothers.
60.The author's mother often asked her children to do the following EXCEPTA.
A.eat as much candy as they wanted           
B.learn to housework
C.wear clean clothes                           
D.go to bed and get up at fixed time
61.The writer's mother was mean to her children because she wanted her childrenD
A.To be competitive with each other            
B.To make more friends easily
C.To drop out from school early                
D.To be educated and honest people
62.What is the writer's  attitude towards her mother now?B
A.Hateful              
B.Thankful                
C.Worried           
D.Angry.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

7.Among the three boys he works perhaps the ______.(  )
A.hardB.harderC.hardestD.most hard

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

8.-Hi,Lily.Happy New Year!
-_____(  )
A.Thank you.B.Thank you all the same.
C.The same to you.   

查看答案和解析>>

同步练习册答案