2.Lamu was a 12-year-old Tibetan girl.She wanted to go to Beijing to watch the 2008Olympics.Only one month ago,Lamu still thought it would be difficult.
In the past Tibet had no railroad (铁路).If Lamu took a bus,it would take her a long time to reach Beijing.And a plane ticket would cost lots of money.
However,things changed for Lamu.She was able to buy a ticket to the world's highest railroad.The Qinghai-Tibet Railway had been completed!The 1,142-kilometer railroad runs on the Qinghai-Tibet plateau (高原).Lamu could reach Beijing by train in 48hours!
About 550kilometers of the railroad are constructed on the frozen earth (冻土).When the frozen earth warms in summer,it can move the track.But Chinese scientists have built a special structure to solve the problem.The Qinghai-Tibet Railway has been designed with the wild animals in the designers'minds.It also has special underpasses (地下通道) for animals like Tibetan antelopes (藏羚羊) to go through.
"The new railroad greatly helps Tibet's tourism,"said Liu Yueqin,an expert at the Chinese Academy of Social Sciences (中国社科院).
As more tourists take trains to Tibet,there are more money for Tibetans.With the money,more kids can go to school.
The railroad also makes things less expensive in Tibet.Now one can buy a TV set for about 1,500yuan.It used to be much higher than that price.When there was no railroad,it had been difficult to send things in and out of Tibet.With the new railroad,shopping can be more convenient (方便的) and faster.
根据短文内容,选择正确答案.
56.The special underpasses areC to go through.
A.only for Tibet's antelopes
B.for Tibet's tourism
C.for animals
D.for Tibetans
57.Which of the following about the Qinghai-Tibet Railway is TRUE?D
A.It is not the highest railroad in the world.
B.It's the longest railroad in the world.
C.Scientists have no way to solve the problem of the frozen earth.
D.Wild animals have special underpasses to go through.
58.After the new railroad was completedB.
A.everyone could buy a cheaper TV set
B.Tibetans can do business in and out of Tibet and develop their tourism
C.more and more people could fly to Tibet as soon as possible
D.more and more animals would be killed by people
59.Before the railroad was finished,C.
A.all Tibetan children could go to school
B.the transportation in Tibet was convenient and fast,too
C.it was hard for Tibetans to buy and sell things in and out of Tibet
D.the Tibetans had never walked out of Tibet
60.The best title (标题) of the passage is"D".
A.Something about a 12-year-old Tibetan Girl
B.Reaching Beijing from Tibet by Train in Forty-eight Hours
C.High-tech (高科技) Brings the Tibetans Happiness
D.The Railway Puts Tibet Closer.
分析 本文介绍了的是在建西藏铁路之前和之后的不同之处.具有特殊的地下通道,西藏铁路让人们的生活更加便利了.大大发展了西藏旅游业.
解答 56-60:C,D,B,C,D
56.C细节理解题.根据第四段It also has special underpasses (地下通道) for animals like Tibetan antelopes(藏羚羊) to go through.可知特殊的地下通道对于动物们来说,是可以通过的.故选C.
57.D细节理解题.根据第四段The Qinghai-Tibet Railway has been designed with the wild animals in the designers'minds.It also has special underpasses (地下通道) for animals like Tibetan antelopes (藏羚羊)to go through.可知西藏青海铁路设计,设计师们用野生动物的思想设计的.它还具有特殊的地下通道对于像藏羚羊这样的动物可以通过.故应该选D.
58.B 细节理解题.根据第五段The new railroad greatly helps Tibet's tourism,"可知新的铁路大大发展了西藏旅游业.故选B.
59.C细节理解题.根据最后When there was no railroad,it had been difficult to send things in and out ofTibet.可知以前没有铁路的时候,很难把东西送到西藏.故选C.
60.D.综合理解题.本文主要介绍了在建西藏铁路之前和之后的不同.即西藏铁路让西藏离我们更近了.故选D.
点评 在做这类短文阅读时,应先立足于通读短文,了解短文大意,然后带着问题再读短文,阅读时应观察全文的结构安排,理解文章浓墨重笔写的"重心",考虑文章组织材料及支撑性细节是服务于什么的,分析故事的发展结局都是围绕什么中心大意来安排的.