精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
3."Depend on yourself"is what nature says to every man.Parents can help you.Teachers can help you.Others can help you.But all these only help you to help yourself.
    There have been many great men in history.But many of them were very poor in childhood and had no uncles,aunts or friends to help them.Schools were few and not very good.They couldn't depend upon them for an education.They saw how it was,and set to work with all their strength to know something.They worked their own way till they became well-known.
    One of the most famous teachers in England used to tell his pupils,"I can not make worthy men of you.But I can help make men of yourselves."
    Some young men don't try their best to make themselves valuable to the human beings.They can never gain achievements unless they see their weak points and change their course.They are nothing now,and will be nothing as long as they live,unless they accept the advice of their parents and teachers and depend on their own efforts.
49.Which of the following fits the article best?
         A.How to Be Famous.B.What Nature Says to Every Man.
         C.Depend on Yourself.D.Men Must Help Each Other.
50.Many of the great men succeeded because ________.
         A.they were anxious to become rich
         B.they had received good education
         C.they made great efforts to learn and work
         D.they wanted very much to become well-known
51.According to the famous teacher,a teacher can ________.
         A.make his pupils worthy
         B.help his pupils make themselves useful men
         C.make his pupils men of strength and courage
         D.help his pupils find a way to win honor
52.From this article we can learn that the writer ________.
         A.thinks highly of those who are struggling for success
         B.sings high praise for parents and teachers
         C.is a man of strong character
         D.feels it is important to depend on other people.

分析 这篇短文主要讲述了依靠自己取得成功的问题,告诉我们,我们不能完全依赖我们的老师和父母,但是我们可以从他们那里听从建议.

解答 49.A 主旨大意题.根据文章内容可知主要讲述了依靠自己取得成功的问题.故选A.
50.C 细节理解题.根据第二段They saw how it was,and set to work with all their strength to know something..可知许多历史上成功的伟人之所以成功是因为他们付出了巨大的努力来学习和工作.故选C.
51.C 细节理解题.理解第三段"I can't make worthy men of you,but I can help you make men of yourselves."可知一个老师可以帮助学生使自己成为有用的人.故选C.
52.A主旨大意题.根据文章内容可知作者高度赞扬了那些为了成功而努力的人们.故选A.

点评 做题时要在理解好文意的基础上,与题目有机的结合,从文章中找到相关细节性的句子与选项细细比对,进行选择或推理判断,选出符合文章内容的正确选项.做题注意灵活,有时可采用排除法或直选法确定出最终答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

20.---How is the old lady now?
---She feels _______bad at the moment because she was caught in the _______rain just now.(  )
A.terrible;heavyB.terribly;heavy
C.terrible;heavilyD.terribly;heavily

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

1.Tears can make your eyes wet and help them movesmoothly (smooth).

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

18.What you are supposed to do _______ you don't like a thing is to change it.Don't complain.(  )
A.whenB.whereC.whatD.why

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

5.Sad movies often make me         ,I still like them.(  )
A.cryB.angrilyC.happyD.sadly

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

8.Have you ever noticed that your fingertips are winked when you've just finished swimming or washing dishes?It seems as if your hands have aged 30years i a second.But is this an accident?Or is it something that nature has built into our bodies?
If your finger's wrinkling up had no use at all,"it wouldn't need to."Professor Tom Smulders from Newcastle University,UK,told BBC News.By studying wet fingers closely,Smulders and his partners found that the wrinkles looked a bit like the patterns on the car tire or o the bottom of the running shoes.So they made a guess that wrinkles on fingers might be able to help the hand hold things more tightly.
To testthis,researchers asked 20people to pick up marbles from water with their hands.But before they started,some of the people had to keep their hands in water for half an hour.
The researchers found that the people with wrinkled fingers completed the task the task faster than those with dry hands.But when they were asked to move dry marbles,all the people performed equally well,no matter they had the wrinkled fingers or not.
Our ancestors might not have played with marbles,but wrinkled fingers could have made it easier for them to climb around in the wet forests and catch fish from rivers,researchers say.
Similarly,our toes also get wrinkled in water.This may have developed from our ancestor's need to run on wet ground.
But the question is,if wrinkled fingers are so helpful,why don't our hands just stay that way all the time?Researchers explained that wrinkling has its disadvantage:wet fingertips are far less sensitive than smooth ones,reducing our sense of touch.

26,What does the underlined world"this"in the third paragraph refer to?B
A.Wether fingers have wrinkles after they are put in water.
B.Wether wrinkled fingers can hold things more tightly.
C.Why keeping things in water makes them wrinkled.
D.Why wrinkles help hands hold things more tightly.
27,The test shows thatC.
A.winkled hands hold dry things more tightly than dry hands do.
B.dry hands hold dry things more tightly than wrinkled hands do.
C.winkled hands hold wet things more tightly than dry hands do.
D.dry hands hold wet things more tightly than wrinkled hands do.
28.What might be the disadvantage of wrinkled fingers?D
A.They are too sensitive to be touched.
B.They might be more likely to get hurt.
C.They cannot hold things tightly enough.
D.They are not so sensitive as dry fingers.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:补全对话

15.A:Hi,Wang Na.How was your Qingming Holiday?
B:Hi,Li Jie.(71)D
A:Really?Where did you go?
B:(72)B.
A:What did you do there?
B:(73)GWe offered some food and wine and burned the paper gifts for them.
A:Yeah,it's the time for us to remember them.
B:(74)F
 A:I went to the Martyr Cemetery(烈士陵园) with my family.We carried some flowers and visited those who died for our country in the wars.
B:You are right.We really should learn from them and start working hard now.(75)A
A:We climbed the Dashu Mountain!It was very nice.
A.What did you do then?
B.I went back to my hometown with my parents.
C.Who did you go with?
D.It was great!
E.I stayed at home and did my homework.
F.How about your holiday?
G.We went to sweep the tombs(坟墓) of my grandparents.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

12.Nick:Hello!This is Nick.Who's speaking?
Kate:Hello,Nick!This is Kate.I'd (101)like to speak to Jim,please.
Nick:I'm afraid he isn't (102)in right now.Can I take a message?
Kate:Yes,please.I'm going to visit the Three Lanes and Seven Alleys tomorrow,But (103)something
is wrong with my camera.Could I borrow his camera tomorrow?And if it's OK,when can I get it?
Nick:OK,I'll give the message.I (104)hope you can have a good time.
Kate:Thanks a lot.
Nick:You're (105)welcome.Bye.
Kate:Bye.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:补全对话

13.D=Diarmuid,F=Feifei
D:(laughing to himself) Dear,oh dear.
F:Hi Diarmuid.What are you laughing at?
D:I'm just looking at my old class (71)reports from my school days.They've been stored away for all these years.My mum (72)found them in the attic(阁楼).
F:What do they say?
D:Have a look for yourself.
F:Let me see.Let's choose a (73)subject.Ummm…here we are,History:(reading)"Diarmuid has failed to learn anything this year because he (74)spends all his time chatting at the back of the classroom."Let's look at another…Math:"Diarmuid must learn that it is not enough just to sit at his desk.He must pay attention to the lesson,and study hard out of class and do his homework."
D:I wasn't very (75)good at math.
F:It seems you were an awful (76)student.
D:Well,it's true I was never a swot(书呆子).

查看答案和解析>>

同步练习册答案