9.Sabriye Tenberken was born in Germany in 1970.She lost her eyesight(视力)at 12.With unbelievable efforts and strong will,she entered the University of Bonn,where she studied English,computer science,and the Tibetan(西藏的)language.
She later learned that there was no Braille (盲文)for blind Tibetans,so she developed the first Tibetan Braille system in 1992.Five years later she traveled to Tibet for the first time.The following year,she built the first school for blind children in Lhasa-Tibet Training Center for the Blind一with the help of her husband.
However,when the school opened,there were only six students; many families didn't want others to know that their kids were blind.Tenberken then visited those families and asked the parents to send their kids to her school.
Later on,the school had more students of different ages,from five to eighteen.Tenberken designed different courses for blind children.They need to learn useful life skills.They must learn Tibetan,Mandarin,and English as well.They can also have music,art and physical exercise lessons in the school.
To date,155 students have graduated from the school.Some of them have opened up their own clinics (诊所);others have become singers and some others still continue their study in other schools."I hope they have their own dreams and we can make a better world.Tenberken said with a smile.
Though the kids will never know what Tenberken looks like,they are all aware(意识到)of her love and kindness.
44.When Tenberken was 22,sheC.
A,graduated from Bonn University
B.went to Tibet for the first time
C.developed the first Tibetan Braille system
D.opened the school for the blind in Tibet
45.All the following are mentioned in the fourth paragraph (段落)EXCEPTA,
A.science
B.life skills
C.languages
D.art
46.We can see from the passage that TenberkenB.
A.was blind when she was born
B,is very kind to her blind students.
C.has never visited blind children's families
D.has 155 students all together in her school
47.The passage is mainly aboutA.
A.Tenberken and her school for the blind
B.the courses taught to the blind
C.the future of the blind children in Tibet
D.the history of the Tibetan language.
分析 Sabriye Tenberken1970年出生在德国.她十二岁的时候失去了视力.通过令人难以置信的努力和坚强的意志,她进入波恩大学,她在那里学习英语,计算机科学,和西藏语.
她后来得知,没有针对盲西藏人的盲文,她1992年开发了第一个藏语盲文系统.五年后她第一次到了西藏.接下来的一年,她在拉萨,在丈夫的帮助下在西藏盲人培训中心建立了第一个盲人学校.
然而,学校开办时,只有六名学生;很多家庭都不想让别人知道自己的孩子是盲人.之后Sabriye Tenberken访问这些家庭要求父母送他们的孩子到她的学校.
后来,学校有更多年龄不同的学生,从五岁到十八岁.Sabriye Tenberken专为失明的孩子们设计了不同的课程.他们需要学习有用的生活技能.他们必须学习藏语、汉语、英语等.他们也可以有音乐、美术和体育课.
到目前为止,已经有155名学生从学校毕业.他们中的一些已经开了自己的诊所;有的成为歌手和其他一些人仍在其他学校继续学习.我希望他们有自己的梦想,我们可以让世界更好.Sabriye Tenberken笑着说.
虽然孩子们永远都不会知道Sabriye Tenberken的样子,他们都意识到她的爱和仁慈.
解答 44.答案:C.细节理解题.根据Sabriye Tenberken was born in Germany in 1970和 she developed the first Tibetan Braille system in 1992得知是22岁的时候开办了藏语盲文系统,故答案是C.
45.答案:A.推理判断题.根据They need to learn useful life skills.They must learn Tibetan,Mandarin,and English as well.They can also have music,art and physical exercise lessons in the school.得知提到了生活技能,语言和艺术,没有提到科学,故选A.
46.答案:B.推理判断题.根据She lost her eyesight(视力)at 12她是十二岁失去了视力,排除A.根据Tenberken then visited those families and asked the parents to send their kids to her school访问这些家庭要求父母送他们的孩子到她的学校.排除C.根据155 students have graduated from the school已经有155名学生从学校毕业,不是只有155位学生,故排除D.根据第四段Tenberken designed different courses for blind children及they are all aware(意识到)of her love and kindness.可知Tenberken 对学生们非常友善,故答案B.
47.答案:A.主旨大意题.通读全文后可知本文主要介绍Tenberken和她开办的盲人学校的故事,故选A.
点评 首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.因为阅读理解题一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料.
其次,细读题材,各个击破.掌握全文的大意之后,细细阅读四六级每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息.
要善于抓住每段的主题句,阅读时,要有较强的针对性.对于捕获到的信息,要做认真分析,仔细推敲,理解透彻,只有这样,针对题目要求,才能做到稳、准.