精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
12.A primary school in Wuhan has used new desks and chairs to prevent students from getting short sight.The desks and chairs make students have the correct posture(座姿),especially when reading and writing.Each desk has an adjustable(可调节的)steel bar(铁架).The bar can help students keep their eyes at least 30cm from books.
Zhang Jianming is headmaster of the primary school.She said the new desks and chairs were provided by an eye care centre in the city.The school carried out a survey last September.It showed that about 7per cent of its 1,093students said they suffered from short sight.
The new desks and chairs have already improved the students'posture,but both teachers and students might need more time to get used to them.
Yang Lihua is head of the Wuhan Youth Eye Care Center.She said the desks and chairs were introduced to 19schools on a trial basis(试行)."During our research into short sight,we noticed that the number of students with short sight was increasing.This is because parents are teaching their children to read and write at a very early age without paying enough attention to their posture,"she said.
Feng Junying is a doctor at Beijing Jingshan School."I think the new desks and chairs in Wuhan will certainly be helpful,"she said."But bad reading habits at school are not the only reason for short sight.Children are using mobile phones and iPads when they are very young.This can be another reason for short sight at a young age."
52.According to the passage,the adjustable steel bar can help the students keep their eyesD from books.
A.20cm 
B.25cm 
C.29cm 
D.32cm
53.The schools in Wuhan introduced the desks with bars to the primary school students in order toB.
A.make students grow tall 
B.help students have the correct posture
C.help students love reading 
D.not allow students to use mobile
54.From the passage,a good way to protect our eyesight is toC.
A.buy an adjustable steel bar
B.go to the Youth Eye Care Centre often
C.have a correct posture when we are studying
D.read less and use mobile phones and iPads less
55.We can infer the passage is probably fromA part of a newspaper.
A.Education   
B.Culture  
C.Technology 
D.Medicine.

分析 这篇短文介绍的是一种新的桌椅开始使用于武汉的学校中,可以调整学生的坐姿来预防学生近视及其人们对这种新桌椅的看法.

解答 52 D 细节理解题.根据第一段The bar can help students keep their eyes at least 30cm from books.铁架能让学生的眼睛至少距离课本30厘米以上.故选D.
53 B 细节理解题.根据第一段The desks and chairs make students have the correct posture(座姿),桌椅使学生有正确的坐姿;第三段The new desks and chairs have already improved the students'posture,but both teachers and students might need more time to get used to them.新的桌椅已经提高了学生的坐姿,但是老师和学生都可能需要更多的时间去适应他们.故选B.
54 C 综合理解题.根据第一段The desks and chairs make students have the correct posture(座姿),especially when reading and writing桌椅使学生有正确的坐姿,尤其是当他们在读书和写作业的时候;第三段The new desks and chairs have already improved the students'posture,新的桌椅已经提高了学生的坐姿,推测我们保护眼睛的一种好方法是在学习时,一定要调整好坐姿,故选C.
55 A 推理判断题:通读全文得知这篇短文介绍的是一种新的桌椅开始使用于武汉的学校中,可以调整学生的坐姿来预防学生近视,推测这篇文章可能来自报纸上的有关教育方面.故选A.

点评 结合本文,对学生阅读理解提出以下要求:首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.因为阅读理解题一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料. 其次,细读题材,各个击破.掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息. 要善于抓住每段的主题句,阅读时,要有较强的针对性.对于捕获到的信息,要做认真分析,仔细推敲,理解透彻,只有这样,针对题目要求,才能做到稳、准.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

2.-How do we say"杀鸡儆猴"in English?
-Kill a chicken           monkeys.(  )
A.to frightenB.frightenedC.frighteningD.for frighten

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

3.We usually celebrate Thanksgiving Day on the fourth Thursday ofNovember (十一月).

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

20.His aunt always_________ a black dress.(  )
A.put onB.puts onC.wearD.wears

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:完形填空

7.When you're teenagers,it seems that every time you say,"I want to…",your parents answer,"No,you can't."
Young people further complain(抱怨) that their parents do not (41)Cthem.When something goes(42)B,most parents just don't believe in their children.(43)Dasking why,they think their kids are wrong.And not many parents allow their kids to choose for themselves.
Yes,(44)Ais true that your parents sometimes treat you as a little child.But remember that not long ago you were really a child.Your parents still remember the childish (幼稚的)  (45)D you used to make.They want to protect you (46)Byou don't want them to do so.
So,if you want to get (47)Cfreedom (自由),please try to understand your parents and don't lie to them.Try a friendlier way.If you want them to (48)Ayou to stay out late,don't just say,"All (49)D   kids can stay out late."Tell them as much as you can about what you want to do and where you'll be and how important it is (50)Ayou to stay out late.Then they just might say,"Yes."
41.A.enjoyB.preferC.understandD.decide
42.A.badlyB.wrongC.niceD.clearly
43.A.ExceptB.InsteadC.WithD.Without
44.A.itB.thisC.thatD.one
45.A.usesB.differencesC.mindsD.mistakes
46.A.ifB.thoughC.becauseD.since
47.A.mostB.leastC.moreD.less
48.A.allowB.hopeC.wishD.ask
49.A.anotherB.othersC.the othersD.the other
50.A.forB.ofC.toD.with.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17.The room is bright enough for the doctor to operate _____________.(  )
A.inB.on itC.in itD.on

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:书面表达

4.Write a passage of at least 60words on the topic‘My study plan in Grade Nine'.(以《我初三的学习计划》为题写一篇不少于60个词的短文,标点符号不占格.)
你九年级学习的梦想是什么?学习中碰到什么样的困惑?你以怎样的学习计划来达成你的梦想?
(注意:短文中不得出现考生的姓名、校名及其他相关信息,否则不予评分.)

My study plan in Grade Nine
As a student in Grade Nine,I hope I can pass the exam and enter a better high school successfully.Thereare lots of homework in Grade Nine,so I have to stay up late every day.As a result,I often feel sleepy in the class,sometimes I find it is very difficult for meto understand the teacher.At the same time,I don't have any time torelax.I feel worried about it.In the future,I will decide to plan my time well and improve my study efficiency(效率),then I will try to spare some time to do exercise to keep me healthy.I believe I can make it with my hard work..

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:句型转换

1.rubbish,to,they,not,people,leave,tell (连词成句)
They tell people not to leave rubbish.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

10.She  will  give  you  a  call  as  soon  as  she  ____ Shanghai  next  week.(  )
A.reachB.will  reachC.reachesD.reached

查看答案和解析>>

同步练习册答案