18.Having returned from her round trip,the angry woman stood outside the ticket office of the station."The railway owes me£12."she said to Harry Jenks,the young man working at the office."You sold me a ticket from May 22nd,but there was no ship from Jersey that night.So my daughter and I had to stay in a hotel.It cost me£12."
Harry was worried.He remembered selling the woman a return ticket."Come into the office,Madam,"He said politely,"I'll just check the Jersey timetable for May 22nd."
The woman and her little girl followed him inside.She was quite right,as Harry soon discovered.There was no sailing on May 22nd.How could he have made such a careless mistake?He shouldn't have sold her a ticket for that day.Wondering what to do,he smiled at the child."You look sunburnt,"he said to her,"Did you have a nice holiday in Jersey?"
"Yes,"she answered shyly,"The beach was lovely and I can swim too!"
"That's fine."Said Harry."My little girl can't swim a bit yet.Of course,she's only three…"
"I'm four,"the child said proudly,"I'll be four and a half."
Harry turned to the mother."I remember your ticket,Madam,"he said."But you didn't get one for your daughter,did you?"
"Er,well…"the woman looked at the child,"I mean…she hasn't started school yet.She's only four."
"A four-year-old child must have a ticket,madam.A child's return ticket to Jersey costs…let me see…
£13.50.So if the railway pays your hotel,you will owe£1.5.The law is the law,but since the fault was mine…"
The woman stood up,took the child's hand and left the office.
46.The woman was angry becauseB.
A.she couldn't use the ticket for the round trip
B.she spent more money than she had expected
C.she had to return home a day earlier than she had planned
D.Harry had sold her a ticket from Jersey where there was no sailing
47.Harry was worriedC.
A.the woman was angry with him
B.the Jersey timetable was wrong
C.he had not done his work properly
D.the little girl didn't have a return ticket
48.Harry started talking to the little girl becauseA.
A.he was in trouble and did not know what to do
B.he had a little girl about the same age as this girl
C.he wanted to be friendly to the little girl who looked so nice
D.he suddenly realized that he could find a way out from the little girl
49.When Harry said,"the law is the law,but since the fault was mine…"he meant thatA.
A.the woman could go without paying that 1.50pounds
B.they must follow it without other choice,even thought the fault was his
C.he had to be strict with the woman because of the law,although he didn't want to
D.the woman had to pay him 1.50pounds and the railway would pay her for the hotel
50.The woman left the office without saying anything becauseC.
A.she was moved by Harry's kindness.
B.she was so angry to talk with the young man
C.she knew she would have to pay the railway if she insisted
D.she wanted to go home and get money for the child's ticket.
分析 本文讲述的是一位母亲想借售票员的失误而报销旅馆费用的故事.这位女乘客带女儿到 Jersey 旅游,并在那里住了一夜.她想借售票员误卖给她的一张船票而让他归还 12 英镑钱.不过,售票员在了解到这位旅客带女儿(4 岁)旅游而没有买票时算了一笔账,结果这位乘客没有拿到钱而走了.
解答 46 B 细节理解题:根据The railway owes me£12."she said to Harry Jenks,the young man working at the office."You sold me a ticket from May 22nd,but there was no ship from Jersey that night.So my daughter and I had to stay in a hotel.It cost me£12."铁路欠我12英镑."她对在办公室工作的年轻人Harry Jenks说."你卖给我从5月22日的一张票,但那天晚上没有从Jersey开来的船,所以我的女儿和我不得不呆在酒店里.我花了12英镑."意思与B项比她预计的钱要花得多些相符,故答案为B.
47 C 细节理解题:根据She was quite right,as Harry soon discovered.There was no sailing on May 22nd.How could he have made such a careless mistake?He shouldn't have sold her a ticket for that day她很对,就像Harry很快发现的,5月22日没有船,他怎么会犯这么粗心的错误呢?他不该把那天的车票卖给她;He remembered selling the woman a return ticket他记得卖给女人那张返程票.意思与C项吻合,故答案为C.
48 A 细节理解题:根据Wondering what to do,he smiled at the child.她不知如何是好,就去和小女孩搭讪,因此意思与A项吻合,故答案为A.
49 A 语义理解题:根据A four-year-old child must have a ticket,Madam.夫人,一个四岁的孩子必须买票;A child's return ticket to Jersey costs…let me see…£13.50.So if the railway pays your hotel,you will owe£1.50因此,如果铁路付你旅馆的钱的话,你将欠1.5英镑.;the law is the law,but since the fault was mine…但是既然错误是我的…,推测:她应该付1.50英镑,但是他犯了一个错误,她可以不付,故答案为A.
50 C 推理判断题:根据The woman stood up,took the child's hand and left the office,妇女站起来,拉着孩子的手离开了办公室.根据49题的分析,得知她想要回钱,没想到她却要再拿出1.50英镑,此时妇女应该是很尴尬的,故推测答案为C,即如果她再坚持的话,她必须付钱.
点评 阅读理解中的推理判断题,在解题时,务必充分利用上下文的语境来做题,翻译既忠实于原文,又要对作者表达的意思作出合理的推理和判断,因此,对考生的英语水平提出了更高的要求.