精英家教网 > 初中英语 > 题目详情

In nature, you may see many insects (昆虫)and animals of different colors. Have you ever wondered why?

Locusts are super delicious food for birds, but it is not always an easy job for birds to catch them. It is neither because locusts are good jumpers or runners nor because they are smarter than their enemies. The reason is that the colors of locusts change with the colors of crops(庄稼). When crops are young, locusts look green. But when autumn comes, locusts change to the yellow and brown color as crops do.

Brown bears, tigers and other animals move quietly through forests. They can’t be seen easily by their enemies. This is because they have colors similar to the trees. For the same reason, polar bears that live on a land of snow and ice are white. Butterflies and bees living among the flowers are colorful like flowers. Soil insects are mostly dark-colored and they live under the soil(土壤)in a dark and wet environment. However, insects with colors different from plants can easily be found and eaten by others. So in order to survive, they have to hide themselves in the daytime and appear only at night.

Have you ever noticed some even stranger acts? The ink fish in the sea can send out some very black ink when it faces danger. As the ink spreads over, its enemies will find themselves suddenly in a dark world. At the same time the ink fish immediately swims away. That is how it keeps itself safe though it is not strong at all.

1.It is not easy for birds to catch locusts because____________. .

A.locusts are good runners

B. locusts can jump very high

C. locusts are smarter than birds

D. locusts can change their color

2. According to the passage, most soil insects_________

A.do not have bright colors

B. change their colors with the soil

C. do not live in a dark and wet environment

D. Eat colorful insects like butterflies and bees

3.What’s the meaning of the underlined word “survive” in the passage?

A. 繁殖 B. 产卵 C. 觅食 D. 生存

4.The ink fish_______so that its enemies will not see it?

A. changes its color

B. makes the water around it black

C. appears only at night

D. hides itself in the sea rocks

5.What is the main ides of this passage?

A. Some insects and animals have different skills.

B. Some insects and animals are clever than we think.

C. Some insects and animals use colors to protect themselves.

D. Some insects and animals can get used to the environment easily.

1.D

2.A

3.D

4.B

5.C

【解析】

试题分析:本文主要讲了自然界中不同的动物有不同的生存本领。例如Locusts是鸟类最好的食物,但是鸟类却不能轻易捕捉到他们; 灰熊老虎还有许多其他的动物在森林中安静的移动,他们不会被他们的敌人轻易发现; 生活在鲜花中的蜜蜂和蝴蝶也有鲜花一样的颜色;海洋中墨鱼的生存本领就是,当他遇到敌人时会释放一种黑墨一样的东西。

1.1】推理判断题。此题根据问题It is not easy for birds to catch locusts because____________.定位到信息句The reason is that the colors of locusts change with the colors of crops(庄稼). locusts不容易被捕捉的原因是因为它们的颜色会随着庄稼的颜色而改变,即可推知答案。故选:D。

2.2】推理判断题。词此题根据问题,According to the passage, most soil insects_________定位到信息句,Soil insects are mostly dark-colored and they live under the soil(土壤)in a dark and wet environment. 生活在地下的昆虫大部分都是深颜色的,即可推知答案。故选,:A。

3.3】猜测词义题。此试题根据上下文及语境,定位到信息句,So in order to survive, they have to hide themselves in the daytime and appear only at night,这些昆虫在白天要不得不隐藏他们自己,是为了生存,即可推知答案。故选:D。

4.4】细节理解题。此题根据上下文及语境,询问The ink fish_______so that its enemies will not see it? 为了不让墨鱼的敌人看到他们,墨鱼会做什么?定位到信息句:The ink fish in the sea can send out some very black ink when it faces danger,墨鱼会使它们周围的水变成黑色,故可推知答案。故选:B。

5.5】主旨大意题。此题需要根据上下文语境,主旨大意题的做题技巧,主要根据文章的第一段,In nature, you may see many insects (昆虫)and animals of different colors,在自然界,你可以看见许多昆虫和动物用不同的颜色,即可推知文章主要讨论动物和昆虫使用颜色保护自己的问题。故选:C。

考点:科普知识类短文。

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏盐城盐都西片七年级12月月考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

I have a pair of gloves. One is on the bed, but I can’t find _________.

A. the other B. other

C. others D. Another

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏启东长江中学教育七年级上调研2英语试卷(解析版) 题型:阅读理解

Mum gives little Tom ten yuan. Then little Tom goes shopping. He gets on the bus and sits down next to an old woman. Then he sees the old woman’s bag is open. There is ten yuan in it. He quickly looks into his pocket. The money isn’t there now! Little Tom is sure that the old woman is a thief(小偷). He decides(决定)to take back the money from the old woman’s bag. So he carefully puts his hand into the old woman’s bag,takes the money and says nothing. Suddenly(突然地)the old woman shouts,“Where is my money? I can’t find it. There is a thief in the bus.” Little Tom feels strange(奇怪的). Then he sees his own ten yuan under his seat. Little Tom is thinking a question now,“Am I a thief ?”

1. is sitting beside little Tom.

A. A young woman B. An old woman

C.A young man D. An old man

2. Little Tom sees in the old woman’s bag.

A. a wallet B. a packet

C. ten yuan D. ten dollars

3. Little Tom is sure that the old woman is a at the beginning(开始).

A. thief B. teacher

C. rich woman D. poor woman

4. Little Tom sees ten yuan under his seat.

A. his own B. the old woman’ s

C. the thief’ s D. the driver’ s

5. Which of the following is right?

A. Little Tom is a bad boy.

B. Little Tom often steals(偷)things.

C. Mum gives little Tom twenty yuan.

D.Little Tom makes a mistake(错误)

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏启东长江中学教育七年级上调研2英语试卷(解析版) 题型:单项填空

There is “m” and “u” in the word “mouse”.

A. a, an B. an, an C. a, a D. an, a

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏启东长江中学教育八年级上调研2英语试卷(解析版) 题型:其他题

任务型阅读理解(共计5分,每题1分)

Here is something about the America students. In America each student works as hard as he or she wants in high school. If they don’t work hard enough to get good grades, they will not pass. If they fail, they may not get into the college(大学)they want to. However(然而), in high school you have more time to do things than in college. Many students take part in hobby groups. Other students go in for sports such as football, baseball or basketball. Nearly(几乎)all high schools have sports teams. Also students usually get their first job when they are in high school, though(尽管) the jobs aren’t very good. For example, a lot of students work at fast-food restaurants. In American high schools, fashion(时尚)seems very important. If you don’t have the newest and coolest clothes as those children who certainly already have them, they will think you are not cool.

1.Is fashion important in American high schools?

______________________________________________________________

2.请将文中划线的句子译成中文:______________________________________________________________

3.What can students in high school do in their free time?

______________________________________________________________

4.找出文中与下面句子意思相近的句子:

In American high school, if you don’t have fashionable clothes, the others who have them may laugh at you.

______________________________________________________________

5.When does children usually get their first job?

______________________________________________________________

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏启东长江中学教育八年级上调研2英语试卷(解析版) 题型:单项填空

Mr. Smith was ill ______. He had to have three weeks ______.

A. in hospital, off B. in the hospital, rest

C. in hospital, rest D. in the hospital, off

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏启东长江中学教育八年级上调研2英语试卷(解析版) 题型:单项填空

Taiwan is ______ the east of China and _______the east of Fujian.

A.in, in B. in, to

C. to , on D. to , to

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏丰县实验初中八年级12月月考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

Look at our school. It is becoming .

A. beautiful and beautiful

B. more beautiful and beautiful

C. more and more beautiful

D. the most beautiful

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年湖北孝感孝南区三校七年级12月月考英语试卷(解析版) 题型:阅读理解

I lost my red schoolbag in our library. My key is in it. I must find it. Please call me at 6755321. Thank you. Jason, Class 332

Brandy found a white watch under a desk in his classroom. Is it yours? Please ask Mr. Hanson for it. His telephone number is 8974588.

Class 213

Alan, your baseball is on the table of our computer room. We found it under the bookcase. Please call 2315649 to get it.

Computer Room

Where is my pencil box? It’s green. A black pen and an ID card are in it. I’m in Class 234. My phone number is 3541679. Please call me.

Robert

1.The schoolbag is ________.

A. white B. black C. red D. green

2.A ________ is in the schoolbag.

A. key B. watch C. ring D. card

3.Mr. Hanson’s phone number is ________.

A. 6755321 B. 8974588

C. 2315649 D. 3541679

4.The baseball is ________ now.

A. on the chair B. under the desk

C. on the table D. under the bookcase

5.________ lost a pencil box.

A. Jason B. Brandy

C. Alan D. Robert

查看答案和解析>>

同步练习册答案