18.Too many people want others to be their friends,but they don't give friendship back.That is why some friendships don't last very long.To have a friend,you must learn to treat your friend the way you want your friend to treat you.Learning to be a good friend means learning three rules:be honest; be generous; be understanding.
Honesty is where a good friendship starts.Friends must be able to trust one another.If you don't tell the truth,people usually find out.If a friend finds out that you haven't been honest,you may lose your friend's trust.Good friends always count on one another to speak and act honestly.
Generosity means sharing and sharing makes a friendship grow.You don't have to give your lunch money or your clothes,or enjoyments,like your hobbies and your interests.Naturally you will want to share your ideas and feelings.These can be very valuable to a friend.They tell your friend what is important to you.By sharing them,you help your friend know you better.
Sooner or later everyone needs understanding and help with a problem.Something may go wrong at school.Talking about the problem can make it easier to solve.Turning to a friend can be a first step in solving the problem.So to be a friend you must listen and understand.You must try to put yourself in your friend's place so you can understand the problem better.
No two friendships are ever exactly alike.But all true friendships have three things in common.If you plan to keep your friendships,you must practice honesty,generosity and understanding.
51.The reason that some friendships don't last very long is thatD.
A.they don't know about what the friendship really means
B.there are too many people who want to make friends
C.they are sure hard work is always rewarded
D.refusing to give others friendships receives no friendship from others
52.From the passage,we know that honesty isB.
A.something that is worth doing
B.the basic condition of a friendship
C.as important as money
D.more important than anything else
53.Which of the following is NOT true in the passage?C
A.Always tell your friend the truth.
B.Sharing your mind with your friend is of great value.
C.A friend who gives you his lunch money is a true friend.
D.Discussing your problems with your friend often helps to solve the problem.
54.What does the word"them"refer to in the third paragraph?A
A.your ideas and feelings.
B.your hobbies and interests.
C.your lunch money and clothes.
D.your clothes and enjoyments.
55.The main idea of this passage isA.
A.How to make a friend
B.Honesty is the best habit
C.Three important points in life
D.A friend in Need is a friend indeed.
分析 为了交到朋友,并持续朋友情谊,你应该像朋友对待你一样对待你的朋友,学习交朋友就像是学习三个原则:诚实、慷慨、理解;
诚实是友谊开始的基础,好朋友总是建立在诚实的基础上.
慷慨的意思其实就是分享,分享你的想法,分享你的感受,这些想法和感受对朋友来说是很重要的,通过分享这些东西,可以更好的帮助自己的朋友了解自己;
作为朋友,你必须学会倾听和理解,你必须换位思考.
解答 51.D.细节理解题.根据文中第一段的Too many people want others to be their friends,but they don't give friendship back.That is why some friendships don't last very long.可知,很多人都希望交到朋友,但是他们并没有为这段友谊付出,因此这里这也是朋友友谊不能长久保持的原因,因此可知该题的答案是D.refusing to give others friendships receives no friendship from others
52.B.细节理解题.根据题干中的honest将其定位在文中的第二段,根据Honesty is where a good friendship starts.可知,诚实是友谊开始的基础,因此诚实是建立友谊的最基本条件,因此该题的答案为B.the basic condition of a friendship
53.C.推理判断题.根据第二段的Honesty is where a good friendship starts.可知,诚实是友谊开始的基础,因此我们必须要对自己的朋友诚实,因此A正确;根据第三段的Naturally you will want to share your ideas and feelings.These can be very valuable to a friend.可知,通常我们想与我们的朋友分享想法和感觉,这对朋友来说是很重要的,因此B选项正确;根据文中的第一段,友谊维持需要的三个因素是诚实、慷慨和理解,根据第三段You don't have to give your lunch money or your clothes,or enjoyments,like your hobbies and your interests.Naturally you will want to share your ideas and feelings.可知,这里的慷慨并不是与你的朋友分享你的伙食费以及兴趣爱好,而是你的想法和感受,这才是真正的朋友,因此C错误;根据第四段的Talking about the problem can make it easier to solve.可知,与朋友讨论自己的困难可以更好、更简单的解决问题,因此D正确;故选C
54.A.词意判断题.根据第三段划线的句子By sharing them,you help your friend know you better.可知,通过与你的朋友分享这些,可以帮助你们加深友谊,这里的them就是本段中描述的与朋友应该分享的东西,从前文可以看出You don't have to give your lunch money or your clothes,or enjoyments,like your hobbies and your interests.Naturally you will want to share your ideas and feelings.与朋友分享的东西应该是想法或感受,因此这里的them指代的是your ideas and feelings.
55.A.文章主旨题.文中开头指出很多友谊都不能持久,我们应该学习如果交朋友,这也就是学习三条规则,即诚实、慷慨和理解,之后文中逐条讲述了这三条规则的重要性,也就是告诉我们如何交朋友并维持与朋友的友谊,因此这里的答案是A.How to make a friend
点评 本文是关于友谊的文章,题材贴近生活实际.题目涉及到词义猜测、推理判断和主旨大意题等,要在抓住关键句子的基础上进行合理地分析才能得出正确答案,切记不能乱猜,一定做到有理有据.